5 leuke "wist je datjes" over autodetailen

5 leuke “wist je datjes” over autodetailen

Zelfs fans van het autodetailen weten niet alles, of zijn ze er niet van bewust dat ze iets al wisten. Wij hebben 5 leuke feitje gevonden die we in onze “wist je datjes” hebben gegooid.

1. Nederlands/Engels

Het autodetailen is voornamelijk uit Amerika overgewaaid en heeft daarom veel Engelse termen. 90% van de fabrikanten bevindt zich in een Engelstalig land, waardoor veruit de meeste producten een Engelse benaming hebben. Toch zie je bij de gemiddelde Nederlander dat ze diverse Engelse namen gewoon op z’n Nederlands uitspreken. Zo is het een “kwik dieteejlur” in plaats van een “Quick Detailer”. De Fallour Remover wordt ook wel een fallout verwijderaar genoemd en een washmitt wordt zo plat Nederlands uitgesproken dat je die laatste T wel weg kunt laten. Niks mis mee natuurlijk, maar onze nuchtere Nederlandse volkje laat zijn taal niet zomaar van zich afpakken ;-).

De shampoo is geen shampoo

Volgens Wikipedia is een shampoo: “wordt een product bedoeld, meestal in vloeibare vorm, dat bedoeld is om haar te wassen of te reinigen.” Je snapt dus al wel dat de populaire term “autoshampoo” eigenlijk helemaal niet logisch klinkt. Maar wat dan wel? Autoschuim? Autoreiniger? We zijn door de jaren heen gewend geraakt aan het woord “autoshampoo” dat we het normaal zijn gaan vinden.

Water is je beste vriend

Water is geweldig materiaal. Zowel in de natuur en in ons dagelijks leven, maar ook als verdunner voor heel veel producten. Daarnaast geeft het gedrag van wat je heel veel inzicht over de schoonte van je lak, de staat van je lakbescherming EN… water droogt streeploos op! Het enige dat strepen kan veroorzaken is vuil. Dus als je ramen of je lak strepen vertonen, dan was het nog niet schoon genoeg voordat je eindigde met een scheutje water. Water doet, kan en vertelt zoveel.

Gepolijste lak blijft langer schoon

Het is echt waar. Niet gepolijste lak krijgt een geoxideerd laagje dat langzaamaan steeds een beetje ruwer wordt. Dit betekent dat het op microscopisch niveau heel erg veel pieken en dalen krijgt. In deze dalen kan vuil blijven hangen die zich niet makkelijk laat wegwassen. Gepolijste lak is veeeeel gladden, waardoor vuil niets heeft om in vast te komen zitten. Hierdoor is het makkelijker te verwijderen en kan het (tot op zekere hoogte) zelfs gewoon wegspoelen met de regen.

Reinigen = verplaatsen

Wie aan reinigen denkt, wil snel denken aan vuil dat gewoon verdwenen is. Maar zo werkt het niet. Vuil verdwijnt niet zozeer, het is verplaatst. Sterker nog: schoonmaken is het gebruiken van een medium met een matrix dat contaminatie helpt te verplaatsen via het medium naar een tijdelijke container. In normale-mensentaal: je gebruikt water om het vuil mee te laten mengen. Hierdoor komt het los van de ondergrond. Vervolgens spoel je de mengeling van water/vuil weg met meer water of een washmitt. Het vieze water spoelt weg en de vieze washmitt spoel je uit in een emmer water, zodat het vuil zich in de emmer bevindt (en niet meer op je lak). Reinigen is dus het verplaatsen van vuil.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp