Autopoetsproducten en andere voertuigen

Autopoetsproducten en andere voertuigen

Vandaag de dag zijn er diverse voertuigen om ons heen: fietsen, brommers, motoren, auto’s, jetski’s, campers, bussen, vrachtwagens, boten en ga zo nog maar even door. De materialen hierbij gebruikt worden zijn vaak hetzelfde of vergelijkbaar. Kun je dan ook dezelfde autopoetsproducten gebruiken?

Vragen over autopoetsproducten

Een veelvoorkomende vraag van onze klanten is: “kan ik dit ook op mijn motor/boot/scooter gebruiken?”. Het antwoord op die vraag is regelmatig JA, maar niet altijd. Die gedachte is overigens niet raar, want autopoetsproducten hebben dan misschien wel het woord “auto” erin, maar de materialen waar ze op gebruikt worden zijn (bijna) hetzelfde als op andere voertuigen. De lak op de tank van een motor is hetzelfde als die op een auto. De lak op een autovelg is hetzelfde als die op een camper. Het rubber van een vrachtwagenband is (nagenoeg) hetzelfde als die van een motor of auto. Dus, met zoveel dezelfde materialen, wat kun je dan wel of niet gebruiken op een ander voertuig?

Autopoetsproducten op een ander voertuig

De markt van auto’s is een grote markt. Er gaan elk jaar enorme bedragen rond in de verkoop van auto’s, het onderhoud, het verfraaien, de reparaties en nog veel meer. Diezelfde markt is een stuk kleiner wanneer je kijkt naar motoren, caravans, vrachtwagens of zelfs jetski’s. Dit is dan ook een grote reden waarom fabrikanten van autopoetsproducten zich vooral richten op auto’s. Maar het gross van deze producten kun je prima gebruiken op andere voertuigen.

Autopoetsproducten op een jetski?

Jetski’s bestaan voor een groot deel uit plastic en wat rubber. Daarnaast zijn ze behoorlijk goed bestand tegen water. Dit maakt het reinigen van een jetski al meteen een stuk makkelijker. Je hebt echter wel met een heel ander soort vuil te maken. Dank aan modder, mineraalafzetting (zoals kalk), biologisch materiaal (zoals alg bijvoorbeeld) en net hetgeen dat je tegenkomt tijdens het vervoeren. Omdat de onderkant van de jetski in het water ligt heb je ook een ander soort bescherming nodig. Met een gelcoat als afwerklaag zul je sowieso merken dat waxen minder makkelijk hechten en dat polijsten meer moeite kost. Voor het reinigen kun je vooral denken in autoshampoo en ontvetter/degreasers, maar voor de bescherming en polijsten heb je wellicht meer aan wat grover materiaal. Een grof polijst met een grove polijstpad om daarna af te werken met een stevige coating. De jetskit wordt nog wel vies, maar het schoonmaken wordt een stuk simpeler.

Decontaminatie

Autopoetsproducten op een camper/caravan?

Het meeste materiaal dat je aan de buitenkant van een camper tegenkomt is perspex, plastic, rubber en/of panelen met poedercoating. Hierbij zul je merken dat polijstmiddelen niet altijd het effect geven dat je verwacht. Poedercoating heeft heel wat moeite nodig om zich te laten corrigeren met polijstmiddel, terwijl perspex en plastic juist heel zacht is. Daarna kan plastic ook verkleuren gedurende de jaren, wat poedercoating niet snel doet. Omdat een caravan/camper meestal OF dichtbij bomen/struiken staat, OF juist recht in de zon, zul je merken dat oxidatie op heel verschillende snelheden optreed. Voor het onderhoud kun je prima aan de slag met een autoshampoo, snowfoam of zelfs een APC. Voor het corrigeren zul je meer verschillende middelen nodig hebben, met verschillende polijstpads. Perspex en plastic pak je zachtjes en voorzichtig aan, terwijl poedercoating juist heel wat kan hebben. Onthoud wel dat er bepaalde bewegende delen aan een caravan/camper zitten die af en toe gesmeerd moeten worden. Grove reinigers kunnen deze smering sneller wegspoelen dan normaal het geval zou zijn.

Autopoetsproducten op een vrachtwagen/bus

Vrachtwagens zijn in weze hele grote auto’s. De meeste panelen zijn van metaal met “reguliere” 2K lak eroverheen en het rubber van de banden is (vrijwel) gelijk aan dat van een auto. Ook de ramen kun je op dezelfde wijze behandelen. Het grote verschil zit hem in de vele lastig hoekjes, de afmetingen, het aantal externe aansluitingen/stekkers etc. en natuurlijk de benzinetank die je duidelijk ziet zitten. Voor de vrachtwagens of bussen kun je nagenoeg alle gewone autopoetsproducten gebruiken die je ook bij de auto gebruikt. Let er wel op dat je overal veel meer van nodig hebt. Qua vierkante meters is een vrachtwagen ongeveer gelijk aan 2 personenwagens. Je hebt ook het risico dat je product sneller opdroogt, omdat alles zo groot is. Werk dus in delen, bijvoorbeeld van boven naar beneden.

Autopoetsproducten op een motor

Op motoren is het doorgaan relatief simpel. Redelijk veel van de autopoetsproducten kun je gebruiken op een motor. Grote verschillen zijn vooral het metaal, de open motor en het aantal rubber aan de buitenkant. Ondanks dat motoren prima tegen de regen moeten kunnen adviseren wij altijd om voorzichtig te zijn met de hoge druk reiniger. Houdt het dus subtiel tijdens het afspoelen ;). Een ander punt waar wij heel erg fanatiek in waarschuwen is: blijf van het loopvlak van de banden af! Het gedeelte dat de weg raakt houdt je schoon, maar verder doe je er niks mee. Geen dressing, geen QD, geen grove ontvetters. Gewoon niet aan rommelen. Dat lapje rubber is hetgeen dat jou op de weg houdt!

Vliegroest, teer en overige reinigers

Autopoetsproducten op (land)bouwmachines

(land)bouwmachines zijn gemaakt voor het ruwe werk. De lak is dikker, vaak ook juist gepoedercoat (minder mooi, maar wel sterker) en deze machines worden ontworpen om door modder en puin heen te kunnen werken. Ze laten zich niet zomaar tegenhouden. Eerlijk gezegd zullen de meeste eigenaren ook niet zoveel interesse hebben in het schoonmaken van deze machines. Een tractor levert niet meer geld op wanneer hij glimt, en op het platteland is hij toch zo weer bedekt met modder. Een keer afspuiten is wel voldoende.
Desondanks hebben wij weleens de vraag gehad of wij hier ook autopoetsproducten voor hadden. En het antwoord is: jazeker. Gezien de vervuiling ben je veel tijd kwijt aan reinigen, dus snowfoam, shampoo’s, ontvetters en APC heb je in veelvoud nodig. Maar wanneer het eenmaal schoon is kun je gaan corrigeren. De plastic delen doe je met wat lichter polijstmiddel (subtiel aanpakken), de gelakte delen kunnen wat grover aangepakt worden. Ook hierbij kunnen rubbers met dressing behandeld worden en zal een stevige sealant of coating helpen om te voorkomen dat het vuil zich makkelijk hecht. Hiermee spuit je er de volgende keer toch wat meer vuil af.

Autopoetsproducten voor fietsen

Zoals je wellicht is opgevallen hebben we de fietsen nog niet benoemd. Hier is een reden voor: Nederland telt namelijk veel fietsen. Heul veul fietsen. Op 1 januari 2020 waren er zo’n 8,7 miljoen auto’s, terwijl er op hetzelfde moment ongeveer 22,9 miljoen fietsen waren (!!). Net zoals met auto’s zijn er eigenaren die wel voor hun fiets zorgen, en degene die er amper (niet) naar omkijken. Dat betekent dus dat er voor de fietsen best een grote markt bestaat. Wat deels een reden is waarom een paar fabrikanten ook een fiets-poetsproducten lijn zijn begonnen. In de regel zijn deze producten hetzelfde als die voor auto’s, maar dan met lichte aanpassingen. Autopoetsproducten zijn gericht op het vuil dat snel bewegende voertuigen tegenkomen, waarbij een fiets wat minder snel gaat. Daarentegen hebben fietsen redelijk wat delen die toch vrij gevoelig zijn voor vocht (ketting, remmen, versnellingen etc). Goed onderhoud helpt ze beschermen.
De autopoetsproducten die wij verkopen zijn allemaal geschikt voor gebruik op fietsen, maar wil je absoluut zeker weten hoe je ze het best kunt gebruiken? Stuur dan een berichtje onze kant op met je vraag. Wij reageren er zo snel mogelijk op (meestal binnen een uur).

Auto wassen

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×