Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

De toekomst van Grafeen in Car Care en Detailing

De toekomst van Grafeen in Car Care en Detailing

Bijna 2 jaar geleden schreven wij al over het gebruik van grafeen in coatings en andere producten. Toen stond grafeen nog in de kinderschoenen, maar inmiddels zijn er nieuwe ontwikkelingen. Hoe gaat dat eruit zien?

Een stukje inleiding over grafeen

Grafeen is niet echt iets nieuws, maar het gebruik ervan wel (in de wereld van detailing). Toen men veeeeele jaren geleden begon met het ontwikkelen van producten die zouden helpen om de laklaag op auto’s te beschermen, werden veel dingen getest. Na testen met olie, vetten, folies en veel meer eindigde men vooral met wax: een combinatie van wax, oliën en oplosmiddelen. We zijn echter wat verder in onze kennis van wetenschap en inmiddels werken we met zeer geavanceerde polymeren, siliciumdioxide oplossingen en allerlei andere ingewikkelde woorden. Grafeen lijkt dan een simpele nieuwe binnenkomer, aangezien we dit al jaren kennen als grafiet. Grafeen heeft enkele unieke eigenschappen waardoor het ontzettend sterk is, zeer veelzijdig en flexibel. Het heeft daarnaast en vrij unieke eigenschap om zich te laten “herstellen”.

Toepassingen waar grafeen in gebruikt kan worden

Grafeen heeft enkele hele interessante eigenschappen, waardoor het al snel de moeite waard wordt om het op veel vlakken te testen. Sommige producten hebben hier het meest baat bij, en we verwachten dat juist die het eerst op de markt zullen verschijnen.

Bescherming

De meest populaire reden om grafeen te gebruik is om de lak te beschermen. Ondanks dat de huidige producten zeer goed zijn hebben ze allemaal wat minpunten. Als een SiO2 coating té hard is, kan deze bladeren voordat deze versleten is. Terwijl hij weer te zwak wordt als hij flexibeler wordt. Daarnaast zitten hier stoffen in die zeer slecht zijn voor de huid, ogen, longen en de natuur. Sealant zijn een stuk goedkoper en makkelijker om te maken, maar beschermen een beetje minder sterk dan een coating. Waxen zijn juist goedkoper en heel makkelijk in gebruik, maar leveren minder lange bescherming. Waxen kunnen wel makkelijker gecombineerd worden met polymeren, oxides en andere stoffen die de wax sterker maken. Zo kun je wax prima combineren met grafeen, siliciumdioxide (SiO2) en polydimethylsiloxaan. Grafeen zou de wax helpen om een stuk sterker te worden en veel beter bestand te zijn tegen chemicaliën en weersinvloeden. Daarnaast maakt de wax de verwerking van het grafeen een stuk eenvoudiger en gebruiksvriendelijker.

Shampoo

Niet het eerste waar je aan zou denken, maar grafeen heeft een hele bijzondere eigenschap waarin het beschadigde fragmenten van zijn moleculaire structuur laat herstellen door de introductie van kleinere segmenten grafeen. Om het heel simpel te zeggen: je kunt versleten grafeen herstellen door er een nieuw laagje overheen te smeren. De geleerden onder ons zouden daar nog 5 A4-tjes aan informatie aan toe kunnen voegen, maar we proberen het begrijpelijk te houden. Stel nou dat je shampoo een beetje grafeen zou bevatten? Dan zou je letterlijk je bescherming kunnen herstellen terwijl je de auto wast. Dankzij de enorme weerstand tegen chemicaliën en andere stoffen, zou de grafeen in de shampoo niet leiden van de reinigingsmiddelen die erin zitten.

Quick Detailers (QD)

Zoals je hierboven las is grafeen vrij onderhoudsvriendelijk. Het is zeer sterk, maar is makkelijk te herstellen. Als je geen “grafeen shampoo” hebt (of wil), dan kun je dus een QD gebruiken met dit bestandsdeel. Na het wassen je auto ermee inwrijven en je bescherming kan er weer even tegenaan.

Lakbescherming

Klinkt goed, waar kan ik het kopen?

Daar zit nog even de kink in de kabel. Het is bijzonder lastig geweest om de juiste verhouding te vinden voor grafeen. Ook de meest succesvolle manier van aanbrengen bleek moeilijk te zijn. Uiteindelijk zijn we nu ruim 2 jaar verder sinds het begin, en er zijn enkele fabrikanten die diverse producten in een laatste fase van testen hebben. Het zal dus niet heel lang meer duren, maar het is er nu nog niet volledig. Er zijn enkele producten hiermee op de markt gekomen, maar deze zijn lang niet allemaal even goed. Helaas wordt hier nogal eens mee “gesjoemeld”. Wij zijn zelf ook de nodige testen aan het doen, zoals de lezen zal zijn in het Pro Detailer Magazine van zomer 2022.

Wat grafeen zo uniek maakt

Als je hierboven leest wat grafeen is, dan kijk je misschien naar het potlood op je bureau en denk je “hmmm, als ik dat nou eens over de auto smeer?? Is dat nou zo boeiend?”. Maar zo simpel is het niet. Jouw potlood is lang niet zo sterk als wat grafiet te bieden heeft. Grafeen is vele malen sterker dan staal, kan zeer hoge temperaturen weerstaan, reageer amper op hitte of kou, oxideert zo goed als niet, reageert amper tot niet op chemicaliën en heeft een hele sterke moleculaire structuur. Ondanks dat grafeen relatief makkelijk te bewerken en te verwerken is, is het een uitdaging om het op zo’n manier te verwerken dat het een uniforme laag vormt met de juiste samenstelling.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp