Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Ergonomie en detailen? Gaat dat samen?

Ergonomie en detailen? Gaat dat samen?

Ergonomie: de studie van mens in relatie tot zijn omgeving. Kortom: hoe kun je werken zonder je lijf naar de ^@^%@%^$ te helpen. Want we willen allemaal charmant oud en grijs worden, maar ook lekker door kunnen werken. Dus hoe combineer je de hobby met de meest rare posities met een stukje gewrichtsvriendelijke werkhoudingen?

Waarom zou je uberhaupt aan ergonomie doen?

Dat antwoord is een beetje net zoiets als de vraag “waarom moet ik stoppen met roken?”. We weten allemaal dat het beter is om er bewust mee bezig te zijn, maar tegelijkertijd besteden we er toch iets te weinig tijd aan. Mensen die roken weten ook heel goed dat het beter is om te stoppen, maar het is veel makkelijker om door te gaan met roken. Tijdens het autodetailen zit, hang, sta en lig je vaak in vreemde houdingen. Dat is niet erg comfortabel en zeker niet goed voor je gewrichten. Met een beetje oefening kun je er echter wel voor zorgen dat het iets verantwoorder gebeurt en je het langer vol kunt houden.

Algemene tips voor ergonomie tijdens het autodetailen

Er zijn wat algemene tips die we kunnen geven die helpen om een betere houding aan te houden. Dit kan niet altijd, maar als je hier wat vaker op let zul je genoeg mogelijkheden vinden waarop je er wel mee bezig kunt zijn.

De rek en strek oefeningen

Ja, het is de meest cliché tip van allemaal, maar ook degene die het meest klopt. Het is erg goed om met enige regelmaat even de spieren op te warmen en te strekken voordat je begint. Je hoeft nu niet meteen je yoga-matje erbij te pakken, maar zorg wel voor wat ruimte om je heen. Er zijn voldoende bronnen op internet waar je simpele rek- en strekoefeningen kunt vinden, maar let vooral op bewegingen die je rug, schouders en knieën losmaken. Dit zijn vaak degene die het meest te verduren hebben. Geef jezelf even 5 tot 10 minuten de tijd hiervoor, en je merkt dat je de volgende dag een stuk minder last hebt.

De rechte rug

Het is niet alleen een gezegde, dat je je rug recht moet houden, het is ook iets waar je veel baat bij kunt hebben. Hang je voorover, zit je op je knieën voor je te werken of ben je in het interieur bezig, dan is de kans groot dat je je rug niet helemaal recht houdt. Men heeft vooral vaak de neiging om de schouder naar voren te laten gaan, waarbij de bovenkant van de rug naar voren wordt geduwd. Probeer dit te voorkomen. Houd in je achterhoofd: borst voorruit en rug recht. Soms oogt het raar, maar je kunt het veel langer volhouden hierdoor.

Afwisseling is king

Ben je het dak van je auto aan het polijsten? Dan sta je misschien op een verhoging met uitgestrekte armen. Niet ideaal als het om je gewrichten gaat. Ons advies is daarbij, wissel af. Doe bijvoorbeeld de helfte van het dak, leg de polijstmachine neer en ga even je gebruikte spullen opruimen. Tijdens het opruimen sta je in veel verschillende houdingen, wat beter is dan de hele tijd in dezelfde houding blijven staan. Wissel dus regelmatig af, rek de spieren een beetje en neem desnoods een keertje rust.

Warmte helpt

We willen allemaal de stoerste zijn. Niemand heeft het koud en als je aan het detailen bent beweeg je voldoende om het lekker warm te krijgen. Maar bij sommige handelingen sta je zoveel stil dat je ook weer af kunt koelen. Vooral je rug gaat snel moeilijk doen als die te koud wordt. Een bodywarmer kan dan al helpen. Die houdt de rug ook lekker warm wanneer je wat minder fanatiek beweegt.

Drink, maar niet met mate

Let op, we hebben het hier wel over water of thee en dergelijke ;). Niet over een lekker koud biertje. Drinken is belangrijk! Het kan voedingsstoffen geven, verdund het bloed, geeft het hele lichaam smering en houdt alle processen lekker soepel verlopen. Als je te weinig drinkt kun je hier hoofdpijn van krijgen, of zelfs minder soepel bewegen. Het advies is om tijdens werkzaamheden ongeveer 1 koffiemok aan vloeistof te drinken. Let er op dat je niet téveel koffie drinkt, want hiervan kan je bloeddruk omhoog gaan.

Handschoenen en kniebeschermers

Handschoenen zijn niet uitgevonden om je tere nageltjes in goede conditie te houden, maar ook gewoonweg om je handen te beschermen. Zo zijn er speciale handschoenen die de trillingen van een polijstmachine dempen. En er zijn mondkapjes die de onprettige geur van bepaalde vluchtige stoffen opvangen. De meest voorspelbare zijn natuurlijk de kniebeschermers, want die wil je niet naar de godver@%@&$ werken door steeds op je kale knieën te ploffen.

Voor hele lastige houdingen

Soms moet je iets doen waarvoor je bijna een slangenmens moet zijn. Je wringt je in zoveel bochten dat je je straks je haar kunt kammen met je tenen. Maar dit soort houdingen eisen ook een tol van je gewrichten. Soms zelfs met flinke hoofdpijnen tot gevolg.

Niet te lang

Soms ontkom je er niet aan om een hele vreemde houding aan te nemen. Denk bijvoorbeeld maar aan het schoonmaken van de voorruit. Maar let er dan op dat je deze houding niet te lang aanhoudt. Voor eventjes moet dit wel kunnen, maar als je het te lang doet wordt de belasting voor je gewrichten al snel te veel. Dit voel je echter nog niet meteen, maar op het einde van de dag stapelen al die momenten wel op. En dát voel je wel.

Houdt je hoofd boven je hart

Sowieso een goede advies natuurlijk, maar vooral tijdens de vele onhandige houdingen wanneer je met de auto bezig bent. Als je hoofd lager komt dan je hart, stroomt er veel bloed naar je hoofd dat minder makkelijk terug stroomt. Naast die mooie rooie kop, krijg je er ook hoofdpijn van. Teveel hoofdpijn en je bent de hele dag niks meer waard. Dus houdt je hoofd boven je hart en je zult minder snel last hebben van dat soort dingen.

Gebruik een kussentje

Door een kussen te gebruiken kun je je nek ontzien wanneer je op de grond licht, je rug of ribben ontzien als je naar links of rechts moet leunen en je kont ontzien als je ergens moet zitten. Het verschil lijkt klein, maar op het eind van de dag ben je toch blij dat je eraan gedacht hebt.

Arbeidsvitaminen

Je gewrichten hoeven er niet soepeler van te worden, maar er is wel aangetoond dat plezier op de werkvloer een grote positieve bijdrage kan leveren aan je herstel. Een beetje meezingen met de muziek, grapjes maken of desnoods luisteren naar een optreden van een stand-up comediant kunnen al helpen om je dag wat leuker te maken. Die positieve houding helpt ook om te ontspannen, waardoor je spieren makkelijker omgaan met het harde werk.

Rode draad van het verhaal

De theorie is natuurlijk heel simpel: probeer je gewrichten een beetje te ontzien en dan zal je de dag een stuk makkelijker doorkomen. Uiteindelijk is detailen en poetsen best arbeidsintensief en onderschat je snel het effect op je lichaam. Als je in je achterhoofd houdt dat je beter 5 minuten meer kunt rusten, dan 2 uur eerder stoppen (omdat je kapot bent), dan wordt het ook wat minder vervelend om tussendoor even een kleine pauze in te lassen. Ga even een kopje koffie halen, loop een stukje, zwaai die armen een keer in het rond of ga juist even in een stoel zitten. Neem af en toe even rust zodat je de hele dag kunt knallen.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp