Wij krijgen dagelijks meerdere vragen via Whatsapp, mail en zelfs ooit per brief. Daarbij zien we vaak dat mensen het merk en type van hun auto melden, omdat men denkt dat dit invloed heeft op de producten die nodig zijn. Maar is dat wel zo? Maakt het automerk iets uit?
Inhoud
Waarom zou het automerk uitmaken bij poetsproducten?
Aangezien vele het automerk noemen in hun vraag, gaat men er dus vanuit dat dit invloed heeft op het antwoord. Maar waarom? Waarschijnlijk grotendeels omdat men simpelweg niet goed weet wat allemaal wel of geen rol speelt, en bij onzekerheid geldt “meer informatie is beter”. Het zou er ook mee te maken kunnen hebben dat automerken totaal van elkaar kunnen verschillen. Zo zie je bij de Duitse auto’s vaak een wat strakker en kaler interieur, terwijl Italiaanse merken meer met styling en vormen werken. De Engelsen stonden vroeger bekend om hun luxe en houten details, terwijl de Amerikanen zich vooral richtten op opvallend en schreeuwerig. Dat soort verschillen kunnen er voor zorgen dat men verwacht dat het qua lak ook groot verschil maakt. Zelfs zover dat men verwacht dat de kleur van de lak invloed heeft.
Maakt het automerk iets uit bij poetsproducten?
Het antwoord op die vraag is eigenlijk heel simpel: nee, eigenlijk niet. Net zoals met zoveel situaties zijn er enkele uitzonderingen, maar voor 90% maakt het helemaal niet uit of je nou in een klassieke TVR rijdt of juist een gloednieuwe Audi. Je kunt beide lakken prima wassen, reinigen, kleien, polijsten en beschermen met dezelfde producten. Er zit een klein verschil tussen laksoorten, maar dat heeft eigenlijk niets met het automerk te maken. Hierbij geldt dat oudere auto’s vaak een cellulose lak hebben
Toch zie je weleens opmerkingen over kleur
Dat klopt. Fabrikanten zoals Dodo Juice hebben veel tijd en energie gestoken in de ontwikkeling van hun producten. Daardoor hebben zij ontdekt dat het optische effect van bepaalde wax-ingredienten ervoor kan zorgen dat een kleur beter tot zijn recht komt. Zo hebben warme kleuren baat bij een optisch effect waarin de lak een gloed lijkt te krijgen. Koude kleuren hebben echter meer baat bij een harde reflectie. Door de samenstelling van een wax speciaal te formuleren voor een bepaalde kleur, kun je het onderste uit de kan halen op die kleur. Dat product is dan prima te gebruiken op elke andere kleur lak, maar helpt voornamelijk om het beste optische resultaat te behalen op een bepaalde kleur.
Polijsten
Meer over het verschil in autolakken
Celluloselak was de opvolger van de Schellak die Henry Ford gebruikte, waarbij celluloselak uitgevonden werd omdat de nitro-cellulose van de oorlogsperiode opgemaakt moest worden. Deze lak gaf echter niet meteen de strakke lak die we vandaag de dag kennen waardoor die nog afgewerkt moest worden door uitgebreid te polijsten. Niet veel later werd de kunstharslak uitgevonden die een deel van dit probleem verhielp. Maar beide laksoorten hebben lange tijd zij-aan-zij bestaan. Zelfs toen de kleuren en optische effecten werden verbeterd waren beide laksoorten in trek. Pas vele jaren later, in de laatste helft van de 20ste eeuw de acrylaatlak die in weze een combinatie van de eerder genoemde laksoorten was. Hiermee werd de verwerktijd verkort, glans en hardheid verhoogd en hoefde er minder gepolijst te worden. Om nog meer resultaat te behalen werd de 2-componentenlak uitgevonden, wat tientallen jaren later weer zorgde voor de ontwikkeling van de lak op waterbasis.
Zoals wellicht niet verrast zit er dus wel een verschil in de lak die op cellulose basis is, op acrylaat basis of zelfs op waterbasis. Wanneer je kijkt naar het wassen, drogen, kleien en diep reinigen van deze lakken, dan is er geen verschil. Maar tijdens polijsten kunnen de oudere lakken (cellulose of pure acrylaat) nog voor wat kleuroverdracht zorgen. De 2K lakken zijn het meest makkelijk om mee te werken, waarbij de moderne watergebaseerde lakken wat zachter lijken.
Hierbij is overigens belangrijk om op te merken dat de blanke laklaag nog altijd bestaat uit de oude en vertrouwde acrylaatlak. De verschillende laksoort die we hierboven beschrijven gaat over de “gekleurde laklaag”. Aangezien er ook laksoorten zijn die glanzend afgewerkt zijn en geen blanke laklaag hebben, is het nog altijd handig om het verschil te kennen.