Microfiber, microvezel, nanofiber... Wat is het?

Microfiber, microvezel, nanofiber… Wat is het?

Microfiber, microvezel, microdoek, nanofiber, minivezel etc. Er zijn legio namen voor hetzelfde materiaal, maar wat is het? Waarom is het populair en zie je het op zoveel plekken.

Verklaring van de naam microvezel

De naam zelf geeft al een beetje aan waar het over gaat. “micro” verwijst naar de afmeting en “vezel” verwijst naar het type materiaal. De kunstmatige vezel die gebruikt wordt voor het maken van de stof moet een diameter hebben van minder dan 10 micrometer of 1 denier.

Als een creatieve marketing-term zie je ook weleens de naam nanovezel. Ondanks dat dit een bestaande term is, echter is de meerwaarde van nanovezel niet relevant voor de detail-industrie. De vezels hebben nagenoeg dezelfde eigenschappen, zijn duurder om te maken en duurder om grote stukken stof mee te weven en hebben vooral de eigenschap om waterafstotend te werken. Nanovezel doeken (mits ze überhaupt ook daadwerkelijk nanovezel zijn), bieden geen meerwaarde over microvezeldoeken. Nanovezel is een stuk duurder, dus als de doeken gunstig geprijsd zijn is de naam waarschijnlijk niets meer dan een marketing-term.

Verschil in microvezel kwaliteit

Helaas wordt de markt van microvezel producten nogal overspoeld met een overdaad aan producten die niet helemaal dezelfde kwaliteit hebben. Het nadeel is vooral dat het voor de meeste consumenten moeilijk is om te weten waar je op moet letten om “slecht” van “goed” te onderscheiden. Ondanks dat de meeste fabrikanten niet zomaar alle details vrij zullen geven, zijn er wel enkele dingen waar je op kunt letten.

Volume

Het volume van een doek wordt uitgedrukt in GSM (Gram per Square Meter). Stel dat je een doek hebt van 600 GSM, dan houdt dit in dat 1 laag van die stof, met een afmeting van 1 meter breed en 1 meter lang in totaal 600 gram weegt. Dit kan de fabrikant ook berekenen door uit te rekenen hoeveel meter materiaal gewoven moet worden om 1 vierkant meter stof te maken. 600 GSM is een veel voorkomend getal en wordt vaak gezien als “normaal” voor de meeste microvezel doeken. Er zijn echter ook doeken met 1000 GSM en meer. Het aantal GSM dat je misschien nodig vind is afhankelijk van hetgeen dat je ermee wil doen.

Materiaal

De meeste microvezel doeken zijn van een soort polyester, zoals polyamide of polypropylene. Een kunstmatige stof die door ingewikkelde machines wordt gemaakt. De bewerking die deze stoffen ondergaan verschilt per eigenschap die men wil. De ene vezel wordt ontworpen om water op te nemen, de ander juist om stofdeeltjes op te nemen. Van 1 type materiaal kunnen bijzonder veel verschillende stoffen gemaakt worden door de manier van weven aan te passen. Zo kan een microvezel theedoek van hetzelfde materiaal zijn als een washhandschoen, waarbij enkel de manier van fabricage verschilt.

Er bestaan helaas ook “nep-microvezels”. Deze zijn vaak gemaakt van fleece, wat geen microvezel is. Deze worden helaas soms wel wel verkocht als microvezel, maar kunnen gemakkelijk onderscheiden worden omdat fleece totaal anders is dan microvezel.

Microvezeldoeken

Afkomst

Ondanks dat microvezel zijn oorsprong vindt in de jaren 1960 in Japan, zijn er diverse fabrieken ontstaan die zich gespecialiseerd hebben in de fabricage van de vezel. Over het algemeen is de mening dat de processen die men gebruikt in Korea een betere kwaliteit vezel opleveren en meer stabiele prestaties geven. Dit betekent niet dat Japanse vezels niet goed zijn, maar doorgaans worden de Koreaanse vezels gezien als beter.

De belangrijkste eigenschappen van microvezel

Hoe een microvezel is opgebouwd
Hoe een microvezel is opgebouwd

Elk type industriële stof begint bij een doel. Zo wordt de stof voor een jas ontworpen om wind- en waterdicht te zijn, maar wel ademend te blijven. De stof voor een trui wordt vooral ontworpen om warm en zacht te zijn. In de wereld van detailen zijn er meerdere verschillende eisen die bij een doek liggen. Zo wordt een droogdoek gemaakt van vezels die ontworpen zijn om vocht in zich op te nemen, terwijl doeken voor het uitpoetsen van wax voornamelijk gericht zijn op het vasthouden van stof en het opnemen van olie. Een groot voordeel van microvezel is bovendien dat deze geen stof of lint achterlaat. Het wordt dus een stuk makkelijker om een perfect schoon, glad en perfect oppervlak achter te laten, waarbij de contaminatie in de doek blijft zitten. Omdat de vezels van microvezel makkelijk statische elektriciteit geleiden, neemt het juist vaak deze statische lading op van het materiaal, waardoor het oppervlak minder statisch geladen raakt en minder stof aantrekt. De microvezeldoek daarentegen trekt daardoor juist stof aan.

Lange vezels of korte vezels

Er bestaan doeken met lange vezels en met korte vezels. De lange vezels zijn soms gedraaid, zodat men meer massa in dezelfde lengte kwijt kan (denk maar aan het verschil in lengte tussen gekruld haar en gestijld haar). De korte vezels kunnen gewoon kort zijn, of zo kort dat het materiaal meer op suede lijkt (microsuede).
Lange vezels worden doorgaans gebruikt op plekken waar het de bedoeling is om olieën, water en ander vocht op te nemen van oppervlaktes waar stof en vuil een minder grote rol speelt. Bijvoorbeeld bij het afdrogen van een auto, waar stof en vuil vooral gemengd is met water en daardoor makkelijker over het oppervlak bewogen wordt zonder krassen te maken. 
Korte vezels worden juist gebruikt op gevoelige oppervlaktes of plekken waar stof en vuil een probleem kan vormen. Omdat korte vezels vuil en stof niet goed in zich op kunnen nemen, is dit vuil makkelijker te verwijderen of (visueel) te herkennen voordat de doek zo vies is dat het krassen gaat maken. Lange vezels kunnen namelijk krassen gaan maken zodra ze voldoende vuil en stof hebben opgenomen, voordat (visueel) duidelijk wordt dat de doek “vol” zit. 

Wat je nooit moet doen met microvezel doeken

Onderhoud=behoud, zoals men vroeger al zei. Goede zorg voor je microvezel doeken helpt ze om langer en beter te presteren. De kern van het verhaal is vrij simpel: gebruik een microvezel-geschikt wasmiddel voor je microvezel doeken en meng ze NIET met andere materialen (zoals kleding). Omdat microvezel water, stof en vuil goed vast kan houden is het van belang dat het wasmiddel deze losweekt zonder residue achter te laten. Wasverzachter bevat juist net olieën, die in de doek trekken. De doek komt daarna uit de wasmachine met olie in de vezels (wat vaak juist net de reden was om hem in de wasmachine te doen).
Wikipedia zegt zelfs over dit onderwerp het volgende:

Rags made of microfiber must only be washed with regular laundry detergent, not oily, self-softening, soap-based detergents. Fabric softener must not be used. The oils and cationic surfactants in the softener and self-softening detergents will clog up the fibers and make them less absorbent until the oils are washed out. Also, since microfibre cloth attracts much soil and holds water tightly, it provides an ideal nutritional environment for various microorganisms.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×