Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

PostNL verhoogt de verzendkosten voor 2020, wat houdt dit in voor de consument?

PostNL verhoogt de verzendkosten voor 2020, wat houdt dit in voor de consument?

Ieder jaar verhoogd PostNL de prijzen van post, pakketten en brievenbuspakjes. Dit wordt elk jaar gedaan om mee te kunnen groeien met de inflatie en stijgende onkosten die nodig zijn om de kwaliteit van bezorging mogelijk te maken. Ook voor 2020 zijn de prijzen aangepast. Wat houdt dit in voor de consument, waarom worden deze prijzen verhoogd en hoe gaan deze prijzen eruit zien voor onze klanten? Dat zijn allemaal vragen die wij proberen te beantwoorden in deze blog.

Waarom verhoogd PostNL de prijzen

Het bezorgen van pakketten kost geld, veel geld. Er zijn honderden koeriers dagelijks actief die Nederland rondsjezen om elk pakket op tijd af te geven, daarnaast zijn er vele vrachtwagens en sorteercentra nodig om al die pakketten naar het juiste deel van Nederland te krijgen. Naast de pakketten zijn er nog honderden postbodes onderweg om allerlei brieven in de brievenbus te gooien. En alsof dit nog niet genoeg werk inhoudt zijn er veel wettelijke eisen waar PostNL aan moet voldoen. Één voorbeeld hiervan is de snelheid van postbezorging. PostNL moet vanuit de wet alle middelen bieden om brievenbuspost binnen 24 uur bij de ontvanger af te leveren, iets dat doorgaans (meer dan 90%) van de keren lukt. De andere kant van het verhaal is dat men minder post is gaan verzenden en meer paketten. Waar een postbode meerdere honderden brieven per dag kan bezorgen, kan een pakket-koerier er veel minder bezorgen. Daar komt dan nog bij dat er minder pakketten in een vrachtwagen passen dan dat er brieven in een vrachtwagen passen. Meer pakketten en minder brieven betekent dus dat PostNL meer onkosten heeft. Jij zult nu wellicht denken “maar dan gebruiken ze toch minder postbodes?”, en dat is deels ook wat PostNL doet. Maar wegens de wettelijke eisen moet het bedrijf de middelen behouden om ten alle tijde de post snel genoeg te kunnen bezorgen. Kortom: hogere onkosten, niet net zoveel minder personeel geeft als conclusie dat de tarieven elk jaar opnieuw bekeken moeten worden.

Wat zijn de nieuwe PostNL prijzen?

De prijswijzigingen zijn relatief beperkt gebleven, veel kosten gaan slechts met een paar cent omhoog. In het eerst in 5.5 jaar gaat in 2020 ook de prijs van pakketpost omhoog. Deze is jarenlang 6.95 geweest ondanks dat andere tarieven wel veranderde. PostNL heeft hier bewust voor moeten kiezen omdat er meer webshops zijn bijgekomen, veel meer pakketten worden besteld (vooral vanwege online winkelen) en veel bedrijven de optie willen kunnen aanbieden om tot 23 uur te kunnen bestellen en het alsnog de volgende dag in huis te hebben. De nieuwe tarieven zien er zo uit:

Oude prijs Nieuwe prijs
Post binnen Nederland € 0.87 € 0.91
Post naar buitenland € 1.45 € 1.50
Extra grote enveloppen
Brieven zwaarder dan 350gr
(nieuwe optie) € 4.40
Pakket verzenden -10kg € 6.95 € 7.25
Brievenbuspakje € 4.35 € 4.84

PostNL heeft ook een downloadbaar document gepubliceerd waarin alle prijswijzingen zijn verzameld. Zo kan elke consument direct zien wat er gaat veranderen. In het overzicht hierboven hebben wij alleen de meest belangrijke veranderingen gezet. De tarievenlijst kun je direct downloaden van de PostNL website

Wat houdt dit concreet in voor onze klanten

Bij CarCareNL willen we graag eerlijk en transparant zijn. Dit houdt in dat wij de moeite doen om onze klanten duidelijk te informeren over kosten die men maakt. Aangezien PostNL haar kosten verhoogd moeten wij de kosten die wij in rekening brengen ook verhogen. Desalniettemin begrijpen wij net zo goed dat veel klanten niet erg blij worden van een prijsverhoging. Wij hebben daarom als organisatie besloten om binnen al onze winkels een gulden middenweg te vinden. Dit betekent dat wij onze verzendkosten van € 6.95 (huidig standaard tarief voor pakketpost) verhogen naar € 7.10. Dit is precies de helft tussen de oude prijs en de nieuwe prijs. Deze wijziging gaat in op 1 januari 2020 en loopt door tot 30 juni 2020. Vanaf 1 juli 2020 verhogen wij het tarief van € 7.10 naar € 7.25. Door de prijswijziging in stapjes te doen, hopen wij dat we onze klanten tegemoet kunnen komen in de ongewenste prijsstijging.
De tarieven voor een brievenbuspakjes ondergaan dezelfde wijziging. De kosten hiervoor zijn nu nog € 4.35, en veranderen naar € 4.60 per 1 januari 2020. Op 1 juli 2020 wordt deze prijs nogmaals verhoogd naar € 4.84. Ook hiermee hopen we dat de gemiddelde klant zo min mogelijk merkt van de prijsstijging in de verzendkosten.
Wij plaatsen daarnaast een opmerking op de pagina over Verzenden & Retourneren met een link naar dit bericht zodat klanten deze informatie duidelijk terug kunnen vinden. Gedurende december en januari zal er in de kassa ook een opmerking staan om onze klanten te waarschuwen voor de komende tariefwijziging.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp