Top 5 tips om de levensduur van je microfiber doeken te verlengen

Top 5 tips om de levensduur van je microfiber doeken te verlengen

Goede microfiber doeken zijn onmisbaar. Ze maken het werk makkelijker, geven een beter resultaat, gaan lang mee, zijn veelzijdig en je komt ook minder amateuristisch over dan wanneer je een verknipt T-shirt gebruikt. Met onze 5 toptips helpen we je om de maximale levensduur te behalen met je doeken.

Onderhouden = behouden

Goede microfiber doeken zijn helaas niet goedkoop. Voor elk beetje dat ze je werk makkelijker en leuker maken, zit hier ook een prijskaartje aan. Doorgaans wordt dat prijskaartje goedgemaakt door de prestaties die deze doeken neerzetten, maar dan nog is het fijn als je ze net wat langer mee kunt laten gaan. Er zijn enkele kleine tips die kunnen helpen om het maximale uit deze doeken te halen. Minder snel een grote investering om weer nieuwe doeken te kopen en je behaald langer dezelfde resultaten. De moeite waard dus om even door te nemen.

5 simpele tips om je doeken langer mee te laten gaan

Microfiber is redelijk slijtvast, maar ondanks de vele pluspunten heeft het ook enkele minpunten. Door bepaalde dingen fout te doen kun je al heel snel de prestaties van de doeken om zeep helpen. En dat zou zonde zijn, want met onze tips haal je net wat meer uit je doeken.

Tip 1. Houdt je doeken nat na gebruik

Voor veel taken komt de doek in aanraking met andere vloeistoffen. Denk aan een sealant, een polijstmiddel, een ontvetter of APC en de lijst gaat nog wel even door. Sommige vloeistoffen kunnen middelen bevatten die residu achter laten als ze opdrogen. Voor andere vloeistoffen (zoals sealants) geldt dat ze ontworpen zijn om een dun laagje achter te laten dat waterbestendig is. Als je de doek met een ontvetter of APC gebruikt hebt, zit het vast vol met vuil. Vandaar dat ons advies is om een emmer met water in de buurt te houden. Doe hier maximaal een half dopje (per 10 liter water) wasmiddel in. Zodra je de doek niet meer nodig hebt, leg je deze in de emmer. Hierdoor kan het vuil (of andere resten) alvast losweken, kunnen andere vloeistoffen niet opdrogen en kunnen resten ook niet uitharden. Let er echter op: dit trucje werkt NIET bij een SiO2 coating. Hierbij zijn de doeken voor eenmalig gebruik.

Microvezeldoeken

Tip 2. Opkloppen en ontstoffen

Voor de zuinige Nederlander onder ons is het helemaal geen probleem als je je doeken op een rekje hangt na het wassen. Doeken kunnen prima aan de lucht drogen zonder in de stroom-slurpende droger te moeten. Maar, dit zorgt er ook voor dat kleine pluisjes en andere stofdeeltjes niet uit de doek worden gefilterd. Bovendien komen de vezels ook niet helemaal goed los. Gooi de doeken op een koud programma in de droger. Hierbij worden ze alleen opgeklopt en blaast de lucht door het filter in de droger. Het stof verdwijnt uit de doeken zonder dat er warmte in de droger nodig is. Dit zal aanzienlijk schelen in de kosten van je droger en je doeken lekker pluisvrij houden.

Tip 3. Altijd goed omvouwen

Stel, je hebt de auto net in de wax gezet en wil nu gaan uitpoetsen. Je kunt: A. de doek op de lak gooien en met de hand rondwrijven, of B. de doek netjes 2x dubbelvouwen en na elk paneel de doek omvouwen zodat je weer een schone zijde gebruikt? Welke antwoord is volgens jou het juiste antwoord?
Ja, dit was natuurlijk een makkie. Het antwoord was: B. Maar dit geldt niet alleen voor het uitpoetsen van wax, het geldt ook bij het drogen van de auto, het aanbrengen van een sealant, het schoonmaken van je ruiten, het reinigen van de motorruimte etc.etc. Als je de doek netjes omvouwt, dan houdt je de andere delen van de doek bedekt en schoon. Als het deel waar je mee werkt vies is geworden, of geen water meer opneemt, dan vouw je gewoon terug naar een schoon deel om meteen verder te gaan. Hoe beter je hier op let, hoe meer je bereikt met 1 doek. Minder doeken gebruiken = minder slijtage aan de andere doeken = alle doeken gaan langer mee.

Tip 4. Never, nooit, niet, absoluto-no-no wasverzachter gebruiken

We kunnen het eigenlijk niet hard genoeg schreeuwen. Maar ondanks dat we al jarenlang heel hard roepen dat je NOOIT wasverzachter moet gebruiken, wordt dit nog steeds gedaan. We krijgen nog bijna wekelijks een bericht van een klant waarvan de doeken ineens geen water meer opnemen. Of die strepen en vlekken achterlaten na het uitpoetsen van wax. Wasverzachter is olie-achtige troep (en dat is geen grap, als je wist hoe de emulsie van wasverzachter gemaakt wordt, dan snap je niet meer waarom mensen hun kleren ermee willen wassen), en dit kruipt in de vezels van de doeken. Hierdoor wordt de hele fijne, microscopische structuur bedekt met een olie-achtige laagje dat zeer lastig te verwijderen is. Je doeken verliezen daarmee direct hun eigenschappen. Om er nog een tandje bovenop te doen, eigenlijk zou er minimaal 1 wasbeurt zonder wasverzachter aan vooraf moeten zijn gedaan. Want als de vorige wasbeurt wel met wasverzachter is gedaan, zitten er nog steeds resten in de machine die in het water terecht komen als jouw doeken in de was zitten.

Tip 5. Warmte is niet de oplossing

Er wordt weleens gedacht dat je de doeken beter op 60 graden, of zelfs warmer, moet wassen. Dit is niet het geval. microfiber doeken zijn synthetisch en kunnen vervormen wanneer ze te heet gewassen worden. 60 graden is de maximale temperatuur, waarbij 30 graden eigenlijk al voldoende moet zijn. Als je doeken niet goed schoon worden ligt dit eerder aan het wasmiddel, dan aan de temperatuur. Was je doeken op 60 graden, en als je twijfelt of ze wel goed schoon zijn geworden, gebruik dan een ander wasmiddel. Er zijn speciale wasmiddelen voor microfiber doeken die ontwikkeld zijn om de vezels goed schoon te krijgen zonder de vezels te beschadigen, het is ons advies om altijd dit wasmiddel te gebruiken als je optimale resultaten wilt. Ook voor de droger geldt dat “kastdroog” of “strijkdroog” een betere keus is dan “kurkdroog”. Een te hoge temperatuur in de droger kan je doeken beschadigen. Het is geen enkel probleem als de doeken “klam” of “net niet kurkdroog” uit de droger komen. Hang ze even op en ze zijn al snel droog genoeg om opgevouwen te kunnen worden.

Wasmiddel

Wat zijn de grootste vijanden voor microfiber doeken?

Microfiber doeken zijn gemaakt voor gebruik. Dit houdt in dat er met het ontwikkelen rekening wordt gehouden met veelvuldig gebruik, waar de doeken tegen bestand moeten zijn. Goede en professionele doeken zijn dan ook best robuust en zeker bestand tegen een stootje. Maar, hetgeen dat de doeken zo waardevol maakt is ook juist het zwakke punt: de microvezel. Door zeer geavanceerde technieken kunnen de vezels van de microfiber doek heel nauwkeurig gevormd worden. Door deze unieke vormen krijgen de vezels bepaalde eigenschappen. Zo neemt de ene doek erg veel vocht op, omdat de vezels zo vormgegeven zijn dat ze de watermoleculen vast houden. Andere vezels zijn juist vorm gegeven om polijstdeeltjes mee te vegen en zo min mogelijk residu achter te laten. Ze nemen misschien minder goed vocht op, maar daar zijn ze ook niet voor ontworpen. Zo heeft elke doek zijn eigen unieke eigenschappen.
Die hele bijzondere vezel heeft echter als nadeel dat deze ook kan beschadigen. Wanneer dat gebeurt, verliest de doek een deel van zijn eigenschappen. Het is niet altijd mogelijk om dit te herstellen, waarbij je de doek moet vervangen (extra kosten).
De grootste boosdoeners hierbij zijn:

  • Gebruikte doeken laten opdrogen zonder ze eerst te wassen (residu droog op in de vezels)
  • Te heet wassen of drogen (vezels smelten en vervormen)
  • Wasverzachter gebruiken (laat een vettige laag op de vezels die zich niet laat verwijderen)
  • Strijken (daarvan smelt de doek letterlijk)
Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×