5 tips voor streeploos resultaat, op allerlei ondergronden

5 tips voor streeploos resultaat, op allerlei ondergronden

Je auto uitgebreid poetsen moet natuurlijk wel leiden tot een vlekkeloos resultaat. Dit is helaas moeilijker dan je soms zou willen, kijk in de zomer maar eens door je net gewassen ramen… kans is groot dat je toch nog wat strepen en vegen ziet. Als er in de avond wat condens op je auto komt, zie je de vegen van het uitpoetsen van de wax, terwijl dat niet perse hoeft. Met wat tips kom je tot een vlekkeloos resultaat.

Streeploze ruiten wassen

Lukt het niet om een vlekkeloos resultaat te bereiken op je ruiten? Dan kan het zijn dat je doek net niet schoon genoeg is, of dat de glasreiniger te snel opdroogt. Bij het schoonmaken van je ruiten zijn er een paar dingen waar je altijd op moet letten:

 • Werk altijd in de schaduw
 • Werk altijd met schone doeken
 • Neem de ruiten zorgvuldig af
 • Laat de glasreiniger nooit opdrogen

Maar gelukkig is er nog 1 gouden tip die jou in 95% van de gevallen helpt om perfecte ruiten te krijgen:
Materialen die je klaar moet leggen:

 • Doek 1: doorsnee doek met korte vezel
 • Doek 2: glasdoek die je nat hebt gemaakt met water. Niet druipend nat.
 • Doek 3: glasdoek of andere doek met korte vezel
 • Glasreiniger

Vervolgens ga je op de volgende manier te werk:

 • Spuit een ruimte hoeveelheid glasreiniger op doek 1
 • Doe de ruit uitgebreid af (werk 1 ruit per keer)
 • Neem de ruit zo snel mogelijk af met de natte doek 2
 • Veeg de ruit nu droog met doek 3

De natte doek met water verdund het kleine beetje glasreiniger dat op de ruit zit, en veegt ook het vuil dat in de glasreiniger zit weg. Als je daarna met een droge doek de ruit droog wrijft, wordt het water makkelijker opgenomen en is er veel minder residu van de glasreiniger dat op kan drogen.

Glasreinigers

Streeploos resultaat bij het waxen

Heb je te lang gewacht? Misschien te snel willen zijn? Nog niet gelezen wat de Swipe test inhoudt? Dan is er kans dat het uitpoetsen van je wax toch niet helemaal goed gegaan is. Het resultaat is dat je vegen en strepen over je lak hebt. Erg jammer, want daarvoor heb je toch goed je best gedaan. Met een simpele tip kun je voortaan makkelijk genoeg streeploos resultaat behalen.

Materialen die je klaar moet leggen:

Vervolgens ga je op de volgende manier te werk:

 • Spuit een goede hoeveelheid quick detailer op doek 1
 • Veeg de plek met de strepen goed af met doek 1
 • Ga er direct achteraan met doek 2 en veeg de plek af
 • Pak zo snel mogelijk doek 3, en veeg de plek helemaal droog

Wanneer de wax niet lekker uitveegt, heb je een slechte wax gebruikt of de wax te lang laten drogen. Door quick detailer toe te voegen wordt de wax weer een beetje week. Om te voorkomen dat de quick detailer met strepen opdroogt, neem je het nog een keer af met de natte doek. Deze aanpak kun je overigens ook gebruiken bij een sealant, alhoewel deze minder vaak voor strepen of vegen zorgen.

Microvezeldoeken

Streeploos dressing op je bumper aanbrengen

Stel dat je een bumper hebt van ongeverfd plastic. Dan is deze grijs of zwart, maar door de jaren heen worden deze kunststof delen wat minder mooi. Om die kleur terug te brengen is er plastic dressing. Dit product voedt het plastic en geeft een uniforme, donkere look aan het geheel. Hierdoor wordt je bumper weer mooi donker, maar voornamelijk verdwijnen de verschillen in tint. Desondanks kan het soms gebeuren dat de dressing zich niet lekker laat uitsmeren of afnemen.

Materialen die je klaar moet leggen:

Vervolgens ga je op de volgende manier te werk:

 • Pak doek 1, en maak het plastic een beetje vochtig. Niet zeiknat, maar wel vochtig
 • Zorg dat dit niet op kan drogen
 • Doe wat dressing op Applicator 1
 • Smeer de dressing uit over de vochtige bumper
 • Wacht ongeveer 10 minuten en neem de dressing af met doek 3

Door de bumper nat te maken wordt de dressing wat beter uitgesmeerd voordat het in het plastic trekt. Hiermee heb je wat meer tijd om alles goed uit te smeren en droogt het meer egaal op.

Lakbescherming

Streeploos resultaat met een glas coating of glas sealant

Heb je net een glas coating of glas sealant op je ruit aangebracht, en krijg je deze niet goed uitgepoetst? Dan loop je het risico op lelijke vegen over je ruit. En dat zou toch wel jammer zijn. Tenslotte is het juist de bedoeling dat je hiermee je ruit nog langer en beter schoon en helder houdt. Waarschijnlijk heb je iets te lang gewacht, waardoor het uitpoetsen erg moeilijk gaat, hiervoor hebben wij gelukkig een trucje.

Materialen die je klaar moet leggen:

Vervolgens ga je op de volgende manier te werk:

 • Pak de applicator en breng wat glas coating of glas sealant aan
 • Smeer dit zorgvuldig uit over het oppervlak waar je problemen hebt
 • Laat de coating of sealant niet opdrogen
 • Pak doek 1, en neem de plek waar je moeite mee hebt uitgebreid af
 • Zodra je denkt dat je alles hebt gehad, maak de ruit meteen droog met doek 2. Laat niets opdrogen tijdens deze stappen.

Door een klein beetje glas sealant of coating over de lastige plek aan te brengen wordt de onderliggende laag wat zachter gemaakt. Om te voorkomen dat je deze zachte laag wegveegt gebruik je water om het residu weg te vegen. Dit beschadigd de eerste laag niet, maar laat je wel de bovenliggende vlek wegpoetsen.

Quick Detailers

Streeploos uitpoetsen van een coating

Coatings zijn minder makkelijk dan een wax of sealant. Deze producten hebben een stuk meer kennis en ervaring nodig. Dit verwijst naar de voorbereiding (je lak moet brand- en brandschoon zijn), het aanbrengen en het precies op tijd uitpoetsen. Zelfs dan kan het nog een keer gebeuren dat je vegen of strepen krijgt. Deze zijn minder makkelijk op te lossen, maar het kan wel. Onze tip zal je helpen om er met mee gemak een succes van te maken.

Materialen die je klaar moet leggen:

 • Doek 1: suede microfiber doek of een doek met zeer korte vezels
 • Doek 2: een licht vochtige doek (goed uitwringen dus!)
 • Doek 3: een droge microfiber doek met korte vezel
 • Een coating quick detailer (meeste fabrikanten hebben een special quick detailer voor een coating)
 • Het flesje van de coating die je aanbrengt inclusief de applicator ervoor

Vervolgens ga je op de volgende manier te werk:

 • Veeg de plek met strepen zo goed mogelijk droog met doek 1
 • Breng nu een nieuw laagje van de coating aan
 • Spray wat coating quick detailer op doek 3 en veeg deze over de plek waar je net de coating hebt aangebracht (laat de coating niet opdrogen)
 • Veeg de plek af met de licht vochtige doek
 • Wrijf alles droog en schoon met doek 1

Door de coating opnieuw aan te brengen wordt de toplaag van de strepen en vlekken wat zachter, door hier meteen quick detailer overheen te smeren verdun je de coating lichtjes zonder teveel effect te hebben op de onderlaag. Met de licht vochtige doek smeer je het geheel opnieuw uit, en krijg je een mooier, gladder resultaat. Door het daarna weer droog te wrijven vlak je alles af en zijn je strepen verdwenen.

Ben ik een slechte poetser? Of zijn dit simpele foutjes?

Een klein beetje van beide. Soms wil je wat te snel werken (niet goed van je), andere keren heb je het weer en de droogtijd verkeerd ingeschat (kan gebeuren). Het wil ik ook weleens gebeuren dat er iets gebeurt waardoor je even de tijd uit het oog verliest (de tuinslang schiet ineens los en je moet erachteraan om te voorkomen dat de hele straat straks nat is 😛 ). Zelfs ervaren detailer schatten dingen weleens verkeerd in, iets dat iedereen kan overkomen. Het grote verschil is dat een getrainde detailer weet hoe hij het probleem moet oplossen zonder dat dit effect heeft op de kwaliteit van het eindresultaat. Dit zijn allemaal kleine trucjes die je kunnen helpen om je “foutje” snel op te lossen zonder dat het daardoor een rommeltje wordt.

Applicators

1 comments

 1. […] Ondanks de tips die wij hierboven noemen, zijn er nog meer trucjes die het leven net wat makkelijker maken. Tenslotte kan de auto wassen een hele leuke klus zijn die veel voldoening geeft. Als de resultaten beter en makkelijker behaalt worden, wordt het auto wassen ook leuker. Snap je nu wat onze slogan inhoudt? Heb je de auto helemaal gewassen aan de buitenkant? Spoel hem dan af met de hogedruk reiniger of de tuinslang. Gooi er geen emmer water overheen. Pak nu je quick detailer, spray wat Quick Detailer over de auto heen en pak nu je droogdoek. Je zult merken dat je doek veel soepeler over de lak glijdt. Vaak zie je zelfs dat al aardig wat water zo van de lak afglijdt. Een andere tip is de temperatuur. Hoe koeler de panelen van de auto zijn, des te makkelijker is het werken. Op het moment dat sop en water gaan opdrogen kun je vegen krijgen die minder makkelijk weggeveegd worden. Probeer dus zoveel mogelijk in de schaduw te werken. In de herfst en winter heb je dit probleem natuurlijk niet zo snel. Probeer je je ruiten helemaal spik-en-span te krijgen? Dan hebben we nog een aparte blog die dat uitgebreid behandeld. […]

Reacties zijn gesloten.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×