Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

8H, 9H en meer op de Pencilschaal. Hoe zit dat?

8H, 9H en meer op de Pencilschaal. Hoe zit dat?

Je leest het hier en daar; coating met een hardheid van 8H, 9H en soms zelfs nog wel 10H en hoger. Is dit nou een marketingtrucje? Klinkklare onzin? Of echte wetenschap? Eigenlijk is het deze allemaal, maar dat moeten we even uitleggen.

Waarom die hardheid?

Er zijn 2 soorten uitleg hiervoor:
1. Marketing. Mensen houden van fancy specificaties. Zelfs als ze die zelf niet begrijpen. Net zoals dat men graag een sportwagen koopt die 300 km/h kan bereiken, terwijl je in Nederland nooit harder mag dan 120 km/h en vele van ons niet eens de cohones hebben om zo hard te rijden. Het gaat zelfs zover dat men 4K tv’s koopt terwijl het kastje van Ziggo met een scart-kabel aangesloten werd (niet eens Full HD kwaliteit). Op diezelfde fiets zit het verhaal van hardheid met coatings. Men denkt al snel dat 9H beter is dan 8H. Waarom? Simpelweg omdat men vooral denkt dat harder gelijk staat aan sterker. Terwijl hier volledig vergeten wordt dat een coating ook enige flexibiliteit moet hebben om mee te bewegen met het panel, vervormingen en zelfs botsingen met kleine deeltjes (takjes bijvoorbeeld).
2. Om onderscheidt te maken. Wanneer een product in de markt wordt gezet wordt vooral gekeken naar de toegevoegde waarde van een product. Meestal vind je deze terug in de “USP’s”. Dit zijn Unique Selling Points die het product interessanter maken. Bij een TV is de resolutie vaak een bekende eigenschap die onderscheid maakt tussen 2 TV’s. Bij een laptop is de processor een populaire USP die het verschil aangeeft. Als 1 fabrikant 3 coatings verkoopt komt al snel de vraag “maar wat is het verschil dan?”. En door een verschil in hardheid te hebben is dit verschil makkelijker uit te leggen.

Hoe werkt die pencilschaal dan?

Bij coatings zie je vaak de term 8H, 9H etc. Bij websites zoals Aliexpress en eBay kom je zelfs coatings tegen die oplopen tot 11H en 12H. Maar waar staat die H dan voor? Dat 12 beter is dan 10 is vrij logisch, maar wat doet die H daar dan?
De H staat in dit geval voor “Hardness”, wat gebruikt wordt in de “Grafiet potloodtest”. Laten we even voorop stellen dat dit géén erkende of wetenschappelijke test is! Dit is een simpele test die fabrikanten uitvoeren om het verschil in hardheid weer tegen binnen hun eigen collectie potloden. Dit betekent dus NIET dat een 4H van de ene fabrikant exact hetzelfde is als een 4H van een andere fabrikant. Het komt meestal aardig goed in de buurt, maar er is weinig wetenschappelijks aan.
De Penciltest wordt gedaan door de potloden in een hoek van 45 graden over een oppervlak te bewegen. Maakt het geen kras? Dan schuift het potlood op naar een paneel met een ietsje zachter oppervlak. Net zolang tot het potlood wel een kras maakt. Als het potlood geen kras maakt op een 4H paneel, maar wel op een 3H paneel, dan krijgt het potlood een 4H toegekend.

Wat heeft dit te maken met hardheid van coatings

De coatings van tegenwoordig maken vooral gebruik van SiO2 als één van de werkzame stoffen. SiO2 is bekend als onderdeel van glas en keramiek. 2 materialen die bekend zijn om hun hardheid en tamelijk krasbestendig zijn. Dit is dan ook de reden waarom coatings vaak “glascoatings” of “keramische coatings” worden genoemd. Wat ongeveer net zo logisch is als zelfrijzend bakmeel voortaan “pannenkoekenmeel” te noemen. Om SiO2 zo hard als glas te laten worden zijn extreme temperaturen nodig, die de coating op jouw auto natuurlijk nooit bereikt. Desondanks is het bekend dat SiO2 een langere levensduur bied dat een gewone wax of sealant. Omdat men nog steeds (onterecht) de link blijft maken met glas en keramiek, zijn fabrikanten zich gaan richten op de hardheid als “unieke eigenschap”. En daarbij hoort natuurlijk een fancy specificatie die uitgedrukt wordt in een heel simpel getal. Daarbij geldt gewoonweg: hoger=beter. Hetzelfde als met het aantal pk in een auto, of de grootte van je harde schijf.

Coatings

Waarom slaat dit allemaal helemaal nergens op

Tja, nu gaan we heel veel mensen tegen de borst stoten. En dat vinden we helemaal prima. Want een heel groot deel van dit hele verhaal is gewoon onzin. Hier gaan we even wat dieper op in:

Hardheid is niet alles

Ondanks dat iedereen zich blind staart op hardheid, is dit lang niet alles. Een coating van 9H kan eerder falen dan eentje van 7H. Een coating van 7H heeft namelijk nog enige flexibiliteit om mee te bewegen bij vervormingen van het paneel. Daarnaast is het in staat om “in te deuken” bij een lichte botsing zoals met een takje of een klein steentje. Een 9H coating zal juist eerder breken of scheuren. Daarentegen is het wel zo dat vuil zich minder makkelijk hecht aan 9H dan aan 7H.

De hardheid klopt meestal niet eens

Er zijn coatings op de markt met een hardheid van 10H, 11H en soms zelfs 12H. Terwijl de “officiele” penciltest stopt bij 9H zijn er een paar fabrikanten die potloden maken van 10H maar officieel vallen die gewoon buiten de pencil scale. Desondanks komt 11H of 12H gewoonweg niet voor. Meer richting het oosten, in de landen van de rijzende zon, wordt dit getal al helemaal niet serieus genomen en plakken ze er van alles op zolang het maar verkoopt. Daar zit geen regulering achter. Bepaalde grote merken zoals Carpro, Gyeon, Nasiol, Nanolex en Supernatural proberen hier wat serieuzer mee om te gaan en gooien steeds minder met dit soort termen. Hun reputatie zorgt voor de verkoop.

De penciltest wordt niet gecontroleerd

Als een TV fabrikant zegt dat zijn TV een resolutie van 1920×1080 heeft, dan kan dit makkelijk getest worden. Dit zijn dan ook specificaties waar men niet over mag liegen. Maar de penciltest is geen officiele test en hier zijn geen regels voor. De fabrikant kan dus eigenlijk zeggen wat hij wil, want dit is oncontroleerbaar. Het zou een beetje alsof een fabrikant zegt dat zijn product 15 muismatten hoog is. Weet jij precies hoe hoog een muismat is? En weet jij zeker dat alle muismatten in de wereld even hoog zijn? Dus wat zegt het dan?

Er bestaat niet zoiets als een glascoating of keramische coating

Helaas wordt deze term in leven gehouden door beginnende poetsertjes en eBay-advertenties (vergeet de coating-cowboys op Facebook niet). Maar ondanks dat een product SiO2 bevat, betekent niet dat het te vergelijken is met “glas” of “keramiek”. SiO2 is een klein onderdeel van deze materialen en wordt gebakken op temperaturen van 1700°C (glas) en 1240℃ (keramiek). Ondanks dat sommige detailer een infrarood lamp gebruiken om de panelen op te warmen, wordt het paneel nog steeds niet warmer dan een graad of 80°C.
Een bekende detailer zei ooit: “Stel dat ik een beetje houtskool door mijn wax roer, noemen jullie het dan “diamond coating”?”.

Waar moet je dan wel op letten?

Zoals je hierboven leest is er veel bullshit in de wereld van coatings. En dat is heel jammer, want een goede coating is een fantastisch product. Met de juiste voorbereiding kan een coating voor een paar jaar bescherming zorgen. En dat is natuurlijk heel prettig, wetende dat je lak al die tijd goed beschermd is tegen de elementen.
Als je geen coating-cowboys wil en niet durft te trappen in die wilde coatings van 15H die je op Aliexpress ziet, dan zul je toch even verder dan je neus moeten kijken. Google eens op het product, blader door enkele detailing-forums om wat reviews te lezen. Wees kritisch op de bron en doe een beetje huiswerk. Je zult snel merken dat er bepaalde merknamen zijn die veel genoemd worden, positieve reviews krijgen en al jarenlang puur op reputatie bouwen.
Een andere vraag die je jezelf kunt stellen is: als ik het verschil niet weet tussen de coating-onzin en de oprecht goede producten, ben ik dan wel ervaren genoeg om een coating op de juiste manier te verwerken?

Glascoatings

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp