Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Auto in de was zetten bij verschillende lakken?

Auto in de was zetten bij verschillende lakken?

Er wordt regelmatig gevraagd welke wax men nodig heeft om de auto in de was te zetten. Soms in verband met metallic lak, andere keren via een machine of juist met de hand en af en toe zelfs over de wasstraat.

Zelf auto in de was zetten

Je auto in de wax zetten kun je prima zelf doen. Sterker nog, men doet dit al jarenlang zelf. Wax is één van de meest makkelijke producten om mee te werken. Mocht je nu denken aan die verhalen van vroeger, waarbij je spierpijn overhield van het waxen omdat het zo stroef ging enzo, dan kun je jezelf geruststellen. Die tijd is allang voorbij. De goede en professionele autowaxen presteren vele malen beter dan de waxen van vroeger. Even opsmeren, paar minuutjes wachten, swipe-test doen en uitpoetsen maar. Easy-peasy. Zorg er wel voor dat de lak zo schoon mogelijk is, om daar meer over te leren kun je door onze blogs bladeren.

Auto in de was zetten bij metallic lak

Er wordt vaak gedacht dat je bij metallic lak speciale wax nodig hebt. Dat is niet zo. Elke wax die geschikt is voor autolak is ook geschikt voor metallic lak. Sterker nog, die is ook geschikt voor elke soort lak. Mocht je heel kritisch zijn en bijvoorbeeld een showauto hebben waarbij het zeer belangrijk is om het onderste uit de kan te halen, dan raden wij een hybride wax aan. Deze waxen hebben sealant-ingrediënten en hebben een hogere refractie-index. Dit heeft als voordeel dat de glans van de metallic deeltjes net ietsje meer tot leven komen. Vanwege de laagdikte van wax geeft deze nog steeds een mooie warme glans aan de kleur.

Auto in de was laten zetten

Geen tijd, geen zin of je durft het gewoonweg niet aan? Geen zorgen, er zijn volop zat autopoetsers die jouw auto in de wax willen zetten voor je. Dit kost natuurlijk wel iets meer en je hebt minder controle over het product dat gebruikt wordt. Let echter wel op, hoe goedkoper de prijs, des te meer zal men proberen te bezuinigen op de gebruikte producten (om toch nog wat winst over te houden). Iemand die voor 15 euro jouw auto in de wax zet, zal geen A-merk product gebruiken.

Nieuwe auto in de was zetten

Heb je een gloednieuwe auto gekocht? Gefeliciteerd! Heerlijk toch? Die geur van dat kakelverse interieur en hoe alles nog mooi en schoon is. Die wil je natuurlijk ook goed verwennen met de juiste bescherming. Nu ga je natuurlijk zoeken naar “autowax voor nieuwe auto” of “nieuwe auto in de wax zetten”. Maar gelukkig kunnen we het heel makkelijk voor je maken: iedere wax is geschikt voor jouw wagen. Je hoeft dus geen speciale wax te kopen omdat jouw auto nieuw is. Wel zit er een klein verschil in de standttijd van de wax, iets dat je ook terugziet in de prijs. Een hybride wax is wat sterker, maar kost ook iets meer. Wil je het meeste uit je wax halen, dan is het altijd verstandig om de lak goed voor te bereiden en uitgebreid te reinigen.

Auto in de was zetten met poetsmachine

Je hebt een potje wax, en je wil je auto in de was zetten. Maar je hebt niet veel zin om elke centimeter met de hand te moeten doen. Je hebt haast, je wil vlug-vlug dus je grijpt je poetsmachine. Mag dit? (dat klonk al bijna als een vraag bij het CBR) Het antwoord luidt: ja dit mag. Er zit wel een “maar” aan. Als je met je poetsmachine wil gaan waxen zijn er een paar regels die je moet aanhouden om te voorkomen dat het misgaat: 1. houd je snelheid laag. Nooit meer dan de helft van wat de machine aankan, 2. gebruik een finishing polijstpad (of een wax-polijstpad als die er is) en 3. probeer niet in de kleine hoekjes te komen met de poetsmachine (doe die plekjes gewoon met de hand).

Het uitpoetsen van de wax kun je nog altijd het beste met de hand doen. Je moet namelijk geregeld de doek omdraaien en vanuit verschillende hoeken kunnen kijken.

Autowas

Auto in de was zetten in de wasstraat

Bijna elke wasstraat heeft wel een “hot wax” optie om de auto in de was te zetten. Dit moet je niet vergelijken met een uitgebreide wax-behandeling zoals je thuis zou doen, maar het is een goed alternatief voor degene die thuis geen plek heeft. Die hot-wax behandeling is een emulsie van wax en olieën die met water verspreid wordt over de auto. De laag die je overhoudt is dun en lang niet zo sterk als professionele wax, maar het is voldoende om je weer een paar weken op weg te helpen.

Goede gedachte om in je achterhoofd te houden: die wasstraat doet tientallen auto’s per dag, ze moeten de wax dus in grote getallen inkopen en (om winst te maken) moet deze eigenlijk ook zo goedkoop mogelijk zijn. Kwaliteit is dus niet aan de orde bij deze bedrijven. Hun focus ligt op: het moet er schoon uitzien op het moment dat je wegrijdt en het moet goedkoop zijn.

Wanneer auto in de was zetten

Wax is een product dat zichzelf opoffert zodat je lak veilig blijft. Wanneer het in aanraking komt met vuil, oxideert of in contact komt met chemische producten, “brokkelt” het een klein beetje af. Net zolang tot er niks meer over is. Dit zorgt ervoor dat het vuil (en die andere rommel) alleen maar schade kan doen aan de wax en niet aan de lak eronder. Totdat de wax versleten is, dan kan het vuil weer bij de lak komen. Je wil de wax dus op tijd vervangen. Maar hoe vaak? Dat verschilt heel erg per periode. Was er veel regen? Heb je veel kilometers gemaakt? Zomer of winter? Waar heb je de auto mee gewassen? etc.
Ons advies is om naar het gedrag van water te kijken om een goed beeld te krijgen. Water moet mooie kleine balletjes (beading) vormen en met een vleugje wind zo van de lak glijden (sheeting). Doet het dit niet meer? Dan is het tijd om opnieuw te waxen (nadat je de oude laag verwijderd hebt). Gemiddeld genomen zien we dat dit ongeveer om de 2 á 3 maanden is bij een normale wax en ongeveer 5 tot 7 maanden bij een hybride. Er zijn echter wel een paar producten die beduidend beter presteren. Bij onze productfilters zie je daarom ook de optie “Standtijd”, waar je kunt kiezen voor de lengte van de standtijd van de wax.

Zwarte auto in de was zetten

Er zijn vandaag de dag auto’s in (letter) alle kleuren van de regenboog te vinden. De mogelijkheden zijn enorm. Er wordt weleens gegokt dat elke kleur in het spectrum terug te vinden is op een auto, ergens in de wereld. Dus de vraag is dan meteen, welke wax moet je daarvoor hebben? Nou, in principe maakt dat helemaal niks uit. Je kunt elke wax op elke kleur lak gebruiken. Er zijn echter wel bepaalde waxen die speciaal ontwikkeld zijn om bepaalde kleuren net ietsiepietsie meer tot leven te brengen. Door te spelen met de laagdikte, refractie-index, transparantheid en meer, is het mogelijk om een 10 tot 15% verschil te maken in hoe vibrant bepaalde kleuren tot leven komen. Wil jij graag het onderste uit de kan als je je auto in de was gaat zetten? Dan zouden de waxen van Dodo Juice ideaal zijn voor jou. Voor zwarte lak heb je bijvoorbeeld de Black Widow wax.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp