Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Het perfecte recept voor een gewaxte lak

Het perfecte recept voor een gewaxte lak

Wax is zo’n heerlijk klassiek product. Opa kende het waarschijnlijk en je vader heeft misschien nog een half-verroest blik in de schuur liggen. Relatief weinig ingrediënten, makkelijk om aan te brengen en doorgaans ook makkelijk om uit te poetsen. Het eindresultaat is een schitterende glans op je lak.

Wat is wax?

Waar wax vandaan komt, of wie de autowas uitgevonden heeft is een punt van discussie maar vele vermoeden dat het begon in Amerika. Wax werd al lange tijd gebruikt om hout te bewerken en te onderhouden, waarbij het niet heel vreemd is dat het een sprong maakte naar auto’s. Desalniettemin is er de laatste jaren veel gebeurt in wax-wereld. Als Mr Miyagi vandaag de dag leefde, dan zou hij het uitpoetsen van wax niet gebruiken als training. Wat voor training is het als je binnen 2 minuten klaar bent en er weinig moeite voor hoeft te doen? Bovendien was de wax van vroeger goed voor een paar weken bescherming, terwijl de wax van nu goed is voor enkele maanden bescherming op een vrij hoog niveau.
Jij vast ook zo’n lekker strak gewaxte lak, nou daar gaan wij je bij helpen.

Wat je zelf toe moet voegen

 • Een voertuig dat gewaxt moet worden
 • Een goede kop koffie
 • Zin, tijd en genoeg energie

De ingrediënten die je nodig hebt

Voorbereidingen die je kunt doen

 • Voertuig wassen
 • Kleien (optioneel)
 • Goed drogen
 • Een lichte polijstbeurt geven (optioneel). Dit mag ook een Pre-wax cleaner zijn
 • Een klein potje wax kun je tijdens het wassen in je broekzak doen. Door de warmte wordt deze een beetje zachter

Stap 1: de voorbereiding voor het waxen

Uiteraard is voorbereiding belangrijk. Net zoals met zoveel klusjes is het van belang dat de ondergrond goed voorbereid is voor de wax die je gaat aanbrengen. Dit moet je sowieso doen door het oppervlak goed te wassen met een goede autoshampoo, maar eigenlijk zou het ook helpen als je dat oppervlak zou kleien en een lichte polijstbeurt zou geven.

Stap 2: wax on

Pak je pot(je) wax en veeg de applicator over het oppervlak van de wax. Pak niet teveel, het laagje wax dat op je lak terecht komt moet flinterdun zijn. Meer aanbrengen zorgt NIET voor een sterkere laag wax of meer glans. Breng de wax nu aan op het oppervlak en wrijf het in kleine rondjes goed uit. Werk ongeveer in panelen van zo’n 50 cm bij 50 cm. Als je het gebied gehad hebt veeg je nogmaals met de applicator in banen van links naar rechts en van boven naar beneden. Dit laatste doe je om de wax zo gelijkmatig uit te smeren.

Stap 3: even wachten…

Houdt in je achterhoofd dat wax doorgaans rond de 5 minuten nodig heeft om uit te harden. Te lang laten drogen maakt de wax lastiger om uit te poetsen, te kort laten drogen betekent dat je in de volgende stap vettige vegen krijgt. In veel gevallen zul je merken dat je ongeveer 2 tot 3 middelgrote panelen kunt insmeren voordat het eerste paneel uitgepoetst moet worden. Wax wordt een beetje mat wanneer het droogt. Dit proces wordt “hazen” genoemd.
Lees ons bericht over de Swipe Test om te weten hoe je dit moment heel makkelijk kunt vinden.

Stap 4: poetsen maar

Je hebt nu enkele panelen gedaan en je hebt via de Swipe Test het perfect moment gevonden om de wax uit te poetsen. Pak nu je schone microfiber doek en wrijf over het paneel. Als je met een paar vegen de wax ziet verdwijnen, dan heb je de juiste dikte aangebracht. Als het moeite kost heb je OF te lang gewacht OF de wax te dik aangebracht. Ga door moet “buffen” (uitpoetsen) tot het hele paneel wax-vrij is. Kijk eventueel in het licht om te zien of je nog sporen van wax ziet.
Is de wax echt heel erg lastig om uit te poetsen dan helpt het om een paar pufjes Quick Detailer over het paneel te spuiten.
Als je klaar bent, ga dan naar je volgende paneel. Met wat oefening kun je de wax net zo snel aanbrengen als uitpoetsen.

Stap 5: Sit back and enjoy

Heb je de hele wagen gedaan en ben je klaar? Dan komt het leukste deel (na het opruimen van je spullen…). Pak er een stoel bij, een koud biertje en eventueel een zonnebril en ga schuin voor je auto zitten. Geniet van het resultaat van je harde werk! De beste plek is vaak een beetje in de zon en vanuit zo’n hoek je zowel de neus van de auto kunt zien als de zijkant. Bij twijfel, zet je stoel ergens anders neer, plof neer en neem nog een slok van je bier om te testen of die hoek nog mooier is. Vergeet overigens niet om Social Media plat te gooien met foto’s van je glimmende bolide.

Tips voor een topresultaat:

Waxen is niet heel erg moeilijk, maar het kan wel nodig zijn om een beetje ervaring en kennis te hebben. Zie het zo: doe je het zelden? Dan kan het wat zwaar zijn. Doe je het vaker en heb je er meer over geleerd? Dan is het een eitje. Een beetje hetzelfde als het openmaken van een flesje bier met een aansteker: niet moeilijk, maar in het begin gaat het niet altijd even soepel ;). Met onze tips helpen we je op weg om een goed resultaat neer te zetten:

 • Werk nooit op gloedhete panelen! Dat wordt geen succes
 • Bij de eerste paar vegen zul je wat vaker opnieuw wax moeten pakken, na wat panelen zit de applicator vol en hoef je vaker wax bij te pakken
 • De kunst zit vooral in het zo-dun-mogelijk aanbrengen van wax
 • Als je in het licht moet kijken om te zien waar je de wax hebt aangebracht, dan heb je het goed gedaan
 • Je kunt wax in meerdere lagen aanbrengen, de bescherming wordt ongeveer 10% tot 20% sterker met elke laag (max 4 lagen)
 • Een pre-wax cleaner is speciaal gemaakt om de wax beter te laten binden aan de lak
 • Raak geen ongeverfd kunststof, plastic of rubber. Daardoor kun je witte vlekken krijgen
 • Houdt rekening met jaloerse buurmannen die zeggen “zal ik die van mij ernaast zetten, kun je die ook ff doen…”

Autowas

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp