Hoe breng je een glasscoating aan

Hoe breng je een glasscoating aan

Als je een auto gewaxed hebt, dan weet je dat het aanbrengen van een product niet altijd (rete)simpel is. Voor een coating is dit echter nog een beetje moeilijker. In de blog van deze week gaan we iets meer uitleggen over hoe je een glasscoating aanbrengt.

Wat is er zo bijzonder aan een glasscoating?

Een glasscoating is letterlijk wat het woord zegt: een coating voor het glas. Indien je hier gekomen bent met het idee dat we het hier over een coating voor je lak hadden, dan kun je dit bericht lezen waarom je die fout hebt gemaakt. Het voordeel van een coating op je glas is dat het hierdoor “hydrofobisch” wordt. Dit staat tussen haakjes omdat het niet echt water gaat stoten, maar door een verschil in oppervlaktespanning en oppervlakte-energie kan water geen houvast vinden en rolt/glijdt het zo van de ruit af. Een zuchtje wind is voldoende om de regen zo van je ruit te blazen. Bijkomend voordeel is ook dat vuil minder hecht waardoor het een stuk makkelijker wordt om de ruit schoon te houden.
Als een glasscoating correct is aangebracht zie je hier niks van! Het zorgt dus niet voor vervormingen, strepen, reflecties of andere rariteiten.

Hoe breng je een glasscoating dan aan?

Stap 1: voorbereiding

Zoals bijna altijd begint je werk met het schoonmaken van het oppervlak. Pak een emmer sop en was de ruit. Spoel deze weer goed af. Drogen is nog niet nodig.

Auto wassen

Stap 2: diep reinigen

Pak je claylube en je klei en spuit wat claylube op de ruit. Maak de ruit nu goed schoon met de klei. Als je klaar bent spuit je (goede) glasreiniger op de ruit en wrijf je dit goed in met een doekje. Spoel de ruit nu nogmaals goed af en maak de ruit goed droog.

Klei en Claylube

Stap 3: polijsten (optioneel)

Pak een flesje Supernatural Glass Polish en een polishing pad en breng wat Glass Polish aan op de polishing pad. Wrijf dit stevig op de ruit (je kunt dit ook machinaal doen). Neem hier de tijd voor, deze optionele stap helpt om eventueel vuil te verwijderen en zorgt ervoor dat de coating straks beter hecht. Na het polijsten pak je een schone microvezeldoek en neem je het geheel goed af. Komt het erg moeilijk los of krijg je strepen, dan kan een pufje water helpen. Draai de microvezeldoek regelmatig om of pak een andere.

Stap 4: controleren

Bekijk de ruit uitgebreid. Je zou geen vuil of vettige strepen meer mogen zien. Kijk ook vooral vanuit de binnenkant van de auto. Vaak zie je vegen en strepen beter vanuit het interieur. Zorg ervoor dat alles spik-en-span is.

Stap 5: aanbrengen

Pak je flesje glasscoating (zoals de Supernatural Glass Coating of Dodo Juice Max Pane), de handschoenen en de kleine pads. Besprenkel een paar druppels op de pads en smeer dit uit over het glas. Werk niet in te grote oppervlaktes en wrijf de coating zowel horizontaal als verticaal over de ruit. Laat de vlakken elkaar overlappen. Het is normaal wanneer het een beetje wazig wordt. Wij raden ten sterkste aan om tijdens het werken met een coating handschoenen te dragen en een mondkapje. Het stinkt niet, maar de vloeistof en/of de dampen zijn niet goed voor je.

Glascoatings

Stap 6: uitpoetsen

Lees de handleiding van het product om te controleren wanneer je de coating mag uitpoetsen, dit verschilt per product. Zorg dat je dit doet met een schone en droge doek. Zeer kortharige of suede doeken worden aangeraden. Als er een doekje bij het product geleverd werd, gebruik deze dan. Als het heel stroef gaat kan een een pufje water helpen om het makkelijker te maken.

Glasdoeken

Stap 7: 2de laag (optioneel)

Als je een tweede laag wil aanbrengen, doe dit dan ongeveer 24 na de eerste laag. Als je de auto binnen of overdekt hebt staan, dan is het voldoende om de volgende dag met een licht-vochtige doek de ruit af te nemen. Staat de auto buiten, dan kun je beter een glasreiniger gebruiken. Het aanbrengen van de tweede laag gaat hetzelfde als stap 4, 5 en 6.

Hoe moet ik er nu voor zorgen?

In principe hoef je niet heel veel te doen. Je zult merken dat water makkelijker van de ruit glijdt en dat water voortaan als losse druppels op het glas ligt, en niet meer als 1 plak water. Bovendien merk je tijdens het rijden dat regendruppels makkelijk van je ruit afwaaien, zoveel zelfs dat je veel minder vaak je ruitenwissers nodig hebt. Ook tijdens het wassen van je auto is de ruit veel makkelijker schoon te maken.

Na enkele weken wordt het effect steeds minder?

Dat klopt een klein beetje. Net zoals de bescherming op de lak wordt de ruit vies. Wanneer deze vies is ligt er stof, zand en ander vuil op dat water vast kan houden. Hierdoor raak je het hydrofobische effect een beetje kwijt. Maar geen nood, want een vlugge veeg maakt alles ook zo weer schoon. Een natte doek kan doordeweeks al voldoende zijn om weer verder te kunnen tot je je auto weer wast. Als het hydrofobische effect NA het wassen van de ruit nog steeds weg lijkt te zijn, dan is het tijd om 1. te kijken of je wel de juiste producten gebruikt OF 2. de glasscoating opnieuw aan te brengen.
Doorgaans gaan goede glasscoatings zo’n 9 tot 18 maanden mee.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×