Autowas (ook bekend als autowax) is een zeer bekend middel om de lak van je auto te beschermen. Je opa had vroeger waarschijnlijk al een blik in de schuur staan en je vader misschien ook. De autowas is ook bekend van “Mr Miyagi’s” populaire uitspraak: “Wax on, wax off”. Maar er is veel meer over autowas te vertellen dan alleen deze 3 zinnen.
Wat is autowas?
Autowas is een product dat voor een deel bestaat uit was, een deel oliën, een deel hulpmiddelen (verschillende polymeren) en een vervluchtigende drager. Soms worden er nog andere producten aan toegevoegd, in sommige gevallen betekent dit toevoegen dat het product eigenlijk in een andere categorie valt (zoals een “Hybrid”), maar deze worden vaak toch nog aangeduid als “wax” om de consument niet teveel te verwarren. In de volksmond wordt het ingrediënt aangeduid als “was” en het eindproduct aangeduid als “wax”.
Je gebruikt autowas omdat je wilt voorkomen dat viezigheid de laklaag aan gaat tasten. Door het ook nog eens gemakkelijker te maken om vuil te verwijderen (omdat het niet kan hechten) hoef je niet hard te schrobben en is er minder kans op lak beschadiging.
Was
Was is een vetachtige stof die het belangrijkste bestandsdeel van autowas vormt. Het lastige van was is dat het niet heel simpel te classificeren is. Als je een fabrikant vraagt welke was hij gebruikt heeft, dan krijg je antwoorden zoals “Carnaubawax, bijenwas” etc. Terwijl officieel paraffine en ceresine ook vormen van was zijn, maar deze vaak als oliën worden aangegeven. Enkele voorbeelden van veel voorkomende was-soorten in autowas zijn: carnaubawas, bijenwas, montaanwas, candelilawas, cuticula, kokoswas en petroleumwas. In de meeste gevallen worden deze in vaste vorm aan het recept toegevoegd om langzaam te laten smelten.
Oliën
Als je alleen maar was zou gebruiken, dan zou het product heel erg hard zijn en eigenlijk niet echt bruikbaar. Daarom worden oliën toegevoegd. Deze maken de wax makkelijker om mee te werken door deze zachter te maken en beter smeerbaar. Daarnaast zorgen de oliën er mede voor dat microscopische oneffenheden opgevuld worden, waardoor je lak er perfecter uitziet. Net alsof je net gepolijst hebt. Populaire oliën die gebruikt worden zijn: jojobaolie, candalilaolie, paraffineolie, limoneenolie en kokosolie. Sommige van deze oliën kunnen ook gebruikt worden als vervluchtigende drager.
Hulpmiddelen
Om een wax nog veel beter te laten presteren kunnen hulpmiddelen gebruikt worden. Dit zijn stoffen die bepaalde eigenschappen versterken. In de regel zijn dit polymeren, maar er zijn uitzonderingen. In het geval dat het synthetische polymeren zijn, dan worden het siliconen genoemd. Een populair hulpmiddel dat vroeger gebruikt werd is siloxaan, omdat dit een universele ondersteuning is voor siliconen. Deze hulpmiddelen kunnen een wax harder maken, beter bestand tegen hoge temperaturen of juist glanzender. Het woord “siliconen” moet je in deze context absoluut niét vergelijken met zoiets als siliconenkit.
Vervluchtende drager
Wanneer we de wax aan zouden brengen met alleen de bovenstaande middelen, dan zou het een vettige laag blijven die niet opdroogt. Om ervoor te zorgen dat het uithardt, opdroogt en “opgepoetst” kan worden, worden er oplosmiddelen aan toegevoegd. Deze verdampen nadat de autowas is aangebracht en zorgen ervoor dat de waslaag hard wordt en geen vettige laag achterlaat tijdens het oppoetsen. Als je wax heel erg hard is of heel moeilijk uit te poetsen is, kan het zijn dat je wax is uitgedroogd. Populaire oplosmiddelen tegenwoordig zijn: limoneen, terpentine, benzeen, methanol en soms zelfs water.
De autowas van vroeger
Alhoewel autowas al vrij oud is (de eerste wax werd ongeveer in 1800 gemaakt), is de autowas van nu heel anders dan de autowas van vroeger. Vroeger was er minder bekend over de effecten van hulpmiddelen. De techniek voor polymeren en siliconen was daarnaast nog een stuk duurder. Hierdoor werden deze stoffen veel minder gebruikt dan tegenwoordig. Bovendien zijn er betere zuiveringsmethoden waardoor er minder onzuiverheden in was zitten. Al met al ontwikkelingen die ervoor gezorgd hebben dat de nieuwe wax een stuk beter presteert, veel gemakkelijker is in gebruik en vaak ook nog eens lekker ruikt. De dagen van lamme armen door het uitpoetsen zijn voorgoed voorbij! (tenminste, als je een kwalitatieve wax gebruikt…)
De moderne autowas
De moderne autowas is gemakkelijk in gebruik, ruikt vaak lekker, heeft allerlei mooie kleuren en laat jouw lak er nog veel mooier uitzien. Door het onderzoek naar lichtbreking en het effect op de golflengte van kleuren kunnen bepaalde waxen zelfs een specifiek effect behalen op een bepaalde kleur. Al dit onderzoek, deze speciale ingrediënten en de vakkennis zijn helaas niet goedkoop. Een ouderwetse wax van de bouwmarkt kost nog geen 5 euro. Een kwalitatieve wax zit rond de 20 tot 50 euro. In ruil voor deze hogere prijs krijg je een product dat beter presteert, veel gemakkelijker is om mee te werken, economischer is en bovendien een mooier resultaat geeft.
Hoe herken je een goede autowas?
Eigenlijk zijn hier 3 dingen heel belangrijk voor:
De wax is gemakkelijk om mee te werken
Zowel het aanbrengen als het uitpoetsen moet gemakkelijk gaan. Het geheim zit hem in de dikte van de laag. Autowas kun je het beste zo dun mogelijk aanbrengen. Zo dun, dat je in het licht moet kijken om te zien waar je het aangebracht hebt.
Wax presteert goed
Goede autowas hecht heel goed aan schone lak. Dit betekent dat de lak gekleid en gepolijst is. Na het polijsten neem je de lak goed af met IPA (Isopropyl Alcohol) om het te ontvetten. De wax heeft nu een 100% schone ondergrond om mee te hechten. Kwalitatieve autowas gaat in dit geval ongeveer 2 tot 4 maanden mee (verschilt wat per product).
Een autowax maakt je auto mooier
Door het effect op lichtbreking en het opvullen van microscopische oneffenheden, maakt een wax je lak mooier. Er zal meer glans in zitten, de kleur worden dieper en rijker en je ziet duidelijke en heldere reflecties. Vergeet echter niet dat kleien en polijsten het grootste verschil maakt, autowas zet het puntje op de I.
Waar moet je op letten?
De juiste autowas vinden is een beetje proefondervindelijk. Sommige mensen houden meer van een harde glans, terwijl andere juist die diepe kleur willen. Andere kijken alleen maar naar de beading die vormt wanneer er water op het oppervlak valt. Iedere wens is anders en bijna elke wax is net een tikkeltje anders. Uiteraard is het ook afhankelijk van je techniek. Ken je die dikke witte stoflaag die je krijgt wanneer je die dikke waxlaag probeert uit te poetsen? Dat is allemaal weggegooid product. Wanneer wax flinterdun aangebracht wordt, presteert deze het beste en is uitpoetsen een eitje.
Let bij het kopen van de wax op jouw voorkeuren. Als deze niet besproken/uitgelegd worden, dan kun je ons uiteraard vertellen waar je naar op zoek bent. Een kwalitatieve wax mag niet te moeilijk zijn om mee te werken, maar de looks van de lak verbeteren en zeker meerdere weken duidelijk aanwezig zijn.
Populaire misverstanden
Er zijn veel foutieve ideeën over wax. Deze zorgen helaas ook vaak voor teleurstellingen. Door te weten wat wel/niet klopt kun je voorkomen dat je het verkeerde product koopt. Toch nog onzeker? Vraag het ons gewoon even.
Wax moet je dik opsmeren
Nee, absoluut niet. Heb je bij je buurman weleens die dikke witte laag gezien op zijn auto tijdens het waxen? Het ziet eruit of hij zijn auto ingesmeerd heeft met zonnebrandcrème. Dat is dus fout. De laag wax die, na het uitpoetsen, achterblijft is flinterdun, slechts enkele micron dik. Het maakt niet uit hoe dik je het aanbrengt, die uitgepoetste laag is altijd hetzelfde qua dikte. Bovendien zorgt die dikke laag er ook voor dat het veel moeilijker is om uit te poetsen.
Wax is heel zwaar om uit te poetsen
Nee. Helemaal niet zelfs. Een goede wax die lekker dun is aangebracht is een eitje om uit te poetsen. De dagen van spierpijn zijn allang geschiedenis. Met een goede microfiber doek stelt het niets voor.
Wax moet een uur uitharden
Deze is lastig, het verschilt namelijk per product. Sommige autowas moet enkele minuten uitharden voordat je hem kunt uitpoetsen, andere waxen bevatten heel veel oliën en moeten 24 uur drogen. Gelukkig staat het ook op het etiket uitgelegd.
Je mag nooit wax in de brandende zon aanbrengen
Daar zit zeker wat in. Als je autowax aanbrengt op een heet paneel in de brandende zon, dan droogt de wax te snel op. Hierdoor wordt hij te hard (waardoor uitpoetsen moeilijker wordt) en kan het zijn dat de wax nog niet voldoende heeft kunnen binden (waardoor de bescherming minder lang meegaat).
Je kunt glas ook waxen
Euhm… ook een lastige. Ja, je kunt het doen en het zal voor korte tijd ook werken. Maar er zijn veel betere producten die een stuk beter presteren. En voor de prijs hoef je het niet te doen. Goede glass-sealants kosten niet bijzonder veel en presteren een stuk beter voor langer.
Mijn ongeverfde plastic wordt grijs/wit van autowax
Helaas klopt dit. De oplosmiddelen in de autowas drogen de toplaag van het plastic uit waardoor je witte vlekken krijgt. Ook de was-bestanddelen kunnen hierin opdrogen waardoor de witte vlekken nog beter zichtbaar worden. Je kunt het beste voorkomen dat er autowas op je ongeverfd kunststof komt. Het geldt niet voor elke wax (sommige verkleuren helemaal niet, en er is zelfs speciale plastic-wax), maar voor de meeste producten klopt bovenstaande.
Meer leren of lezen?
Wil je meer lezen en leren over autowas? Dan kun je altijd nog dit handige artikel doorlezen op DetailingWiki voor meer informatie.