Een coating is een ontzettend harde en sterke beschermlaag op de lak van je auto. Op dit moment is dit de beste soort bescherming die je aan kunt brengen. Maar wat houdt het in, en waarom wil iedereen zijn auto hiermee beschermd hebben?
Coatings kom je ook vaak tegen onder de naam “nano coating”, “keramische coating”, “nano sealant”, “nano keramische coating” of “glascoating”.
Wat is een coating?
Een coating is een beschermend product voor je lak. Het is een zeer speciaal middel dat een flinterdunne laag achterlaat die (na uitharding) ontzettend hard wordt. Het heeft een hoge weerstand tegen chemicaliën, weert vuil en stof goed af en heeft een levensduur van 1 tot 3 jaar. Een mooi pluspunt is dat enige waskrassen (swirls) die gemaakt worden vooral in de coating-laag zitten en bij het polijsten gemakkelijker te verwijderen zijn. Autowax wordt gemaakt van was (natuurlijk of synthetisch), sealants worden gemaakt van polymeren en coatings worden vooral gemaakt met SiO2, Si3D. Na het aanbrengen maken de polymeren een directe onderlinge verbinding en wordt er een chemische verbinding met de lak aangegaan. De drager vervlucht langzaam terwijl de actieve ingrediënten uitharden en een laag van keramische materialen vormen. De bestandsdelen zijn te vergelijken met die gebruikt worden in het maken van glas.
Wat is het verschil met autowas of een sealant?
Een autowax is een zelf-opofferend product. Dit houdt in dat het vuil weert door zijn eigen “leven” op te geven. Hoe viezer je auto wordt, hoe sneller je waslaag slijt. Wax is gelukkig weer een stuk goedkoper, waardoor het niet erg is om het wat vaker aan te brengen. Een sealant is een synthetisch product dat veel vergelijkbare eigenschappen heeft met wax. Het laat een heel dun laagje achter op de auto dat vuil tegenhoud. Het is vaak gemakkelijker om mee te werken dan autowax en gaat iets langer mee, maar het is ook iets duurder. Het is niet zo extreem duurzaam als een coating. Een glascoating slijt veel minder snel, is harder en presteert op vrijwel elk vlak beter.
De onderstaande tabel is gemaakt door Dom Colbeck van Dodo Juice, welke wereldwijd naam heeft gemaakt als de autoriteit op het gebied van autowax. In deze tabel kun je teruglezen welke eigenschappen elk product heeft. Een coating wordt in deze tabel aangeduid als “Nano Ceramic Sealant”.
Wat zijn de voordelen/nadelen van een coating
Er zijn veel voordelen aan een coating, maar helaas heeft het ook nadelen. Hieronder leggen we die voor- en nadelen wat verder uit.
Voordelen | Nadelen |
---|---|
Het gaat enorm lang mee | Het is duurder dan wax of sealant |
Het kan heel veel hebben | Het is een beetje lastiger om mee te werken |
Het biedt goede weerstand tegen chemicaliën | De voorbereiding moet perfect zijn |
Het geeft een hele scherpe glans | Het verhult vrijwel niets aan imperfecties |
Water glijdt gewoon van de lak af | De eerste 24 tot 48 uur moet het droog blijven |
Vuil hecht zich amper tot niet | Aanbrengen vergt enige kennis en ervaring |
Onderhoud is simpeler dan ooit | Het is niet goedkoop om aan te schaffen |
Het weerstaat lichte krassen | |
Kan prima tegen extreme hitte |
Hoe breng je een coating voor je auto aan?
Een coating heeft voornamelijk 2 dingen nodig: 1. een perfect schone ondergrond, 2. tijd om goed uit te harden zonder nat te worden.
Punt 1 houdt in dat de lak schoner is dan alleen een reguliere wasbeurt. De lak moet uitgebreid gekleid worden, daarna gepolijst worden en het polijstresidue moet afgenomen worden. Het wordt zeer streng aangeraden om het daarna met IPA (IsoPropyl Alcohol) af te nemen zodat er geen polijstoliën meer achter zijn gebleven. Pas nadat je de lak uitgebreid behandeld hebt, is het oppervlakte schoon genoeg voor de coating om zich goed te hechten. Doe je dit niet, dan zal de coating lang niet zo goed presteren dan mogelijk is.
Punt 2 houdt in dat het oppervlak eigenlijk niet nat mag worden in de eerste 24 tot 48 uur nadat je het aangebracht hebt. Je loopt namelijk het risico dat je zogenaamde “waterspots” overhoudt. Ondanks dat veel fabrikanten hard werken om dit te verbeteren is het standaard advies om de auto minimaal 24 uur droog te houden. Parkeren in een garage wordt daarom aangeraden. Overdag (mits het droog blijft) mag de auto prima in de brandende zon staan. Dit is geen probleem.
Wanneer je de coating aan gaat brengen op je lak, doe je dit door enkele druppels op het meegeleverde doekje te laten vallen. Vervolgens breng je dit zorgvuldig aan door kruisende lijnen te trekken in de breedte en in de hoogte. Door in het licht te kijken kun je zien waar je geweest bent. Werk hooguit per paneel (dak en motorkap gelden als 2 panelen).
Nadat het product aangebracht is, wacht je even tot het klaar is om afgenomen te worden. De gebruiksaanwijzing van de fabrikant vertelt je hier meer over. Gebruik een zachte en schone suede-microfiber doek om het paneel af te wrijven. Kijk desnoods in het licht om te zien of je overal geweest bent. Een tweede laag kun je het beste na 24 uur aanbrengen, maar voor degene die deze luxe niet heeft raden wij aan om minimaal 4 uur te wachten.
Belangrijk om op te letten:
- Breng niet teveel aan. Hoe meer je teveel aanbrengt, hoe meer je moet afnemen straks
- De doeken die je gebruikt om mee af te nemen kun je weggooien achteraf
- Sluit het flesje heel goed af als je klaar bent
- Een flesje van 30ml zou ongeveer 2 lagen op een middelgrote auto moeten doen
- Neem er je tijd voor, als je dit goed doet hoef je er zeker een jaar niet meer naar om te kijken. Doe je het gehaast en maak je fouten? Dan kun je het hele proces over een paar weken of maanden opnieuw doen.
Wat is de beste coating voor je auto
Een populaire vraag die regelmatig gesteld wordt, maar eentje die heel lastig is om te beantwoorden. Wat bedoel je namelijk met “beste coating” of “top 10 coatings“? Waar let je op? Bedoel je de glascoating die het langste meegaat? De coating waarbij water het meest snel van de lak afglijdt? De coating die de mooiste glans geeft? Op al deze vragen zou je een ander antwoord krijgen. Het is dus bijna niet te zeggen wat de “beste coating” is. Je kunt beter een mailtje naar ons sturen met deze vraag, zeg er dan meteen bij welke eigenschappen je zoekt. Want dat maakt het grootste verschil.
Leuke weetjes over een auto coating
- Coatings hoeven niet alleen voor je lak te zijn. Er zijn namelijk ook coatings geschikt voor glas, wielen, remklauwen, ongeverfd plastic en onbehandeld metaal
- Deze producten worden ontzettend hard, vandaar dat je vaak de term “glashard” ziet. Het wordt bijna zo hard als glas
- Veel fabrikanten maken een vloeibare sealant die ontwikkeld is om de glascoating mee af te werken. Hiermee kun je veilig vingerafdrukken wegvegen terwijl je bescherming nog uit moet harden. Deze helpt ook om “waterspots” te voorkomen wanneer de coating nat wordt
- Een groot deel van de bestandsdelen die een coating zo goed maken, worden ook gebruikt in de fabricage van glas
- Ondanks dat er regelmatig over gesproken wordt op fora, is het NIET nodig om een coating te bedekken met een ander product. Een wax zou versleten zijn lang voordat de coating versleten is, maar laat wel een vieze, versleten waxlaag achter bovenop je dure glascoating. (sommige sealants zijn specifiek ontworpen om met je coating te werken)
- Heb je de lak wel goed schoongemaakt, maar je gaat niet polijsten? Een glascoating verhult niets. Dus nadat je de dure coating hebt aangebracht zie je nog steeds die lelijke swirls en waskrassen in je lak
- Veel professionele detailers kunnen een glascoating voor je aanbrengen. Dit kost wat meer, maar geeft je ook veel meer ervoor terug
Meer lezen en leren?
Wil je meer lezen en leren over coatings? Dan kun je altijd nog dit handige artikel doorlezen op DetailingWiki voor meer informatie.