Keramische coatings, glas coatings en nano coatings

Wat is het verschil tussen keramische, glas of nano coatings?

In de wereld van professionele Car Care producten worden veel termen in het rond gegooid, vaak zelfs meerdere termen om hetzelfde product te omschrijven. Dit kan echter ook verwarring veroorzaken. Dat is lastig. Naast dat er veel verwarring over bestaat zijn er ook veel consumenten die niet goed begrijpen wat het verschil is en daardoor het verkeerde product kiezen. Hieronder leggen we graag uit hoe het zit met deze verschillende coatings.

Keramische coatings

Keramische coatings (wordt ook weleens geschreven als “Ceramische”) zijn coatings die een ingrediënt gebruiken dat ook gebruikt wordt in de verwerking van keramiek. Keramiek staat erom bekend hoe hard het wordt, hoe lang het goed kan blijven en hoe goed de weerstand is tegen chemicaliën en andere nare stoffen. Dit is een beetje dubbel, want de inspiratie om te kijken naar dit soort stoffen was niet de eigenschap van keramiek zelf, daar ging het om de eigenschappen van het glazuur dat gebruikt wordt om keramiek te beschermen en mooi glanzend te maken. Kijk namelijk maar eens naar het bord waar jouw eten op ligt. Zou jouw autolak het overleven als je er zo vaak met een mes of vork overheen zou krassen? In het glazuur wordt onder andere Siliciumoxide (SiO2) gebruikt. Deze stof wordt zowel in het glazuur als in de keramiek zelf gebruikt. SiO2 wordt daarnaast ook gebruikt om glas te maken. Dit is dan ook de reden waarom deze coatings “Keramische coatings” worden genoemd. Het bevat namelijk bestanddelen die ook in keramiek gevonden worden. Het gaat zelfs zo ver dat de tegels van het hitteschild onderop de spaceshuttle voornamelijk uit SiO2 bestaan.

Glas coatings

Naast dat SiO2 (hierboven uitgelegd) gebruikt wordt in keramiek, is het een belangrijk bestanddeel voor het maken van glas. Glas ontstaat namelijk door een mengsel van zand en natriumcarbonaat te verhitten tot zeer hoge temperaturen. Siliciumoxide wordt toegevoegd om het glas zijn sterkte te geven. Het wordt zelfs gebruikt bij het maken van zonnepanelen. Daarnaast heeft SiO2 een bijzonder goede weerstand tegen warmte, wat eraan bijdraagt dat glas hoge temperaturen kan weerstaan. Siliciumoxide is van zichzelf vrij hard en stevig en kan lastig zijn om correct te verwerken bij reguliere temperaturen. Het kan bovendien nog gebruikt worden in tandpasta, bepaalde polijstmiddelen en katalysatoren waardoor SiO2 op veel verschillende manieren toegepast kan worden. Maar het gebruik in glas (en direct gerelateerde producten) zorgt ervoor dat de naam voor een coating regelmatig de toevoeging “glas” krijgt. Wanneer het in de keramiek gebruikt wordt om die harde, glanzende laag te vormen die het aardewerk beschermt, lijkt het eindproduct ook een beetje op een laag glas die over het oppervlak ligt. In principe kunnen we bij Car Care producten niet helemaal spreken van glas, want voor dit proces zijn temperaturen nodig die niet veilig zouden zijn voor de lak, maar desalniettemin wordt de term vaak gebruikt om aan te duiden wat de grondslag achter dit ingrediënt was. Glas wordt ook vaak gezien als een krasbestendig oppervlak met een mooie glans en strakke reflectie. Eigenschappen die men graag terug zou zien in de lak.
Daarbij moet ook opgemerkt worden dat er speciale coatings zijn die ontworpen zijn voor glas in plaats van lak. Deze coatings zorgen ervoor dat water zo van het glas afrolt en vuil veel makkelijker te verwijderen is. De sealant versies gaan enkele weken/maanden mee, de coatings kunnen soms wel jaren meegaan. Dit soort producten worden doorgaans ook “glas coatings” genoemd.

Nano coatings

Eigenlijk is “nano” een toevoeging die niet helemaal nodig is. Een “nano coating” verwijst namelijk naar een product waarbij nano-technologie is gebruikt om de eigenschappen te verbeteren of bepaalde eigenschappen te creëren. Dit hoeft niets te maken te hebben met SiO2. Een wax waarvan de ingrediënten bewerkt zijn met nano-technologie zou in principe ook een “nano-coating” kunnen zijn. Net zoals een auto een voertuig is, terwijl een motor of een vrachtwagen ook een voertuig is. “Voertuig” is, net als “nano-coating”, een naam voor een groep producten. Een “auto” is een veel preciezere benaming voor een specifiek object (net zoals wax, sealant en coating). Vaak wordt nano-technologie verward met keramische coatings of glas coatings, wat begrijpelijk is. Deze termen worden zo rond gestrooid dat het lastig is om ze uit elkaar te houden. Voor de duidelijkheid: een keramische coating (of glass coating) valt meestal onder de categorie nano-coating, net zoals sommige sealants en een enkele wax.

Semi-permanente en permanente coatings

De laatste jaren wordt de term “permanente coating” of “semi-permanente coating” gebruikt, wat een nieuwe marketing techniek is om deze producten te promoten. Over het algemeen zijn deze producten allemaal hetzelfde. De termen “permanent” en “semi-permanent” strijken sommige fabrikanten tegen de haren in, want er is veel discussie wat er bedoeld wordt met “permanent”. In het woordenboek wordt het beschreven als “zonder einde”, wat in zou houden dat deze coating geen einde heeft. Hierdoor denken veel consumenten dat de coating voor altijd aanwezig zal zijn. Dit is een lastig onderwerp omdat de lak na verloop van tijd een keer gepolijst zal worden, waardoor de coating ook verwijderd wordt. Daarnaast is het moeilijk om zonder enige twijfel aan te duiden of een product nog steeds aanwezig is. Zelfs wanneer water blijft liggen en vuil zich makkelijker kan hechten, kan het product in principe nog wel aanwezig zijn. Het is zijn beschermende kwaliteiten kwijt, maar kan nog steeds aanwezig zijn. Wat verstaat men dus onder “permanent” en hoe wordt dit gegarandeerd? Dit is een grijs gebied waardoor puristen het niet fijn vinden om deze term te gebruiken. Vanuit commercieel oogpunt wordt het echter regelmatig toegepast omdat veel consumenten vallen voor de indruk die de term wekt.

Waarom de verschillende namen?

In principe is de term coating voldoende. Het duidt namelijk een product aan dat als een beschermde “coating” op het oppervlak ligt. Je kunt het bijna vergelijken met een laag verf, maar dan harder en transparant. De termen “glas”, “keramisch” en “nano” zijn vooral toevoegingen die de nadruk leggen op wat er bijzonder is aan dit product. Sommige producten hebben als “keramisch” product SiO2, andere gooien het onder de noemer “glass”. Maar het principe is veelal hetzelfde. Een vervluchtende drager wordt gebruikt om een mengsel van polymeren/siliconen en SiO2 te dragen. Bij het aanbrengen ontstaat er een chemische reactie waarbij de vervluchtende stof verdampt en het polymeer/keramisch mengsel uithardt en een verbinding aangaat met de laklaag waar het op ligt. Hierom is het ook zo cruciaal dat je lak perfect schoon is, anders kan het product niet goed hechten met de laklaag.
​In dit wereldje kom je ook de term Si3D tegen, wat een techniek is die door Nanolex uitgevonden is. Deze benaming wordt vaak gebruikt door deze fabrikant om aan te duiden dat hun producten afwijken van de reguliere SiO2 producten, hoewel het basisprincipe hetzelfde is.

Hoe zit het met sealants?

Sealants zijn producten die gebaseerd zijn op het gebruik van polymeren die bepaalde eigenschappen hebben. Deze polymeren kunnen natuurlijk of synthetisch zijn en zorgen ervoor dat het eindproduct bepaalde eigenschappen heeft. SiO2 en Si3D zijn ook polymeren, waardoor de coatings waar we hierboven over praten eigenlijk ook in de groep sealants vallen. Echter gebruikt men bij coating een ander soort techniek in de verwerking en is het chemisch proces na het aanbrengen veelal anders. Sealants zijn vaak vrij makkelijk in gebruik en bieden vrij goede eigenschappen in verhouding tot de kosten en de ervaring die nodig is om ermee te werken. Om het in verhouding te zetten zou je het zo kunnen zien: goede verf dekt goed, is makkelijk smeerbaar en ook nog vrij economisch. Je betaalt wat meer, maar daar krijg je ook meer voor terug. Goedkope verf dekt minder goed, smeert minder makkelijk en het is de vraag hoe het er na een jaar uitziet.

Wil je nog meer leren?

Als je nog meer wilt leren over coatings, SiO2 en beschermende producten? Dan kun je beginnen met lezen op DetailingWiki. Dit is een goede plek om te beginnen met lezen en leren over de grote wereld van autopoetsproducten.

Coatings

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×