Winkelwagen
Wanneer is je wax klaar om uit te poetsen? Wat is de Swipe-test?

Wanneer is je wax klaar om uit te poetsen? Wat is de Swipe-test?

Je hebt de wagen helemaal gewassen, gekleid en eventueel zelfs gepolijst. Nu komt het leukste klusje: een lekker laagje wax aanbrengen. Om zeker te weten dat je het goed doet kijk je op het potje wanneer je het weer uit moet poetsen… Maar daar staat niets over dit onderwerp. Je smeert de wax op je lak en een paar minuten later probeer je het uit te vegen: allemaal vette vegen… Verdorie! Wanneer kun je nou eigenlijk je wax uitpoetsen?? Simpel: met de Swipe test!

Waarom zou je de Swipe test willen leren?

Wax heeft een bepaalde tijd nodig om “op te drogen”. Dit wordt (Engels:) “hazen” genoemd. Vanaf het moment dat je het aanbrengt op de lak beginnen de vervluchtende bestandsdelen te verdampen. De olieën verdampen deels tijdens dit proces mee. Wat achterblijft is een combinatie van wax, een kleine hoeveelheid olie en soms ook wat polymeren die helpen om de wax beter te laten presteren. De snelheid van hazen is afhankelijk van verschillende factoren: hoeveel wind er staat, wat de luchtvochtigheid is, hoe warm het paneel is, hoe warm de lucht is etc. Dit kan dus per dag verschillen. Op het ene moment is het ideale moment na 4 minuten, op het andere moment kan dit pas na 6 minuten zijn.
Ga je de wax te snel uitpoetsen dan is de laag wax nog niet droog, en smeer je de half-opgedroogde vettige waxlaag in het rond. Hierdoor wordt je doek aardig vies en maak je er een rommeltje van. Ben je te laat met uitpoetsen, dan loop je het risico dat de wax erg hard is geworden en lastig uit te poetsen is. De Swipe test helpt om precies te bepalen wanneer het ideale moment is om de wax uit te poetsen.

Hoe werkt de Swipe test?

De Swipe test is eigenlijk heel erg simpel:

  • Je neemt een schone microfiber doek en vouwt die om je vingertop
  • Veeg nu met je vinger (met de doek eromheen) over een klein stukje dat je gewaxt hebt
  • Zie je een schone en heldere veeg, dan is de wax klaar
  • Zie je een vettige streep, dan moet je nog even wachten
Swipe test
Swipe test

Voila, zo simpel kan het zijn. Het hele kleine puntje waar je mee veegt is niet groot genoeg om je doek echt vies te maken, en de plek waar je de wax uitgeveegd hebt zal ook geen invloed hebben op de prestatie van de wax. Als je weet dat de wax klaar is om uitgepoetst te hebben, heb je een bepaalde tijd om alles uit te poetsen. De periode waarin dit het meest makkelijk gaat is ongeveer de helft van de tijd die het duurde om te hazen. Stel dat jouw wax er 6 minuten over deed voordat het klaar was om uit te poetsen, dan heb je een periode van ongeveer 3 minuten waarin het uitpoetsen het meest makkelijk is.
Een kleine kanttekening hierbij is: als jij de wax zo dun mogelijk aangebracht hebt zal het al heel veel makkelijker gaan. De meest gemaakte fout is om wax dik aan te brengen. De laag wax moet zo dun zijn dat je in het licht moet kijken om te zien waar je geweest bent.

Autowas

Hoe werkt het verder na de Swipe test?

Als de wax klaar is om uitgepoetst te worden kun je Mister Myagi na gaan doen: wax on, wax off. Een schone microfiber doek maakt veel verschil en je werk veel makkelijker. Draai de doek regelmatig om en veeg de wax zo van je lak. Merk je dat je “stof” overhoud na het uitpoetsen, dan is dit een teken dat je de wax te dik hebt aangebracht. Als je het dun genoeg hebt gedaan, heb je vrijwel geen stof.
Als de hele auto uitgepoetst is ben jij klaar, maar de wax nog niet. In de komende 24 tot 48 uur gaat de wax volledig uitharden. Pas de eerste 2 dagen dus een beetje op met hardnekkige schoonmaakmiddelen. Om heel eerlijk te zijn zou je die hardnekkige schoonmaakmiddelen sowieso niet nodig moeten hebben, dus dat zou geen probleem moeten zijn.

Kun je de Swipe test met elke wax gebruiken?

Simpel gezegd: ja. Of het nu gaat om een hybride wax, een nano wax, een winter wax, een velgen wax, een reguliere wax of een of andere wax met een fancy woord ervoor of erachter: ja. Sterker nog, de Swipe test kun je zelfs gebruiken bij een spray wax. Voor een sealant heb je het in principe niet nodig, want die breng je aan en wrijf je vrijwel meteen weer uit. Ook bij coatings zou je de Swipe test kunnen gebruiken, want hierbij is het ook van belang dat je op tijd bent met het uitpoetsen. De Swipe test is simpel, makkelijk te doen en het verteld je direct of je verder kunt ofdat je nog even moet wachten.
Als je meer wilt weten over d Swipe test, kun je ook het artikel op DetailingWiki lezen.

One comment

  1. […] Wanneer is je wax klaar om uit te poetsen? Wat is de Swipe-test? […]

Reacties zijn gesloten.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp