Wat is een coating voor glas

Wat is een glas sealant, of een glas coating? En waarom is het zowel handig als veilig?

Als je onze shop in de gaten houdt, dan zie je weleens een glascoating voorbij komen. Hierbij doelen we niet op een coating die uit glas bestaat, maar een coating die niet voor je lak bedoelt is maar juist voor je glas. Maar waarom zou glas nou een beschermende laag nodig hebben? Waarom zou je glas beschermen? Zit daar een voordeel aan?

Wat is een glas sealant of glas coating

Het is bekend onder meerdere namen: glas sealant, glas coating, ruiten coating, ramen sealant etc.etc. Maar het is betreft eigenlijk hetzelfde product: een beschermende coating die niet voor je lak bedoelt is, maar voor je glas. De meeste beschermende producten vormen een barriere tussen je lak en het vuil. Hierdoor kan vuil zich niet hechten, het oppervlak niet aantasten en is het makkelijker te verwijderen. Op glas is dit niet allemaal even noodzakelijk, glas is namelijk erg hard en heeft een redelijk goede weerstand tegen vuil.
Ondanks dat het grootste voordeel gericht is op veiligheid, heeft het ook een functionele toevoeging. De coating heeft namelijk een waterafstotend effect, hierdoor kan water zich niet hechten aan het oppervlak en blijft het als individuele druppels op het glas liggen en niet als 1 grote plak water. De individuele druppels zijn meer vatbaar voor wind dan een grote plak, waardoor de druppels makkelijker weggeblazen worden. Het gevolg is dat het water letterlijk van het glas afrolt tijdens het rijden.
Een extra voordeel is dat vuil bovenop de coating blijft liggen, en daardoor tijdens het wassen makkelijk weggeveegd kan worden. Zo voorkom je dat je een afdruk krijgt van waar je ruitenwissers komen, en waar niet.

Glascoatings

Realistische verwachtingen

Veel fabrikanten en verkopers beloven graag gouden bergen. Men zal uitgebreide verhalen vertellen over hoe geweldig en bulletproof hun product is. Het blijft jarenlang goed zitten, kost geen drol en is overal tegen bestand. Helaas is dat niet helemaal waar, en wij houden het graag eerlijk en transparant. Daarom gaan we hier eerlijk en oprecht vertellen wat realistische verwachtingen zijn van zo’n product.
De standtijd is lastig te bepalen, het is namelijk afhankelijk van hoeveel de coating te maken heeft met slijtage. Elke keer dat je ruitenwissers eroverheen vegen, maak je piepkleine braschdigingen in de coating. Dat is niet erg, want hij kan behoorlijk wat hebben. Maar als je op de ene helft van je voorruit iedere dag de ruitenwisser gebruikt, en op de andere helft juist nooit. Dan zul je na een paar maanden het verschil gaan zien. Daarnaast kan de standtijd verschillen per product. Een sealant zal meestal wat minder lang meegaan dan een coating. Daarentegen is een coating duurder en lastiger om aan te brengen.
Ook chemische weerstand is een dingetje. Alkalische stoffen (pH groter dan 7) hebben een negatief effect op coatings, terwijl zuren (pH lager dan 7) juist geen effect hebben op coatings (dit kan zelfs een positief effect hebben, maar daarover later meer). Toch verschilt dit per product. Doorgaans is het niet vaak nodig om een product te gebruiken dat niet pH-neutraal is, maar als je het gaat doen, let dan op waar je het op spuit.
Hoe goed de druppels regen van je ruit afrollen is afhankelijk van veel factoren: de hoeveelheid wind, de hoek waaronder de ruit staat, de mate van viezigheid op de ruit, de leeftijd van de coating etc. In het verleden hebben wij weleens klanten gesproken die een glas coating van fabrikant X hadden geprobeerd, maar na 3 weken werkte het niet meer. Wij vroegen dan of ze de ruit wel schoon hadden gehouden in de tussentijd, waarop het antwoord was dat ze hun auto 1x per 6 maanden wastte. In dergelijke gevallen is de voorruit waarschijnlijk zo vies geworden dat zo’n coating niet veel effect meer heeft. De mate van viezigheid overstemt de prestaties van de glas coating.
Net zoals met elke coating is de prestatie van het product erg afhankelijk van de voorbereiding. Het glas moet zeer schoon en ontvet zijn. Dit betekent doorgaans: goed wassen, kleien, polijsten en uitgebreid ontvetten. Het kost wat meer werk, maar het product presteert hierdoor beter voor een langere tijd.

Klei

Wat doet een glas coating nou?

Daar hebben we een simpel antwoord op. Kijk goed naar wat de regendruppels doen in dit filmpje dat Dodo Juice gemaakt heeft. Het demonstreerd wat Supernatural Glass Sealant doet op een voorruit in de regen.

 

 

Kan een glas coating op alle ramen?

Ja, absoluut. Op de voorruit heeft het het meeste nut, omdat je daar helder doorheen moet kunnen kijken in alle omstandigheden, maar ook je achterruit kan er profijt van hebben. Op onze auto’s helpt het op de zijruiten om ook deze helder te houden tijdens natte periodes. Zo kun je in alle omstandigheden goed om je heen kijken en de weg duidelijk blijven zien. Tijdens het wassen helpt het om het vuil makkelijker te verwijderen en sneller droog te maken zonder strepen.

Glasreinigers

Ik heb gelezen over wiper-judder, krijg ik dat ook?

Misschien. Het is heel erg moeilijk om vooraf te zeggen of je last gaat krijgen van stuiterende wissers (wiper judder), omdat dit erg afhankelijk is van de staat het rubber van je ruitenwissers. Over het algemeen raden wij aan om de rubber van je ruitenwisser een paar keer af te vegen met de glas sealant/coating. Hierdoor komt er een dun laagje van de coating op het rubber te liggen, dat helpt om te voorkomen dat je wissers gaan stuiteren.

Stuiterende wissers worden veroorzaakt door stroeve rubbers die over een droog oppervlak vegen. Door de glas coating liggen er allemaal kleine losse druppels op het glas, de ruimte tussen die druppels is kurk-droog. Wanneer je het water van je ruit afveegt, is het glas bijna meteen kurkdroog. In tegenstelling tot on-behandelde ruiten, waarbij het water vaak in een hele dunne film op het glas achterblijft. Het droge glas is stroever dan het glas met een dunne film water, waardoor de ruitenwisser over een kurkdroog stuk glas moet schuiven. Dit gaat heel stroef, waardoor de wisser gaat “verspringen”. Dit noemt met “stuiterende wissers” ofwel “wiper judder”. Op DetailingWiki is hier een uitgebreid en helder artikel over geschreven: What is wiper judder.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×