Wat is IPA, en wat moet je ermee?

Wat is IPA, en wat moet je ermee?

Helaas, in dit geval hebben we het niet over bier wanneer we praten over IPA. Ook bij autodetailen komt IPA kijken, enkel is deze niet voor consumptie en gebruik je het op de de lak. Maar waarom? Nou, om te ontvetten…. maar hoezo dan?

Ga je je auto zat voeren met IPA?

Nee… alhoewel dat voor een interessant tafereel zou zorgen. “Eerlijk agent, ik hebt niks op. Het is de auto, die is behoorlijk zat…” Maar desondanks komt IPA wel van pas bij het detailen van een auto, motor, boot of ander voertuig. Want overal waar jij een sealant of een coating wil gaan gebruiken, daar wil je IPA gaan gebruiken.
Bij de beschermende middelen wordt doorgaans onderscheid gemaakt tussen 3 soorten: wax, sealant en coating. Wax kan vrij goed overweg met vettigheid, vooral dat van een pre-wax cleaner. Maar sealants en coatings ondergaan een compleet ander chemisch process wanneer ze op de lak aangebracht worden. Deze middelen proberen een chemische verbinding aan te gaan met de toplaag van je lak. Dit is nodig om goed te hechten en niet snel meer los te laten. Daarvoor moet de lak wel zo schoon mogelijk zijn. Dus geen stof, geen zand, geen vingervlekken, geen vettigheid, geen olie, geen… en geen …. Gewoon niets anders dan puur en alleen lak.

En waar komt die viezigheid dan vandaan?

Als je de auto gaat wassen, is er altijd een hele kleine kans dat er een klein beetje zeep-residu achterblijft. Dat is niet erg, want dit spoelt wel weg in de regen en kan je bescherming of je lak ook niet aantasten. Het gaat hier immers maar om heeeeeeeele kleine beetjes. Hetzelfde geldt als je de auto gekleid hebt met claylube. Wanneer je de auto gaat polijsten wordt het nog wat erger, want het polijstmiddel bevat diverse oliën en kunstmatige hulpmiddelen om het z’n werk te laten doen. Simpelweg met een doek over de lak wrijven zorgt er helaas niet voor dat al die sporen helemaal weg zijn. Wat je nodig hebt is een middel dat zeer sterk is tegen olie, stof, vettigheid en zelfs tegen siliconen. Dat wondermiddel mag zelf ook geen sporen achterlaten en eigenlijk het liefst volledig verdampen om geen sporen achter te laten.
De medische wetenschap weet al heel lang wat daarvoor het beste is, maar de autodetailers weten het nu ook: IPA.
IsoPropyAlcohol is het middel dat gebruikt wordt om oppervlaktes hygiënisch en grondig te reinigen. Het verdampt volledig en laat geen sporen achter, terwijl het wel vet, vuil en polijstresidu losmaakt.

Hoe gebruik je IPA dan?

Dat is nog het mooiste van alles, het is zoooo simpel. Je pakt een paar schone, droge microfiberdoeken en een fles Dodo Juice Stripp-Ex. Je spuit wat Stripp-Ex op het paneel dat je schoon wil maken. Nu veeg je direct erachteraan met de schone microfiberdoek. Draai nu de doek nog een keer om, en veeg het nog een keer na. That’s it.
De reden dat we zeiden dat je een paar microfiberdoeken moet pakken (en niet eentje), is omdat de doek die je gebruikt de viezigheid in zich opneemt. Die doek zit na één of twee panelen wel vol met viezigheid, en als je daarmee de hele auto gaat doen lijkt het net of je gaat dweilen met vies water. Dat heeft gewoon geen zin meer. Je hebt een schone doek nodig die geen viezigheid achterlaat. Wij adviseren daarom, dan ook: voor elk paneel een nieuwe doek pakken. Het dak en de motorkap kun je (afhankelijk van de grootte) beter zien als 2 panelen. Voor een gemiddelde auto moet je dus denken aan zo’n 14 doeken. Je kunt natuurlijk altijd testen wat er gebeurt als je minder doeken gebruikt, maar je loopt dan het risico dat jouw dure coating niet goed pakt en na een paar maanden al stopt met presteren.

En bij wax dan?

Je kunt IPA prima gebruiken wanneer je gaat waxen, maar het is wel minder cruciaal. Wax kan er prima mee leven dat er een beetje polijstresidu op de lak is achtergebleven. Om ervoor te zorgen dat je het onderste uit de kan haalt kun je een pre-wax cleaner gebruiken. Deze bereid de lak voor op een laag wax en helpt vaak ook om wat extra glans toe te voegen. Je kunt een pre-wax zelfs prima gebruiken zonder te polijsten

Lakreinigers

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×