Sealant voor je lak, wat is dat?

Wat is nou eigenlijk een sealant voor je lak?

Voor degene die nog niet zo lang bezig is in de wereld van autodetailing en car care, is de term “sealant” vaak onbekend en eigenlijk ook een beetje raar. Soms denken mensen dat we het dan over siliconenkit hebben :O. Een sealant is een product dat je een beetje kunt vergelijken met wax, maar dan is het compleet anders. Is het beter? Dat laten we aan jou om te beoordelen.

Wat is een sealant?

Een sealant is een beschermend product, net zoals wax dat is. Echter is een sealant gebaseerd op hele andere techniek en ingredienten. Waar wax gebaseerd is op het idee dat je een gecontroleerde laag van was aanbrengt over je lak, die een barriere vormt tussen het vuil en je lak, zorgt een sealant ervoor dat er een hele dunne film op je lak komt te liggen die ook een barrière vormt, alleen dan van kunstmatige stoffen: polymeren. Deze polymeren zijn vooral gebaseerd op Siloxanen, wat inhoudt dat ze in de categorie “siliconen” vallen. Dit betekent natuurlijk niet dat je daarmee siliconenkit over je auto smeert, want dat zou (zelfs voor onze begrippen) een beetje raar zijn. En ondanks dat sommige mensen gaan stijgeren bij het uitspreken van het woord “siliconen”, er is een enorm verschil tussen deze stoffen. Ook dat leggen we onderaan nog even uit.

Verschil tussen wax en sealant

Een wax is gemaakt van was (bijenwas, carnaubawas, montaanwas etc), gemend met olieën om het aanbrengen makkelijker te maken en een vervluchtende drager (zoals terpentine) die verdampt na het aanbrengen. Een sealant bestaat uit een vloeibare drager en assortiment van polymeren. Bij het aanbrengen binden de polymeren zich met de lak, en vormen een sterke structuur met elkaar. Bij het afnemen van de sealant veeg je de restanten weg en smeer je het product beter uit over de lak. Wat achterblijft is een hele dunne laag van polymeren die samen een sterke film vormen die over je lak ligt en zich chemisch bindt met de lak zelf. Het grote voordeel hiervan is dat een sealant vaak sterker is dan een wax, waardoor deze langer meegaat. Een sealant is meestal ook iets makkelijker aan te brengen en kan door de fabrikant ontworpen worden om specifieke eigenschappen te hebben (zoals extra weerstand tegen chemische middelen).

Sealant, wax en hybrids

In de wereld van beschermende producten kom je al snel wax tegen, een product dat we inmiddels wel kennen. In dit artikel lees je wat een sealant is. Maar dankzij de uitzonderlijk veelzijdige eigenschappen van de miljoenen soorten polymeren, kun je wax en sealant ook met elkaar combineren in 1 recept. Deze wax/sealant noemen ze meestal een hybride. Polymeren worden vaak toegevoegd aan wax, omdat dit de wax beter kan laten presteren of meer glans geeft, maar pas wanneer de verhouding rond de 50%/50% komt wordt het product een hybride genoemd. Een potje wax met een klein scheutje polymeren ter versterking, kan dus nog steeds een wax genoemd worden. Een wax met een grote hoeveelheid polymeren wordt doorgaans een hybrid genoemd. Een recept wat alleen uit polymeren bestaat en geen wax-ingredienten bevat, wordt dan een sealant genoemd. Technische gezien zijn (glas/keramische) coatings geavanceerde vormen van sealants. Maar wegens marketing-redenen worden ze tegenwoordig expliciet “coatings” genoemd.

De voordelen op een rijtje

Het verschil in opmaak is misschien wat duidelijker nu, maar wat heb jij er nou eigenlijk aan? De voordelen en nadelen sommen we graag even op voor je: Voordelen

  • Een sealant is vaak makkelijker om aan te brengen
  • Doorgaans biedt het een betere weerstand tegen chemische stoffen
  • De standtijd is vaak beter dan die van wax
  • Je kunt een sealant combineren met zowel wax als coating
  • In de regel kun je het zonder problemen op allerlei verschillende oppervlaktes aanbrengen
  • Sheeting is meestal een stuk beter
  • Waar wax verwijderd moet worden voor je een nieuwe laag aanbrengt, is dit bij een coating minder snel nodig
  • Waar je een wax echt uit moet poetsen, is het bij een sealant meestal voldoende om het even af te vegen
  • Een sealant geeft meer een glas-harde reflectie, terwijl wax een warme gloed geeft

Nadelen

  • Een sealant is duurder dan wax in verhouding
  • Beading van wax is over het algemeen beter
  • Waar wax hele kleine imperfecties opvult, doet een sealant dit niet
  • Er zijn lastige sealants die wat meer kennis en ervaring vereisen om goed te kunnen verwerken
  • Chemisch gezien is een sealant wat lastiger om voor 100% van een oppervlak te verwijderen

Polymeren, siliconen en de onterechte afschuw

Het klinkt bijna als de titel van een slecht boek, maar wij zouden boeken kunnen schrijven over het onbegrip dat bestaat over siliconen en polymeren. In het heel kort leggen we daarom eerst even uit wat wat is:

Polymeren

Polymeren zijn stoffen waarvan de organische stoffen met elkaar gebundeld zijn op een chemische wijze. Kortom, het zijn moleculen die normaal gesproken niet met elkaar kunnen samenwerken, maar dankzij slimme (en vooral geavanceerde) technieken worden deze alsnog met elkaar gekoppeld. Hierdoor kunnen wij stoffen ontwikkelen die die hele specifieke eigenschappen hebben. Soms kun je zelfs alleen de sterke punten van bepaalde stoffen combineren zonder de minpunten.

Siliconen

In de enorme familie van miljoenen verschillende polymeren zitten enkele verschillende categorieën, 1 van die categorieën is vrij bekend bij de meeste, dit zijn de producten die gebaseerd zijn op siloxaan. Dit houdt in dat het om kunstmatige stoffen gaat die niet van nature voorkomen. Wellicht snap je al wel dat “siloxaan” de reden is waarom het “siliconen” (of “polysiloxaan”) wordt genoemd. Nylon en polyester zijn misschien wel de meest bekende siliconen.

Natuurlijke polymeren

Er zijn ook enkele polymeren die door chemische processen ontstaan die in de biologische wereld plaatsvinden. Denk maar aan de vele chemische processen die in ons eigen lichaam plaatsvinden. Wij maken dus zelf ook polymeren. Enkele zeer bekende en indrukwekkende stoffen zijn: DNA, eiwitten en cellulose. Ondanks dat deze niet echt gebruikt worden in de wereld van Car Care, zijn ze soms wel inspiratie voor bepaalde eigenschappen (denk maar aan de bindende eigenschap van eiwit).

Polymeren (alle verschillende soorten) worden overal om ons heen gebruikt. Denk maar aan PVC pijpen (silicoon), HDPE plastic (ook een silicoon) of ABS kunststof. De muis die je nu vast hebt en het toetsenbord waar je straks op gaat tikken is gemaakt van kunststof waarvan de polymeren in de familie “siliconen” horen. Dit soort stoffen worden gebruikt omdat deze gemaakt kunnen worden met een focus op specifieke eigenschappen. Hierdoor kunnen ze materialen sterker, harder, flexibeler en zelfs meer UV-bestendig maken. Heel simpel gezegd, polymeren maken dingen beter.
De grote afschuw komt vooral van spuiters af, omdat siliconen heel lastig kunnen zijn om te verwijderen. Hierdoor kan het gebeuren dat een slecht voorbereid paneel sporen van siliconen bevatten wanneer deze gespoten wordt. Omdat sommige siliconen heel lastig mengen met de verf, kan het gebeuren dat de lak op sommige plekken niet goed hecht. Iets dat je natuurlijk niet wilt laten gebeuren. Helaas focussen spuiters zich vooral op siliconen, terwijl ze eigenlijk zouden moeten letten op alle producten die invloed hebben op de oppervlakte-energie van een paneel, een eigenschap waar niet alleen siliconen een rol in spelen. Vooral het ontbreken van de juiste kennis zorgt ervoor dat siliconen in een onterecht negatief daglicht komen te staan.

Meer lezen over dit onderwerp?

Wil je meer lezen over sealants? Neem dan eens een kijkje bij het artikel op DetailingWiki.

Sealants

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×