Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Wat zijn nou goede of slechte auto poetsproducten?

Wat zijn nou goede of slechte auto poetsproducten?

Er zijn veel merken, types en soorten van producten op de markt voor je auto. Alleen voor het autodetailen kunnen wij zo’n 100 merken noemen die in Europa beschikbaar zijn. Ongeveer 70 daarvan zijn (in grotere of kleinere mate) verkrijgbaar in Nederland. Je gaat je dan toch afvragen: wat is nou een goed merk of slecht merk?

Goed of slecht uitgelegd

Nee, we gaan nu niet proberen wanneer we iets goed of slecht uitleggen. Alhoewel, deze uitleg had wellicht beter gekunnen… maar och. Met de kop van deze alinea bedoelen we dat we moeten bepalen wat “goed” of “slecht” inhoudt. “Goed” hoeft niet altijd perfect te zijn voor iedereen, waarbij “slecht” ook niet altijd absoluut rampzalig hoeft te zijn. Daarom is het handig als we eerst proberen vast te stellen welke gradaties we gebruiken.

  • Goedkope meuk
  • Hobby niveau
  • Serieuze hobbyer
  • Vereist de nodige ervaring
  • Zeer professioneel

*Het is belangrijk om hieraan toe te voegen dat de gebruiker veel verschil maakt in het resultaat. Een ervaren detailer met passie voor het vak kan een geweldig resultaat behalen met hobbymatige producten. Desondanks kost het deze detailer meer moeite dan met een beter product.

Goedkope meuk

Je zou er verbaasd van staan hoe vaak wij reacties krijgen zoals “Tja, ik zag dit in een populaire Duitse winkel en het was goedkoop. Ik dacht dat het wel goed zou zijn.”. Er zijn heel wat winkels die wél de populariteit hebben om duizenden klanten te bereiken, maar niet de kennis hebben om te weten wat “degelijk” is of gewoon “meuk”. Dat resulteert vaak in folders vol met producten die wild aangeprezen worden terwijl de prestaties ontzettend matig zijn. Men koop dan een velgenreiniger voor € 3.99 en probeert het een keer uit zonder te weten wat het is of hoe het werkt. De resultaten vallen vervolgens tegen waarbij het aan het soort product ligt en niet aan de gebruiker of het merk. Men vergeet op dat moment dat er fabrikanten zijn die ook zulke producten maken, maar zich wél richten op prestaties en kwaliteit. Wil je weten of het iets is? Vraag het aan iemand die het wereldje kent. En, we kunnen het bijna niet hard genoeg roepen: als je voor 3 euro een flesje koopt van een Duitse supermarkt die totaal geen expertise heeft op dit gebied, verwacht dan ook niet dat je geweldige resultaten krijgt!!

Hobby niveau

Hobby niveau zijn de meest simpele producten die wel een leuk resultaat geven en niet te duur zijn. Dit zijn producten die ideaal zijn voor de beginner. Er kan weinig mis gaan, het breekt de bank niet en ze zijn veilig in gebruik. Gaat er iets mis? Dan is dat niet zo’n probleem. Weet je nog niet goed hoe je het zou moeten gebruiken? Dan maakt dat ook niet zoveel uit. Dit niveau van producten kan helpen om mensen in te laten zien wat er mogelijk is en dat er heel veel producten op de markt zijn die hele goede resultaten geven terwijl je er minder moeite voor hoeft te doen.

Serieuze hobbyer

Dit is meer ons gebied: de producten die veelbelovende resultaten geven maar nog steeds geen rib uit je lijf zijn. Om het maximale uit deze producten te halen heb je wel wat ervaring nodig, maar de producten zijn makkelijk genoeg om foutjes te maken zonder serieuze consequenties. In de juiste handen kun je met deze producten gemakkelijk uitzonderlijke resultaten neer zetten. De prijs ligt al wat hoger, maar daarvoor krijg je gebruiksgemak en performance terug. Denk bijvoorbeeld aan een wax die makkelijker aan te brengen is, erg makkelijk uitgepoetst wordt maar wel een tientje meer kost dan zijn “hobby niveau” alternatief.

Vereist de nodige ervaring

Niet alle producten zijn even simpel in gebruik. Om maximale prestaties te krijgen moet je soms wat inleveren op het gebied van gebruiksgemak. De producten in deze categorie geven buitengewone prestaties, maar moeten wel op precies de juiste manier verwerkt worden. Doe je dit niet? Dan gaat het mis. De kosten voor deze producten liggen ook stuk hoger, maar de prestaties zijn dat wel waard. Een goed voorbeeld is ons overzicht van coatings voor je velgen. Hier is terug te zien dat een coating die duurder is in aanschaf, op de lange termijn goedkoper is. Omdat de coating 2 jaar meegaat, terwijl een wax maar 4 maanden overleeft is de coating in een looptijd van 24 maanden goedkoper.

Zeer professioneel

Als uitzondering op de regel zijn er enkele producten die zo lastig in gebruik zijn dat ze enkel verkocht worden aan detailers die hier eerst een speciale opleiding voor doen. De prestaties van deze producten zijn meestal vrij uitzonderlijk, wat het de investering meestal weer goed maakt. Denk hierbij aan een coating die 4 jaar merkbaar aanwezig is op je lak, of een zelfherstellende coating bijvoorbeeld. Dit soort producten presteren uitzonderlijk goed, maar zijn heel erg moeilijk in gebruik. Maak je een fout? Dan kun je (letterlijk) gaan schuren om het er weer af te krijgen en opnieuw aan te brengen. Dit zijn geen producten die een hobbyist kan kopen, en de kans is vrij groot dat als je deze wel ergens kunt krijgen, dat het resulteert in een mislukking!

Waarom kan niet alles super-duper-perfect zijn?

Dat zou mooi zijn toch? Voor een habbekrats een product kunnen kopen dat absoluut fantastisch is en jarenlang blijft werken. Een beetje alsof je een Ferrari koopt voor de prijs van een Dacia. Helaas is dat niet hoe het werkt. De grondstoffen die gebruikt worden voor een de betere producten zijn zeer lastig te maken en kosten daarom ook meer. De processen die gebruikt worden om het product vervolgens te maken zijn ook ingewikkelder wat inhoudt dat er meer tijd, mankracht, kennis en machines bij komen kijken. Dat alles moet ergens van betaald worden, waardoor de prijs van het product omhoog gaat. Als je nagaat dat het maken van een simpele (goedkope) wax ongeveer 2 uur duurt en in 3 stappen gedaan wordt, terwijl een coating ongeveer een dag duurt en in zo’n 10 tot 20 stappen gefabriceerd wordt, is het niet heel vreemd dat de prijs ook anders is.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp