Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Wax aanbrengen tijdens vorst

Wax aanbrengen tijdens vorst

Het klinkt als een vreemde vraag, maar hier schijnt toch wat onduidelijkheid over te zijn: kun je waxen tijdens vorst? Om hier antwoord op te geven moeten we iets meer vertellen over de werking van wax en hoe dit een rol speelt. Lees je mee?

Waarom zou je wax niet tijdens vorst aan kunnen brengen?

De vraag wordt nogal eens gesteld en wij denken dat deze voornamelijk is ontstaan omdat er veel producten zijn die niet goed functioneren wanneer het vriest. Maar… wax bestaat vooral uit oliën en koolwaterstof, welke niet makkelijk bevriezen. Dus hoe gaat die regel op voor wax? Tenslotte bevriest het niet snel in het potje en wordt wax soms zelfs bewaard in de koelkast. Genoeg redenen om hier wat meer uitleg over te geven.

Wax is net als verf…

Die vergelijking lees je hier wel vaker: wax is net als verf. En dat is bijna letterlijk zo. Verf breng je aan op (bijvoorbeeld) hout om het hout te beschermen tegen de elementen. De verf vormt een barrière tussen water en hout, weert insecten en is makkelijker schoon te maken. Het is een soort beschermlaag, wat ook geldt voor wax. Die doet op een vergelijkbare manier de lak eronder beschermen. Net zoals dat je verf beter niet kunt gebruiken tijdens vorst, kun je beter niet waxen tijdens vorst. Verf droogt namelijk aan de lucht, en als deze niet kan drogen kan het niet goed hechten aan de ondergrond en kan er vuil, insecten en stof in blijven plakken. Wax droogt ook aan de lucht en moet een bepaalde niveau van “droogte” hebben voordat je het überhaupt kunt uitpoetsen.

Wat gebeurt er met vorst

Hele koude lucht kan maar weinig vocht opnemen, hierdoor droogt wax heeeeel langzaam. Tijdens deze tijd is de wax een stuk kwetsbaarder en vloeibaarder. Het kan zelfs zo lang duren dat de wax “bevriest”. Hierdoor hecht het niet aan de ondergrond en wordt het niet hard genoeg om later uitgepoetst te worden. Als je het uberhaupt gaat uitpoetsen, dan wrijf je een deel van de verse wax in het rond. Je eindigt met een vettige smeer over je lak en weinig wax om je lak te beschermen. Dit is gewoon zonde van de wax.
Je moet niet vergeten dat metalen panelen (zoals die van de auto) kouder kunnen zijn dat de luchttemperatuur. Wanneer de thermometer 2 graden aangeeft, dan kan het metaal van de auto afgekoeld zijn naar 0 graden. Hierdoor kan er dus al vorst ontstaan terwijl de thermometer boven het vriespunt blijft.

Autowas

Wat kan ik dan doen om toch te waxen in de winter?

Die is lastig… eigenlijk is er geen andere oplossing dan om je auto ergens te parkeren waar de temperatuur hoog genoeg is. In theorie kun je er ook een warmtelamp bij pakken, maar dat zou best lang kunnen duren. In de garage of een carport zal de temperatuur waarschijnlijk hoog genoeg zijn om te voorkomen dat wax bevriest. Wax doet er dan nog steeds erg lang over om uit te harden, maar het zal beter verlopen dan wanneer je buiten op straat probeert te waxen terwijl het vriest.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp