10 tips om vocht buiten de auto te houden

10 tips om vocht buiten de auto te houden

Vocht IN de auto is een probleem. Want hier kan het niet makkelijk weg. Je riskeert hierdoor condens aan de binnenkant, aangeslagen ramen zodra de verwarming begint te werken en minder goed zicht tijdens het rijden. Je kunt er ook schimmel en vieze geurtjes door krijgen. Met deze 10 tips voorkom jij vocht in de auto.

Tip 1: Zet je airco aan

De airco van je auto doet veel meer dan alleen koelen. Vaak wordt gedacht dat een airco alleen maar voor koude lucht zorgt, maar dat is niet waar. Ook tijdens het verwarmen kan de airco gebruikt worden. Het grote voordeel is dat de lucht nog altijd via een systeem geleid wordt dat vocht ontrekt uit de lucht. Hierdoor droog je dus letterlijk de lucht in je auto. Droge lucht kan meer vocht absorberen, waardoor je minder kans loopt op condens op je ruiten.

Tip 2: Gebruik een vochtvreter

De naam is eigenlijk al duidelijk genoeg, maar een vochtvreter is speciaal materiaal dat vocht uit de lucht haalt. Hierdoor wordt de lucht droger en kan het meer vocht absorberen voordat er condensatie ontstaat. Let er wel op dat een vochtvreter niet eindeloos meegaat. Deze moeten op tijd vervangen of opgeladen worden.

Tip 3: Zet een raampje open

Het klinkt wellicht raar, maar als je een raampje open zet kan de lucht in de auto beter ventileren. Als de warme lucht in de auto meer vocht opneemt, krijg je een probleem wanneer de lucht weer afkoelt. De koudere lucht kan niet zoveel vocht vasthouden en zorgt voor condensatie. Maar… stel nou dat die warme lucht heel makkelijk uit de auto “waait” en vervangen wordt door de koude lucht van buiten dat (in verhouding) minder vocht bevat? Dan zou er geen condens op treden omdat er geen overschot aan vocht is. Extra ventileren is niet goed voor het comfort (koud), maar voorkomt wel condensatie in de auto.

Tip 4: Voorkom natte kleding

Je kunt er niet altijd iets aan doen, maar als je met natte kleding in de auto gaat zitten stijgt het vochtgehalte in de auto drastisch. Door de warme lucht uit de verwarming verdampt een deel van het vocht in je kleding, maar dat vocht kan niet zo makkelijk weg. Zodra de lucht weer afkoelt ontstaat er een enorm overschot aan vocht in de lucht wat maar op 1 manier weg kan: door te condenseren. Wederom een lastig probleem. Het advies is dus simpel: probeer alle vormen van vocht te vermijden in de auto.

Tip 5: Droog zorgvuldig na het wassen

Je wil je auto natuurlijk wassen, maar hierdoor wordt deze nat op diverse plekken. Soms ook in de sponningen. Als je dit niet goed schoonmaakt is er een kans dat de vochtige lucht in de auto trekt. Hierdoor krijg je wederom veel vocht in de auto. Droog dus zorgvuldig af zodat de auto zo droog mogelijk is.

Tip 6: Controleer je rubbers op slijtage/schade

Deurrubbers (en dakraamrubbers natuurlijk ook 😉 ) zijn essentieel. Ze zorgen voor een waterdichte afsluiting tussen de 2 panelen. Hierdoor heb je geen tocht, geen regen en geen koude wind binnen. Maar als die rubbers versleten zijn, gaat dit verhaal natuurlijk niet op. Kapotte of versleten rubbers kun je beter zo snel mogelijk vervangen, voordat het problemen geeft.

Tip 7: Gebruik de auto

Het klinkt misschien raar, maar door de auto met regelmaat te gebruiken is de kans groter dat er voldoende geventileerd wordt. Tenslotte staat de blower aan, misschien staat er een raampje open of ververst de lucht wanneer de deur open en dicht gaat. Staat de auto stil, dan staat de lucht in de auto ook nagenoeg stil. Deze warmt een beetje op, koelt weer af maar doet verder weinig.

Tip 8: Laat geen drinken in de auto achter

Het lijkt een no-brainer maar je zou eens moeten weten hoe vaak men reageert met “ooh ja, dat doe ik ook…”. Even langs Starbucks of de Mac geweest voor een bak koffie? Een bekertje meegenomen vanuit thuis om in de auto op te drinken? Laat deze dan niet in de auto slingeren. Wederom een reden waardoor de luchtvochtigheid stijgt en je meer kans hebt op condensatie.

Tip 9: Huur eens een ontvochtiger

Het wordt weleens vergeten, maar een ontvochtiger doet precies wat de naam zegt. Het is een machine die vocht uit de lucht haalt. Het vocht in de lucht trekt ook in de bekleding, waar het niet zo makkelijk meer uit komt. De airco heeft moeite om de lucht droog genoeg te maken, maar een luchtontvochtiger kan ook vocht uit je bekleding trekken. Hierdoor droogt de auto uit, zelfs op plekken waar het zeer moeilijk uit gaat. Drogere lucht is minder condens.

Tip 10: Gebruik de re-circulatie functie

In de auto zul je vast de re-circulatie functie kennen. Het omgedraaide cirkeltje dat op je middenconsole zit. Deze stopt de lucht van buitenaf en circuleert juist de binnenlucht van de auto. Het grote voordeel is dat de lucht in jouw auto (hopelijk) droger is dan de lucht buiten. Als deze opgewarmde en gedroogde lucht door de airco wordt opgepikt, hoeft er minder energie gestoken te worden in verdere opwarming. Daarnaast is het ook makkelijker voor je airco om het kleine beetje vocht uit de lucht te halen. Dit werkt een heel stuk efficiënter dan de koude buitenlucht, die eerst nog opgewarmd moet worden en dan nog gedroogd moet worden.

Het is een halve tip, want eigenlijk hoort het gewoon bij onderhoud. Maar controleer ook eens je kofferbak! Er zijn heel wat auto’s die erom bekend staan dat ze lekken bij de achterlichten, het dakraam, de scharnieren van de achterklep of zelfs de ventilatieroosters in de kofferbak. Hierdoor hoopt vocht zich op achter de schermen. Je ziet dit niet meteen, tot dat er letterlijk liters water in de auto liggen. Dus controleer de lager gelegen, en beter verstopte delen ook eens.

Met deze 10 tips moet het toch wel lukken om een droge auto te krijgen.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×