Alles dat je over Solution Finish Trim Restorer wil weten, en meer...

Alles dat je over Solution Finish Trim Restorer wil weten, en meer…

Solution Finish Black Trim Restorer is een redelijk nieuw product in Nederland, en daarom is het wel zo handig om even uit te leggen wat het nou eigenlijk is, hoe het werkt en hoe jij er het meeste uit haalt. Wij leggen graag uit hoe jij die grijze, verweerde bumpers weer zo goed als nieuw kunt maken. Zoals altijd hebben wij het beste product gezocht, getest en bekritiseerd.

Wie is Solution Finish?

Solution Finish is een Amerikaanse fabrikant van een handvol gespecialiseerde producten. Het bedrijf is opgericht door Chris West uit Californië, wat zo’n beetje de hoofdstad van Auto Detailen is. Merken zoals Meguiar’s, Mothers Wax, Nanoskin, Surf City Garage, Insta Finish, 3D en Smartwax komen uit deze regio. Chris West is een detailing veteraan die vele jaren geleden begon met het aanbieden van autowassen. Door de jaren heen heeft hij het ene merk na het andere merk zien komen en gaan en is een enorm scala aan producten door zijn handen gegaan. Om te zeggen dat Chris West ervaring heeft, zou een understatement zijn. Ergens tussen 2005 en 2010 begon Chris zich af te vragen waarom het zo lastig was om zwaar verweerde bumpers nieuw leven in te blazen. In de brandende Californië zon gaat ongeverfd plastic niet heel erg lang mee. Ze worden grijs dankzij UV schade en tonen sporen van oxidatie dankzij het uitdrogen. Volgens Chris moest dit beter kunnen, en na enkele jaren testen, ontwikkelen en uitproberen was Solution Finish geboren. Het product richt zich op het herstellen van de schade in de kunststof en het terugbrengen van de originele zwarte kleur.

Hoe werkt Black Trim Restorer?

50/50 van Trim Restorer
50/50 van Trim Restorer

De Trim Restorer van Solution Finish is geen dressing, maar juist een voedende olie met kleurstoffen. Een dressing heeft een effect op plastic, rubber en ander kunststof doordat er een laagje aangebracht wordt in het oppervlak van het materiaal. Vergelijk het maar eens met een beetje water op je broek morsen, de plek waar het nat is is donkerder en lijkt een dieper contrast te hebben. Dit werkt op materiaal waarvan de kleur zeer weinig afwijkt van het origineel, maar heeft geen effect op plastic dat zijn diepe, zwarte kleur helemaal kwijt is. Een bumper die door oxidatie en UV schade helemaal grijs is geworden kan niet meer zwart worden gemaakt met een dressing. Trim Restorer bevat dragende olieën en kleurstoffen in een water-gebaseerde emulsie. Hierdoor dringt het product diep door in het oppervlak van het kunststof, waar het de kleurstoffen achterlaat. De kleurstoffen brengen de diepe, zwarte kleur terug van het plastic. Hiermee breng je dus niet zozeer een laagje aan, maar je kleurt het plastic opnieuw zoals het origineel was. Een bijkomend voordeel is dat de oliën het kunststof “voeden”, waardoor oxidatie sterk vertraagd wordt en UV veel minder effect heeft op het kunststof. Je plastic delen zijn dus niet alleen in uiterlijk hersteld, maar ook beter bestand tegen de weersomstandigheden.

Solution Finish

Hoe gebruik je Solution Finish Trim Restorer?

De gebruiksaanwijzing van Solution Finish is niet erg ingewikkeld, maar om het beste resultaat te krijgen is het wel belangrijk om het zorgvuldig te doen. De standtijd en de kwaliteit van de afwerking is (zoals met zoveel producten) afhankelijk van je voorbereiding.

 • Was het oppervlak zoals gebruikelijk om het ergste vuil te verwijderen
 • Neem het oppervlak uitgebreid af met een alcohol-oplossing (IPA bijvoorbeeld) of een goede siliconen-verwijderaar
  Probeer het gebruik van een degreaser te vermijden, want deze laten soms restsporen achter
 • Plak eventueel glas en/of lak af, zodat hier geen product kan komen
 • Zorg dat het oppervlak koel en droog is, werk bij voorkeur in de schaduw of binnen. Gebruik het product niet bij een temperatuur lager dan 5 graden
 • Draag handschoenen en oogbescherming. Het product voldoet aan de VOC-normen, maar kan wel vlekken in je kleren veroorzaken en irritatie aan je huid geven
 • Breng een klein beetje product aan op een applicator.
  Omdat dit product sterke kleurstoffen heeft, zal het erg lastig zijn om de applicator na gebruik weer schoon te krijgen. Ons advies is om 1 applicator te pakken die je vanaf nu enkel en alleen voor dit product gaat gebruiken
 • Verspreid het product gelijkmatig over het oppervlak en laat het ongeveer 1 tot 2 minuten intrekken
 • Neem het restant af met een schone en droge microfiber doek
 • Doe een paar stappen terug, bewonder het resultaat en vertel de buurman wat voor super-product je zojuist ontdekt hebt
 • Was de behandelde delen niet gedurende de eerste 24 uur

Let op: het product bevat oliën die in hele specifieke gevallen een doek spontaan kunnen laten ontbranden! Wij raden daarom sterk aan om alle doeken na gebruik goed nat te maken.

Het resultaat

Solution Finish Trim Restorer droogt volledig op en voelt niet vettig aan na het afnemen. Na het afnemen krijg je een egaal, matte look op je kunststof zonder glans of vlekken. In sommige gevallen kan het product de eerste 24 uur eerder satijn lijken dan mat, maar dit trekt binnen een dag weg. Ondanks dat Solution Finish een bescheiden standtijd van 3 tot 4 maanden opgeeft, blijf je het verschil vele maanden lang zien. Na de genoemde 3 tot 4 maanden zal de diepe zwarte kleur iets minder intens lijken, maar wanneer je het vergelijkt met een onbehandeld deel, zal het verschil nog steeds sterk aanwezig zijn. Bij 1 van onze test-auto’s kon je na 9 maanden nog steeds duidelijk zien dat de bumper behandeld was. Een dun laagje van Solution Finish was voldoende om het weer net zo mooi te maken als de eerste dag. Wil je het kunststof graag nog meer beschermen, en sta je erop om een coating of sealant te gebruiken? Geef het product dan minstens 1 week de tijd om goed in te trekken. Neem het oppervlak af met een alcohol-oplossing (mag ook een alcohol-gebaseerde glasreiniger zijn) en breng dan je sealant of coating aan.

Verwerking van Solution Finish Trim Restorer
Verwerking van Solution Finish Trim Restorer

Waar is de Trim Restorer voor geschikt?

Ondanks dat de ontwikkeling van het product begon wegens verweerde en vergrijsde bumpers, is de Trim Restorer van Solution Finish inmiddels geschikt voor diverse materialen, eigenlijk alles dat van kunststof is. Denk hierbij onder andere aan:

 • Ongeverfde bumpers
 • Spiegelkappen
 • Spatlappen
 • Stootstrips
 • Raam rubbers
 • Ruitenwissers
 • Dekzeilen voor vrachtwagens en aanhangers
 • Dekplaten voor pick-up trucks
 • Handvaten/deurgrepen
 • Treeplanken
 • Plastic grill
 • Kunststof delen in de motorruimte
 • Schutbord paneel
 • Dakdragers

Hierdoor zijn deze producten niet alleen geschikt voor auto’s, maar dus ook voor motoren, jetski’s, boten, vrachtwagens, scooters, fietsen en zelfs enkele artikelen rondom het huis.

Maare…. ik heb grijze bumpers, en niet zwart…

Dat is geen probleem. Er zijn bepaalde modellen van auto’s die geen zwarte bumpers hebben gekregen, maar juist geleverd werden met grijze bumpers. Hiervoor is de Fushion Grey Trim Restorer uitgevonden. Hetzelfde product, maar dan voor grijze bumpers.

Veilig, verantwoord en bedoelt voor professionals

Wij krijgen regelmatig de vraag of producten wel geschikt zijn voor body-shops, autoschade herstelbedrijven en garages. Het risico zit hem namelijk in het gebruik van bepaalde siliconen die ervoor kunnen zorgen dat nieuwe lak niet goed hecht. Daarnaast willen monteurs en detailers graag veilig en verantwoord werken. Solution Finish houdt hier rekening mee en heeft de Trim Restorer ontwikkeld om te voldoen aan de VOC-norm, oplosbaar in water te zijn en geen gevaarlijke stoffen voor het milieu te bevatten. Daarnaast bevat het geen siliconen. De insteek was (en is) om een product te ontwikkelen voor de professional die de klant kwaliteit en resultaat moet kunnen garanderen.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×