Auto wassen met azijn

Auto wassen met azijn, broodje aap met mosterd en mayo…

Net zoals de mythe dat je je auto kunt wassen met afwasmiddel, is het verhaal van het wassen met azijn niet helemaal waar. Er wordt namelijk gedacht dat je hiermee alle restsporen van mineralen wegwast en viezigheid verwijderd die tijdens het gewoon wassen niet loskomt.

De theorie achter het wassen met azijn

Het idee van de auto wassen met azijn, is dat azijn in staat is om diverse materialen op te laten lossen of los kan weken. Onder andere: kalk. Azijn is een populair schoonmaakmiddel in huis om de gootsteen te ontdoen van kalkresten. In de douche kan het zelfs helpen om zeepresten op te laten lossen zodat ze makkelijker weggespoeld kunnen worden. Omdat een auto in contact komt met een hoope verschillende soorten viezigheid, wordt weleens gedacht dat je je auto kunt wassen met azijn, en dat je hiermee die restsporen wegwast. Helaas is deze claim op diverse vlakken niet waar. En niet alleen is het een onverstandige keus, het is zelfs een broodje aap. Of maak daar maar een foot-subway sandwich met geroosterde aap van.

Autoshampoo

De redenen op een rij

Er zijn diverse redenen waarom mensen denken dat het handig is om azijn te gebruiken.

Het lost kalk op die op de lak zit

Allereerst beginnen we onze reactie met: welke kalk? De hoeveelheid restsporen van mineralen in regenwater zijn miniem. Het bevat wel kalk, maar dit is in zulke kleine hoeveelheden dat hardnekkige opbouw van kalkresten (zoals in je douche bijvoorbeeld) niet optreedt. De opgedroogde sporen die je weleens op glas ziet zijn dan ook zeer zelden te danken aan regenwater.
De tweede reactie is: hoe lang duurt het voordat je waterkoker vrij is van kalk? Voor diegene die dit weleens gedaan heeft, die weet dat je de waterkoker voor een geruime tijd moet laten weken voordat de kalk opgelost is in het azijn. En bedenk nu eens hoe lang het azijn op de lak van je auto ligt? We wachten wel even tot het kwartje is gevallen…

Het verwijdert zeepresten

Om maar in herhaling te vallen: welke zeepresten? Als je de auto hebt gewassen spoel je het sop van je lak af. Hiermee spoel je niet alleen de zeepresten van je lak, maar hiermee spoel je ook enige andere viezigheid die in het sop kan zitten. Na het afspoelen droog je de lak af, waardoor kalk niet kan afzetten. Er zouden dus helemaal geen zeepresten mogen zijn die verwijderd moeten worden.

Het verwijderd vuil dat gewone autoshampoo niet verwijderd

Goede autoshampoo is ontworpen om zoveel mogelijk vuil te verwijderen zonder dat de lak of de beschermende laag op je lak aangetast wordt. Door de jaren heen is er veel ontwikkeling geweest op dit gebied, wat inhoudt dat de huidige autoshampoo heel erg goed is. Ondanks dat het waar is dat niet 100% van het vuil los komt, zal een dikke 90 tot 95% met weinig moeite loskomen van je lak. De matige en eenzijdige werking van azijn lost zeker geen gat op dat de autoshampoo niet heeft gevuld. Sterker nog, als blijkt dat azijn enig effect heeft, dan moet je je toch eens afvragen of die autoshampoo wel zo goed is. (het antwoord op de vraag lees je hierboven 😉 ).

Met azijn verwijder ik wax, QD, sealants en glaze

Nee. Gewoon: nee. Daar klopt helemaal niks van. Azijn is nog niet nauwelijk sterk genoeg om een fatsoenlijke wax op te lossen. Er bestaat een kleine kans dat het de wax aan kan tasten, waardoor deze minder lang optimaal presteert, maar het kan een wax niet verwijderen. Hetzelfde geldt voor sealants en coatings. QD’s en glazes zijn lang niet zo sterk als een volwaardige wax of sealant, maar ook een glaze of QD ondervindt pas nadelen van de azijn wanneer deze geruimte tijd daarmee in contact is geweest. Wanneer jouw lak zo lang in contact is geweest met azijn, dat het nadelig effect heeft op je QD, dan zijn we toch alweer enkele uren verder. En wie kan/zal zijn lak urenlang nat houden met azijn?

Het verwijderd boomsap en vogelpoep

Nee en niet helemaal. Azijn is niet sterk genoeg om boomsap helemaal te verwijderen, alleen om het minder zichtbaar te maken. Om het helemaal te verwijderen heb je een sterker oplosmiddel nodig zoals methanol bijvoorbeeld. Een oplossing van IPA met water zou ook kunnen helpen. Vogelpoep is een heel ander verhaal omdat het een mix is van zeer zure ingredienten. De zuurgraad van vogelpoep is vrij hoog en aangezien azijn een mild zuur is, geen deze 2 elkaar niet opheffen. Vogelpoep kun je eerder verwijderen met een goede shampoo, waarna je de zuren neutraliseert met een scheut methanol of IPA. Hierna wel een nieuw laagje wax of sealant aanbrengen.

Glasreinigers

Waarom is azijn slecht voor je auto

Normaliter zul je alleen je auto met azijn wassen, en niet erin laten baden of weken. Dat betekent dat je lak misschien 10 minuten in aanraking komt met een mix van azijn en water. Dit zal in principe geen probleem zijn en zou op lange termijn geen nadelige gevolgen voor je lak moeten hebben. Lak is sterk genoeg om dit te kunnen weerstaan en jouw beschermende product moet dit ook prima kunnen hebben. Maar voor rubber en plastic kan dit wel een probleem zijn. Je zult dit niet in de eerste paar maanden gaan zien, maar op termijn zullen je rubbers sneller uitdrogen dan gebruikelijk. Hierdoor worden ze vaal, grauw en kunnen ze gaan scheuren. Vooral rubbers aan de binnenkant van de deuren worden weleens vergeten, waardoor ze langer in contact zijn met het azijn.
Een heel zeldzaam geval geeft aan dat een “kruipolie” zoals WD40 zich sterk laat verdunnen wanneer het in contact komt met azijn. Stel dat jij net je sloten ingespoten hebt, zodat ze niet bevriezen in de winter. Dan zou het azijn dit weleens teniet kunnen hebben gedaan.

Wanneer zou je de auto wel met azijn kunnen wassen?

Is azijn dan de nieuwe antichrist? Nee joh! Azijn (1:10 verdund met water) kan prima gebruikt worden om de laatste paar strepen van je ramen te krijgen. Er zijn wel enkele situaties waarin het gebruik van azijn een oplossing kan bieden:

Ik heb mijn auto de laatste keer met afwasmiddel gewassen

Afwasmiddel (en allesreiniger) spoelt niet lekker weg. De kans is dus best groot dat er resten hiervan op je lak liggen. Je kunt dit vaak zien omdat het gedrag van water sterk veranderd is. Zeepresten zorgen ervoor dat water als 1 grote plakaat op je lak blijft liggen, terwijl het van te voren als kleine druppels op je lak lag. De auto wassen met azijn kan helpen om deze zeepresten los te weken. Eerlijk gezegd is een goede autoshampoo hier ook prima toe in staat, maar mocht je twijfelen dan kan azijn ook helpen.

Quick Detailers

Verknipte vorm van QD?

Stel, je bent op locatie aan het wassen. Je hebt net gewassen, gekleid en gewaxt. Maar na het uitpoetsen van de wax zie je enkele vegen en vingerafdrukken. Geen probleem denk je, daar hebben ze QD voor uitgevonden. Maare…. die ben je vergeten.
Op dit moment kun je azijn 1:10 verdund met water, gebruiken als een soort verknipte QD. Het helpt in ieder geval om de vegen en vingerafdrukken eraf te vegen.

Je wilt je washmitt eens goed schoonmaken

Je kunt je washmitt een nachtje in een emmer met azijn leggen en daarna uitwassen. Hierdoor zullen de laatste stukjes zeep los komen en weggewassen kunnen worden. Verdun het azijn in een laagje water met ongeveer 1:10 of 1:20, en laat het een nachtje staan. Vervolgens een ronde in de wasmachine op 30 graden (synthetisch programma) zonder wasmiddel. You’re welcome.

Je doeken presteren niet meer zo geweldig

Soms zijn je droogdoeken een beetje aan het verslechteren, maar niet slecht genoeg om nu meteen te vervangen. Er is geen geld voor een stapel nieuwe doeken, dus moet je het nog even doen met wat je hebt. Was je doeken dan eerst uit zoals gewoonlijk. Gooi ze daarna minimaal 24 uur in een emmer met azijn (1:20 of 1:10 met water) en was ze daarna nog een keer zonder wasmiddel. Nogmaals: you’re welcome. 😉

Mijn ruitenreiniger is op

Een scheutje azijn met water helpt om je ramen schoon te krijgen. Ze zullen waarschijnlijk niet zo kraakhelder zijn dan met een goede glasreiniger, maar het zal hoe dan ook een verbetering zijn.

Heb je een vieze geur in je tapijt?

Als je een nat-/droogzuiger hebt (een extractor) dan kun je een mix van 1:10 van azijn en water gebruiken nadat je met je APC het tapijt gereinigd hebt. Het azijn zal de eerste komende dagen nog wel aanwezig zijn, maar na die tijd zal de azijngeur verdwenen zijn, en de smerige geur die eerder uit het tapijt kwam ook. Azijn helpt om biologisch materiaal zoals schimmel te vernietigen en te verwijderen.

Conclusie van wassen met azijn

De effecten van het wassen met azijn zijn klein (heej, dat rijmt…). Dus het effect dat het gaat hebben is niet enorm. Heb je het in het verleden enkele keren gedaan, dan is er niks aan de hand. Maar je auto wassen met azijn valt een beetje in de categorie “vuurtje stoken door 2 stokjes tegen elkaar aan te wrijven”. Er zijn legio oplossingen die vele malen effectiever zijn dan azijn, daarnaast zijn er vaak zelfs producten die specifiek zijn ontworpen voor de taak die jij met azijn probeert te doen. Voor die handvol oplossingen waarin azijn een bijna “normale” keus zou kunnen zijn, zijn er diverse producten producten die niet alleen die ene taak beter kunnen doen maar ook gebruikt kunnen worden voor enkele andere handige taken.
De grote vraag is dus eigenlijk: waarom zou je?
Als je serieus genoeg met je auto omgaat om uberhaupt na te denken over het gebruik van azijn, is de kans groot dat je weet hoe goed een professionele autoshampoo is. En dan weet je ook hoe makkelijk het is om te voorkomen dat zoiets als azijn ooit nodig is.
En zelfs wanneer azijn nodig kan lijken, dan zijn er een hoop andere producten die een heel stuk beter zijn en veiliger voor je lak zijn.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×