Auto wassen

Je auto wassen op de juiste manier en waarom jij dit wil weten!

Er zijn diverse manieren om je auto te wassen, en wij hebben door de jaren heen bijna alle denkbare methodes al wel voorbij zien komen. Helaas is het niet altijd duidelijk dat je juist tijdens het wassen of drogen de meeste krassen kunt maken. Die krassen probeer je waarschijnlijk later weer weg te polijsten. Maar dat is net zo makkelijk te voorkomen.

Je auto wassen op de foute manier

Tijdens het wassen van je auto verplaats je vuil over het oppervlak. Tijdens deze "verplaatsing" loop je kans om het vuil over de lak te wrijven, wat krassen kan maken in je lak. Dit wordt vaak bedoelt met "waskrassen". Door op de foute manier je auto te wassen maak je krassen in je lak, welke je waarschijnlijk in een later stadium probeert weg te polijsten. Eigenlijk zonde, want je kunt die krassen grotendeels voorkomen waardoor het polijsten veel minder nodig is. Om een voorbeeld te geven; je auto is bedekt met zand. Dit is een heel dun en licht laagje vuil van zand en stof dat gewoonweg in de lucht hangt. Zodra je de auto gaat wassen veeg je dit vuil over je lak. Deze scherpe zand-deeltjes schrapen over je lak. Eigenlijk een beetje alsof je heel fijn schuurpapier gebruikt. Stel nou dat je een schoonmaakmiddel had dat het oppervlak een beetje smeert, dan "glijdt" het vuil eerder over de lak in plaats van "schrapen". Het zou dan nog mooier zijn als je dan iets gebruikt dat het vuil optilt, in plaats van verschuift. Iets dat het vuil optilt van het oppervlak, zodat het niet meer over de lak kan schrapen. Zelfs daarna zou het mooi zijn als je een droogdoek zou hebben die zacht genoeg is om geen krassen te maken, en toch dorstig genoeg om de hele auto droog te krijgen. De 2 items die je zoekt zijn professionele autoshampoo, een washmitt en een droogdoek.

Hoe herken je foutief wassen

Er zijn eigenlijk een paar manieren hoe je kunt zien dat je niet op de juiste manier was.

Je ziet de krassen in je lak

Let eens goed op de bewegingen die je maakt, kijk daarna eens naar de krassen in je lak. Deze zullen veelal dezelfde richting zijn. Een indicatie dat je zelf deze krassen hebt gemaakt tijdens het auto wassen of drogen.

Simpel boerenverstand

Denk eens even vlug na. Die ruwe borstel bij de carwash, denk je nou echt dat die erg zacht en schoon is? Nee he. De haren van die borstel zijn niet bepaald zacht, maar ook zeker niet schoon. Ze zijn bedekt met smeer, zand, stof en andere viezigheid. En jij bent die harde, smerige haren over je auto aan het wrijven. Is het dan nog erg vreemd dat je krassen aan het maken bent? Nee he, eigenlijk best logisch.

Je voelt het vuil

Professionele autoshampoo helpt om de washandschoen (en het vuil) makkelijker over de lak te laten glijden. Hierdoor is er meteen minder kans op krassen. Wanneer je een auto aan het wassen bent zou de washandschoen eigenlijk vloeiend en soepel over het oppervlak moeten glijden. Wanneer je door de washandschoen heen het vuil kunt voelen dan klopt er iets niet.

Al het vuil zit op de rand van de spons/washandschoen/doek

Maak eens een veeg over je vieze lak met een standaard spons. Til nu de spons op en kijk waar al het vuil zit. Spoiler: op de rand van de spons. Het probleem is namelijk dat een spons het vuil niet optilt, het wordt eigenlijk alleen meer rondgesmeerd en weggeduwd. Hierdoor blijft het in contact met de lak terwijl je aan het wrijven bent, en hoe viezer die spons, hoe meer viezigheid je over de lak smeert/schraapt.

Het risico van foutief je auto wassen

Je auto op de foute manier wassen is geen regelrechte ramp. Althans, je auto smelt niet weg en je verliest je baan er ook niet door (hopelijk!). Maar het vergroot wel je risico op krassen in je lak die je daarna weer weg wil (laten) halen. Een professionele detailer kost al snel een paar honderd euro, en het zelf doen betekent vele uren werk en tientallen euro's aan producten (misschien zelfs honderden euro's vanwege de machines). Terwijl je dit voor een heel groot deel kunt voorkomen door enkele tientjes uit de geven aan een professionele autoshampoo en een goede droogdoek. De 2-emmer methode is misschien ietsje duurder dan die oude spons met afwasmiddel, maar het resultaat is een flinke besparing op de lange termijn, beter onderhoud van je lak en je wagen blijft langer blinkend. Daarnaast houdt de auto zijn waarde langer vast omdat deze er veel beter uitziet.

Hoe je auto correct wassen?

Je auto wassen op een veilige en correcte wijze kost je geen rib uit je lijf en je hoeft er ook geen universitaire opleiding voor te volgen. Sterker nog, om te begrijpen 'waarom' en 'hoe' heb je vooral je boeren-verstand nodig ;). Laten we even door de procedure heen lopen. Het lijkt misschien veel tekst, maar als je het gelezen hebt snap je wel dat het helemaal niet zo spannend is.

Voorwassen

Je kunt ervoor kiezen om je auto "voor te wassen". Dit houdt in dat je zoveel mogelijk vuil losweekt waardoor je washandschoen minder viezigheid hoeft te verwijderen. Dit kun je doen met een product zoals een "traffic film remover" of met "snowfoam". Om hier echt dieper op in te gaan kun je beter onze artikelen hierover lezen.

2-emmer methode

Was altijd met minimaal 2 emmers. 1 emmer gebruik je om de vieze washandschoen schoon te spoelen, zodat je emmertje met sop schoon blijft. Kortom, je veegt een paneel van de auto schoon, vervolgens dompel je de washandschoen in de "spoel-emmer" om de washandschoen schoon te maken. Nu deze weer schoon is dompel je hem terug in de emmer met sop om het volgende paneel schoon te maken. Is het water in je spoel-emmer vies? Even leeggooien en schoon water erin. Je emmer met sop zou schoon en helder moeten blijven.

Washandschoen of vergelijkbaar

Een goede washandschoen tilt het vuil op en voorkomt dat je het over de lak uitsmeert. Wanneer je de washandschoen (ook wel "washmitt" genoemd) in de spoel-emmer dompelt komt het vuil los uit de vezels. Nadat hij weer schoon is kun je naar hartelust verder gaan met de auto wassen.

Autoshampoo

Behalve dat autoshampoo vaak lekker ruikt, helpt het om 1) het vuil grondig los te weken voor een super-schoon resultaat en 2) om vuil over het oppervlak te laten glijden met zo min mogelijk wrijving zodat krassen voorkomen worden. Vaak zien we dat autoshampoos een stuk zuiniger in gebruik zijn dat het grove afwasmiddel dat men helaas veel te vaak gebruikt.

Droogdoek en drogen

Tijdens het drogen is het laatste moment waarop je krassen kunt maken tijdens het auto wassen. Als de wind nog vuil op je lak heeft geblazen (of je hebt niet goed genoeg schoongemaakt) dan zou de droogdoek het over de lak kunnen slepen. Daarnaast zijn sommige vezels simpelweg hard genoeg om krassen te maken. Een theedoek of een badhanddoek is zeker niet zacht genoeg om krassen te voorkomen! Bovendien zijn deze nog niet half zo goed in staat om water te absorberen als een professionele droogdoek. Microfiber droogdoeken zijn gemaakt van vezels die specifiek ontworpen zijn om water op te nemen en toch zacht genoeg te blijven om geen krassen te maken twijdens het drogen. Zelfs niet als er nog een ietsiepietsie viezigheid op de lak ligt.

Velgen wassen

Je hebt vast al gelezen/geleerd dat velgen erg vies zijn. Dus het zal vast geen verrassing zijn als we zeggen dat het niet verstandig is om je auto te wassen met het sop dat je net op je velgen gebruikt hebt. Misschien heb je een ander soort shampoo gebruikt voor je velgen? Velgenreiniger is namelijk niet erg geschikt voor je lak. Heb je wel gewone autoshampoo gebruikt, dan is je washandschoen nu waarschijnlijk vies, des te meer reden om een andere washmitt te pakken om op je lak te gebruiken. Veel ervaren poetsers hebben zelfs een washmitt voor de velgen, en eentje voor de rest van de auto. Haal deze dan vooral niet door elkaar!

100% veilig je auto wassen?

Dat bestaat niet helaas. Ook al doe je nog zo hard je best, het is simpelweg niet mogelijk om 100% van de krassen ten alle tijden te voorkomen. Je kunt krasjes oplopen wanneer een blad over je lak glijdt, of wanneer je iets te dicht langs een struik parkeert. Zelfs tijdens het auto wassen of drogen is er nog een paar procent kans op een heel licht krasje hier en daar. Deze zie je echter niet snel, en ze zullen ook niet groot zijn. Maar na vele weken/maanden zullen ze langzaam meer op gaan vallen. Het grote voordeel is dat deze krassen zelden erg groot zijn en doorgaans zeer simpel te verwijderen zijn met een heel licht polijstmiddel.

Auto wassen

2 comments

  1. […] je zelf je auto gaat wassen kost het wat meer tijd en moeite. Je moet zorgen dat je de producten in huis hebt, je moet de spullen klaarzetten en dan vervolgens […]

  2. […] ons af of de buren er erg blij mee zijn. De grootste vraag die bij ons opkomt is dan ook, waarom was je de auto niet op de correcte manier? Dan zijn dit soort trucjes niet eens […]

Reacties zijn gesloten.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×