Wat is autoshampoo

Autoshampoo. Wat is het en waarom wil je het?

Autoshampoo, je hebt er vast weleens van gehoord. Het is dat product dat je gebruikt om je auto mee te wassen. Maar waarom wordt er in de wereld van autopoetsen en detailen speciale autoshampoo gebruikt? Wat is er mis met jouw allesreiniger? En waar moet je op letten?

Waarom autoshampoo gebruiken?

Autoshampoo is anders dan een allesreiniger of afwasmiddel. En dat is maar goed ook. Huishoudelijke producten zijn gericht op het verwijderen van vuil van veel verschillende ondergronden. Het hoeft dus niet direct rekening te houden met de eigenschappen van autolak, plastic of rubber. Daarnaast vindt je in huis ander soort vuil dan je op/in de auto vindt.
Autoshampoo gebruik je daarom ook omdat de lak op jouw auto anders is dan het keukenblad, je laminaatvloer of de keramische borden uit je keukenkast. Autolak is zelfs zachter dan veel mensen denken. Autoshampoo is ontworpen om vuil van je lak en ramen te verwijderen, zonder de ondergrond aan te tasten. Het moet aan de ene kant delicaat zijn voor je lak, terwijl het hard optreedt tegen vuil. Dat is een moeilijk recept. Veel uitdagender dan waar afwasmiddel voor ontworpen is.

Wat is er mis met jouw allesreiniger?

Afwasmiddel, allesreinigers en huishoudelijke middelen maken vaak gebruik van recepten op basis van citroenzuur. Dit treedt hard op tegen vet en andere viezigheid, maar heeft als nadeel dat het ook voedende oliën verwijderd en geen onderscheid maakt tussen nuttige stoffen (zoals autowax) en viezigheid. Daarnaast hoeft een huishoudelijk product ook niet bij te dragen aan het veilig vervoeren van viezigheid, iets dat op autolak wel van belang is. Je wilt toch niet al die viezigheid over je lak heen slepen? Denk eens aan de krassen die je daarmee maakt!
Wat je wilt is een product dat vuil losmaakt en vervolgens over de lak laat glijden zonder dat het de lak raakt. Daarnaast mag het geen negatief effect hebben op je autowax (of vergelijkbaar product). Het product dat je wilt is autoshampoo. Ook de meer gevoelige delen, zoals rubbers, plastic, leer, cabriodaken etc, moeten niet beschadigd of uitgedroogd raken. Een autoshampoo houdt hier rekening mee, afwasmiddel of allesreiniger helaas niet.

Autoshampoo, waar moet je op letten?

Er zijn een paar verschillende soorten autoshampoo. Maar in het algemeen kun je ze onderverdelen in 2 groepen:

  • Autoshampoo zonder toevoegingen
    Dit is een shampoo die niets anders doet dan schoonmaken, zonder enig extra effect.
  • Autoshampoo met toevoegingen
    Dit is een shampoo waar ingrediënten in zitten die iets extra’s geven naast het schoonmaken. Bijvoorbeeld: extra glans, een laagje wax achterlaten, een boost geven aan je coating of zoveel mogelijk van je wax verwijderen.

Het is geheel afhankelijk van je wensen wat voor autoshampoo jouw voorkeur heeft. In de regel zie je vaak dat mensen een shampoo ZONDER toevoegingen gebruiken nadat een auto goed is gepoetst. De bescherming op je lak (wax, sealant of coating) zorgt er namelijk voor dat het vuil lekker makkelijk te verwijderen is.
Shampoo’s MET toevoegingen worden gebruikt na een tijdje, wanneer het beschermend product begint te slijten. Zo kun je die bescherming een handje helpen totdat je de tijd (en zin) hebt om de auto weer eens uitgebreid aan te pakken.

Maar het is uiteraard geheel onderhevig aan persoonlijke voorkeur. Er is geen goed of fout eigenlijk.

Ook leuk om te weten

Om het wassen van je auto extra leuk te maken, wordt autoshampoo vaak voorzien van een lekker geurtje. Uiteraard zijn er ook producten zonder geur, maar die zie je toch minder vaak.
Ondanks dat een goede autoshampoo ervoor zorgt dat je auto weer netjes schoon wordt, is het niet het enige wat je kunt doen. Een goede vorm van bescherming houdt de lak langer schoon, en houdt die schitterende glans langer vast. Wassen met 2 emmers (en NIET met een spons) zorgt ervoor dat je geen nieuwe krassen maakt in je lak. Een polijstbeurt op z’n tijd zorgt ervoor dat je lak er vlekkeloos bij staat. Autoshampoo zorgt er dan voor dat je dat fantastische resultaat vast blijft houden. Je hebt dat harde werk toch niet voor niets gedaan?

Meer lezen?

Als je meer wilt lezen en leren over autoshampoo, dan kun je dit handige artikel op DetailingWiki nog lezen.

Autoshampoo

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×