Geen vastgevroren rubbers, maar toch je auto wassen? Best makkelijk eigenlijk…

Afhankelijk aan wie je het vraagt, wordt er weleens gezegd dat je de deurrubbers NIET mag wassen of behandelen in de winter. Want dan zou je absoluut vastgevroren rubbers krijgen… Terwijl dit helemaal niet waar is. Met degelijke producten en een paar trucjes heb je hier helemaal geen last van. Hoe dit dan werkt leggen we even uit :).

wat zou het probleem zijn volgens sommigen?

Er wordt weleens geroepen dat je niks moet doen met je rubbers, want dan zouden ze met de vorst helemaal dichtvriezen. Het idee is dat je rubbers hier vochtig en nat van worden, terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Ook nadat je de auto gewassen hebt hoeft dit niet zo te zijn. Maar dat ligt een beetje aan jou. Sommige autoeigenaren gebruiken goedkope/slechte producten om hun deurrubbers te behandelen. Deze producten drogen meestal niet zo goed op of laten een vettig laagje achter op de rubbers. Een veelgebruikt product is vaseline, wat een ontzettend stom idee is om te gebruiken. Vaseline wordt gemaakt van petroleum, een koolwaterstof waar olie, benzine en vele andere stoffen familie van zijn. Petroleum heeft de nare eigenschappen om rubber en plastic op te laten zwellen. Het droogt namelijk niet echt op, het trekt juist in het oppervlak en vult de poriën op. Hier blijft het product zitten, waar ook vuil in kan trekken. Wanneer je de smerige, vettige vaseline probeert te verwijderen gebruik je al snel hevige ontvetters, welke juist het rubber kunnen uit laten drogen. Hierdoor wordt het rubber stijf en scheurt het makkelijker. Vaseline is een slecht product om te gebruiken, net zoals WD-40 (vreselijk spul!), olijfolie, lijnolie, motorolie en pindakaas (ja, het klinkt raar, maar we horen weleens dat mensen deze dingen gebruiken :O ). Een rubber-dressing op polymeer basis heeft als voordeel dat het in het materiaal trekt en vervolgens helemaal opdroogt. Hierdoor blijven je rubber kurkdroog, ondanks dat het effect duidelijk zichtbaar blijft. Dressing heeft bovendien de eigenschap op het rubber zacht te houden, waardoor het minder snel uitdroogt en scheurt.

Dressing

Even een paar trucjes op een rij

Als er koud weer op komst is, maar je wil je deurrubbers toch behandelen, wordt sterk geadviseerd om ze eerst goed schoon te maken. Daarna kun je je dressing aanbrengen. Laat alle deuren nu wagenwijd openstaan voor minimaal een half uur. Het liefst eigenlijk nog een heel uur of langer. Hierdoor kan het rubber goed drogen en kan de dressing goed intrekken. Voordat je de deuren weer dicht doet, neem je het rubber nog even af met een schone en droge microfiber doek. Mocht er toch residu op zitten, dan haal je dit hiermee weg.
Een andere truc, of beter gezegd: manier van werken die je beter kunt aanleren: is om je rubbers altijd goed droog te maken na het wassen van de auto. Laat je deursponningen niet opdrogen na het wassen, maar maak ze goed droog. Droge rubbers plakken niet en kunnen ook niet vastvriezen.
*onthoud even goed dat er nog altijd condens op kan treden voordat het vriest. Deze condens kan ook in de deursponning optreden. Er bestaat dus wel een kans dat je deur dichtvriest, maar dit zal dan niet door de dressing komen, dit komt door condensvorming die je niet tegen kunt houden.
Vaseline, of andere vormen van olie drogen niet op. Hierdoor blijven je rubbers vochtig en plakkerig. Niet alleen blijft vuil en andere viezigheid hier op plakken, het kan ook vlekken op de binnenkant van je deur maken. Het rubber kan in veel gevallen slecht reageren op deze oliën, waarna het opzwelt. Als je dan grof gaat reinigen en ontvetten, kunnen de rubbers uitdrogen waarna ze sneller zullen scheuren.
Ondanks dat een dressing vettig aan kan voelen, zitten hier geen oliën of oplosmiddelen in. Dit is een oplossing van polymeren in een watergebaseerde drager. Probeer geen dressing te gebruiken in een spuitbus, deze producten bevatten meestal wel oplosmiddelen die de rubbers op lange termijn aantasten.

Wat dus echt niet werkt!

Deurrubbers zijn gevoeliger dan je zou denken. Deze rubbers moeten vele jaren het openen dichtdoen van de deuren aan kunnen zonder hier te snel van te slijten. Daarnaast komen ze in aanraking met stof, vuil, water, sop en mogelijk nog meer viezigheid. Ze zijn dus behoorlijk bestand tegen wat misbruik, maar ze zijn niet erg goed bestand tegen chemische middelen. Vooral producten met oplosmiddelen, die ontworpen zijn om vetten op te lossen hebben een nadelig effect op rubbers. Dit merk je niet na de eerste keer en dit merk je ook niet na de 5de keer. Maar een goed onderhouden deurrubber overleeft de auto, een slecht onderhouden deurrubber kun je elke 5 tot 10 jaar vervangen. Ter verduidelijking: onze showauto is 20 jaar oud, en heeft nog altijd de originele deurrubbers. Deze zien eruit alsof ze gisteren uit de fabriek zijn gekomen.
Producten zoals Dodo Juice – Release the Grease – 500ml is een reinigingsmiddel dat oliën gebruikt om vettigheid op te lossen in een wateroplossing. Deze heeft amper tot geen nadelig effect op deurrubbers, en kan veilig gebruikt worden. De enige voorwaarde is wel dat je de rubbers goed afneemt met water om al het product weg te spoelen/wassen.

Ik ben stout geweest, heb het op de verkeerde manier gedaan en heb nu vastgevroren deurrubbers…

Ok, heel vervelend. Dit is goed op te lossen gelukkig, maar we willen eerst even benadrukken wat je NIET moet doen!!
Trek NIET de deur met alle geweld open!! De rubbers zitten aan elkaar gevroren. Als je de deur nu hard open trekt is er kans dat je de rubbers simpelweg kapot trekt. De enige oplossing is dan om de hele rubbers te vervangen met nieuwe. Een kostbaar foutje terwijl je dit gemakkelijk kunt voorkomen!
Zit je deur vast? Pak dan vervolgens een kan, gieter of desnoods een waterkoker. Vul deze met koud (niet warm!) water uit de kraan. Giet het water zoveel mogelijk langs de kieren van de deur zodat het langs de rubbers gaat. Hierdoor zal het ijs ontdooien en kun je de deur openmaken. Pak nu meteen een droogdoek, maar alles weer goed droog! Als je het niet droogmaakt loop je het risico dat het water weer bevriest en dat je morgen wederom dichtgevroren deuren hebt.
Voor deze tip gebruik je nooit warm water! Warm water kan je ruit laten scheuren, maar geeft ook stoom dat op lastige plekken terecht komt. Daarnaast bevriest warm water sneller dan koud water: lees: het Mpemba effect.

1 comments

Reacties zijn gesloten.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar