Hoe breng je schade aan met een hogedruk reiniger?

Hoe breng je schade aan met een hogedruk reiniger?

De hogedruk reiniger is een van de meest populaire apparaten voor de meeste huismannen/vaders. Je kunt er de tegels in de tuin mee schoon spuiten. Je kunt je tuinset ermee schoonmaken en die grauwe schutting weer nieuw leven inblazen. Je kunt er ook je auto mee wassen, maar helaas is die wel iets gevoeliger dan je in eerste instantie denkt. Gebruik je het verkeerd? Dan kun je serieuze schade veroorzaken aan je lak!

Hoe werkt de hogedruk reiniger?

We zullen niet tot in de allerkleinste details treden, maar het concept van een hogedruk reiniger is vrij goed uit te leggen in simpele taal. Water onder druk heeft de eigenschap dat de hoeveelheid liter per minuut hetzelfde wil blijven. Als de opening groot genoeg zou zijn, kan er voldoende water door de opening op lage snelheid. Als de opening kleiner wordt, kan er minder water tegelijkertijd doorheen, dus moet het water sneller gaan stromen.
Je kunt dit vergelijken met fluiten of blazen. Je lippen vormen een hele kleine opening waar de lucht door stroomt. Je voelt hoe de lucht hier best snel uit komt, ondanks dat de hoeveelheid van lucht niet bijzonder veel is. Anders zouden je longen wel sneller leeg zijn.
De slang van de hogedruk reiniger naar het handvat heeft een doorsnee die een stuk kleiner is dan de tuinslang, maar de nozzle waar het water uiteindelijk uitkomt, is nog veel kleiner. Hierdoor komt het water er op zeer hoge snelheid uit. De truc is dus niet om meer water te gebruiken, maar om de snelheid te verhogen. Sterker nog, een hogedruk reiniger gebruikt meestal een stuk minder water dan de kraan kan leveren (rond 500 liter per uur).

Om toch even technisch te doen: energie = massa * snelheid in kwadraat.
De pomp voegt energie (druk) toe aan het water, maar de massa blijft hetzelfde. Het resultaat is dat de snelheid (in kwadraat) moet versnellen om ervoor te zorgen dat de rekensom klopt.
Het water knalt dus met zeer hoge snelheid tegen het oppervlak waar je tegenaan spuit. Dit “knalt” het vuil van het oppervlak, mits het “vuil” zachter is dan de ondergrond.

Hoe kun je schade aanbrengen?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen komt water een supersnelle straal uit de hogedruk reiniger. Dit kan zo ontzettend hard gaan dat water zelfs gebruikt kan worden om dwars door materiaal heen te schuren. Er bestaan zelfs “water frezen” (Waterjet) die lastige vormen uit metaal en steen kunnen frezen met water. De druk die hierbij gebruikt wordt ontzetten hoog, richting de 4000 tot 6000 bar! Een normale hogedruk reiniger in huis zit vaak rond de 140 tot 160 bar. Dit is een stuk minder dan een waterjet, maar is nog steeds hard genoeg om schade aan te kunnen brengen. De truc in het gebruik zit in de afstand tot het oppervlak. Hoe dicht je de straal water op het oppervlak houdt, hoe harder het water ertegenaan “knalt”. Als je de tegels in de tuin aan het schoonspuiten bent zul je al snel merken dat het weinig effect heeft als de afstand tot de tegel te groot is. Jouw auto bevat diverse oppervlaktes die schade kunnen oplopen als je de lans te dichtbij houdt. Zelfs de lak kun je beschadigen als je de lans op enkele centimeters houdt. Vooral kunststof en rubber kan onherstelbare schade oplopen hiermee.

Auto wassen

Schade voorkomen

Een hogedruk reiniger zou je eigenlijk niet moeten gebruiken om de auto alleen mee te wassen. Je kunt wel met meer gemak oppervlakkig vuil wegblazen en een deel van het vuil losweken, maar jouw shampoo is ontworpen om het vuil daadwerkelijk van het oppervlak los te trekken. Het geheim van de smid zit in een combinatie van beide oplossingen:

 • De hogedruk reiniger kan het ergste, losse vuil wegblazen
 • Je shampoo is ontworpen om het achtergebleven vuil daadwerkelijk los te maken en op te lossen
 • De hogedruk reiniger is zeer geschikt om de shampoo van je auto af te spoelen
 • De hogedruk reiniger kan waarschijnlijk makkelijker op lastige plekjes komen (zoals in je wielkassen)
 • Een hogedruk reiniger gebruikt minder water dan een reguliere tuinslang

Richtlijnen die kunnen helpen

Met enkele simpele richtlijnen kun je jouw hogedruk reiniger gebruiken op een verantwoorde manier. Jouw ervaring en kennis zal uiteindelijk vertellen wanneer het verstandig is om af te wijken van deze richtlijnen.
Richtlijnen zijn neit bedoelt als harde wetten waar je niet vanaf mag wijken, maar zijn bedoelt om je een begintpunt te geven waarna je zelf kunt ontdekken hoever je kunt gaan of niet. Heb je niet zo veel ervaring met een hogedruk reiniger? Begin dan voorzichtig en rustig. Geef jezelf de tijd om kennis en ervaring op te doen. Het is makkelijk om een verkeerde keus te maken en de schade die je hiermee maakt kan al snel heel duur worden om te herstellen!

 • Houdt een afstand aan van minimaal 50cm tot 100cm
 • Probeer zoveel mogelijk van boven, schuin naar beneden te spuiten
 • Houdt in je achterhoofd dat reinigingsmiddelen (shampoo, APC, degreasers etc.) ontworpen zijn om vuil los te maken, een hogedruk reiniger is vooral ontworpen om de ruwe, schurende werking van water te gebruiken om het meest hardnekkige vuil los te knallen (last resort middel)
 • Een hogedruk reiniger creëert redelijk wat luchtverplaatsing (“wind”), deze kun je ook gebruiken om bladeren weg te blazen zonder overdreven veel water te gebruiken
 • Is je hogedruk reiniger afstelbaar? Onthoud dan dat de hoogte werkdruk niet altijd nodig is om goed resultaat te boeken. Meestal is een lagere druk ook prima
 • Wees extra voorzichting bij plastic, kunststof en rubber. Denk hierbij aan trims, strootstrips, bumpers, emblemen, belettering,
 • Door de hoge snelheid van het water kan het in hoekjes geblazen worden waar je het eigenlijk niet wil hebben. Wees voorzichtig bij deursponningen, de rand van de motorkap, de uitlaat, tankdop en plekken waar sensoren kunnen zitten.
 • Hoe kleiner/smaller de straal water is, des te groter is de snelheid van het water. Gebruik bij voorkeur een wat bredere straal om mee te beginnen

Foamlans nozzle

Zwakke hogedruk reiniger? Slap snowfoam?

Wist je overigens dat wij als een van de weinige detail-shops weten hoe je slap snowfoam oplost? Er zit namelijk een nozzle in jouw snowfoam lans, en deze heeft doorgaans een diameter van 1.25mm. Bij een werkdruk van minder dan 130 bar zal je snow foam als een slappe en waterige straal uit de lans komen. Erg vervelend, want zo werkt je snowfoam niet goed. Puur weggegooid geld dus.
Dure, nieuwe hogedruk reiniger kopen? Nah, niet nodig. Haal de 1.25mm nozzle eruit en zet er een 1.1mm nozzle in en jij hebt lekker stevig foam. Zoals het hoort.
Zo zie je maar, met wat technische kennis kan zo’n probleem simpel en goedkoop opgelost worden.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×