Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Hoe doe je remklauwen en trommels reinigen

Hoe doe je remklauwen en trommels reinigen

Je velgen en wielkassen worden flink smerig, maar de remmen zelf ook. We hebben het dan niet zozeer over de remschijven, maar eerder over de remklauwen en het deel eromheen. Aangezien de remmen vaak te zien zijn, is het handig als ze schoon zijn.

Waarom zou je je remmen willen reinigen?

Remmen zijn vaak te zien door de spaken van de velgen, wat al reden genoeg is dat je ze schoon wil hebben. Daarnaast zijn sommige remklauwen geverfd met een opvallende kleur (zoals geel, rood, blauw of groen) waarbij vuil extra opvalt. Een extra voordeel is dat schone remklauwen minder vuil opstapelen en dus ook kunnen voorkomen dat vuil voor extra slijtage of schade zorgt. Het kan ook geen lak aantasten als het op tijd verwijderd wordt.
Omdat remklauwen en trommels flink vies kunnen worden is het vaak een flinke klus om deze weer goed schoon te krijgen. Door regelmatig een beetje te doen wordt het nooit veel en is het nooit een grote klus.

Ter opheldering: in deze blog gaan we niet in op het reviseren van remcilinder, of het overspuiten van remklauwen. Dat soort werk kun je beter laten doen. Deze blog gaat puur over het schoonmaken en schoonhouden van je rem-installatie.

Pas op met remreiniger

De naam is natuurlijk heel logisch: de remreiniger is voor de remmen. Maar hiermee wordt vooral de remschijf bedoelt. Tijdens het vervangen van de remmen is het namelijk belangrijk dat alles perfect schoon en vetvrij is (en blijft). Daar is de remreiniger ideaal voor. Het verwijderd makkelijk vuil dat heel hardnekkig is. Maar… remreiniger kan ook de lak aantasten. Mocht je geverfde remklauwen hebben, dan loop je het risico dat de lak dof gaat worden als het te vaak behandeld wordt met remreiniger. Daarnaast kan de lak zacht worden, als je dan met een stevige borstel over de lak gaat, dan kun je dit beschadigen.

De grove reiniger voor je remmen

Als er grof gereinigd moet worden, maar je wil nog steeds je lak beschermen, dan raden wij vooral Dodo Juice Ferrous Dueller aan, in combinatie met Release the Grease. Ferrous Dueller is een vliegroestverwijderaar die helpt om roest, vliegroest en bruine plekken te verwijderen. Hiermee krijg je plekjes schoon die je normaal bijna niet schoon krijgt. Release the Grease is eigenlijk een sterke ontvetter, maar werkt ook heel goed op aangekoekt vuil, stof, remstof, teer en alle soorten olie en vet. Ideaal om de ondergrond voor te bereiden wanneer je de remmen gaat vervangen.
Hierna raden we aan om reguliere autoshampoo te gebruiken om alle zeepresten te verwijderen. Autoshampoo mengt makkelijk met zowel Ferrous Dueller als Release the Grease, maar laat zich ook gemakkelijk wegspoelen.

Regulier onderhoud voor je remmen

Als je je remmen goed bijhoudt zal het niet snel nodig zijn om het grove materiaal erbij te pakken. In dat geval is een zachtere aanpak waarschijnlijk ook voldoende. In zo’n geval is het voldoende om een APC te gebruiken zoals Total Wipe Out van Dodo Juice. Je kunt dit simpelweg gebruiken met een borstel of een schone kwast. Als alles schoon is ga je er nog even achteraan met reguliere autoshampoo om de puntjes op de I te zetten. Even goed afspoelen en de remmen zijn weer schoon.

Smeer waar kan!

Ondanks je goede intenties om je remmen schoon te houden moet je goed bedenken dat de remmen voor een deel werken dankzij bewegende delen die onder hoge druk moeten presteren! Dit houdt in dat er ook delen zijn die gesmeerd horen te zijn om hun werking goed te doen. Doe daarom goed je huiswerk voordat je helemaal los gaat met de krachtige reiniger! Goede smeermiddelen (zoals ceramisch vet of kopervet) laat zich niet zomaar wegpoetsen, maar na verloop van tijd kan het wel steeds minder worden. Twijfel je over je kennis? Zorg dan dat je eerst wat huiswerk doet voordat je aan de gang gaat. Je wil geen gekke doen met je remmen! (iets met veiligheid, het leven van andere weggebruikers en serieuze ongelukken…)

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp