Hoe haal je vocht uit de auto?

Hoe haal je vocht uit de auto?

Vocht, vooral in de winter, is onvermijdelijk. Het kan sneeuw onder aan je schoenen zijn, of een natte jas omdat het geregend heeft. Daarnaast is de lucht zelf ook vrij vochtig in de winter. Maar hoe krijg je dit weer uit je auto?

Wat is het probleem met vocht in de auto

Vocht in de auto heeft nadelen, maar kan ook voor problemen zorgen. De nadelen beperken zich vooral tot: veel condens, muffe geurtjes, vlekken in de bekleding en misschien ook schimmel. Maar de problemen die kunnen ontstaan zijn: roest, problemen met elektronica, radio’s die het begeven, sensoren die foute waardes geven en bekleding die gaat rotten. Vocht is onvermijdelijk, maar eigenlijk wil je het dus helemaal niet in de auto hebben. Wanneer het eenmaal in de auto zit is het ook lastig om het er weer uit te krijgen, dus hoe pak je dat aan?

Voorkomen is beter dan genezen

Vocht is sneller binnen dan buiten. Je stapt in met een zeiknatte jas en het vocht trekt direct in de bekleding, het schuim van de stoelen en de vloermatten. Dat duurt slechts seconden. MAar om het er daar weer uit te krijgen, duurt een heel stuk langer. Zelfs als je een luchtontvochtiger zou gebruiken. Hierbij is de grote levensles: voorkomen is beter dan genezen. Probeer dus, waar mogelijk om te voorkomen dat er überhaupt vocht in de auto terecht komt.

Enkele manieren om vocht uit je auto te halen

Er zijn legio manieren om vocht uit de auto te halen, maar niet alles is even realistisch voor iedereen. Desondanks sommen we een hoop verschillende manieren op en dan kunnen onze lezers zelf bepalen wat wel of niet haalbaar is voor hen. Het grote probleem is namelijk vooral dat vocht deels in de lucht zelf zit, maar er zit dan nog heel veel meer in de bekleding en het schuim van de stoelen. Dat vocht is echter een stuk lastiger om eruit te halen, het zit immers “vast” in het materiaal.

De luchtontvochtiger

De luchtontvochtiger is een apparaat dat je kunt kopen of kunt huren. Het haalt vocht uit de lucht en laat het achter in een reservoir dat je leeg kunt gooien. Ondanks dat het wat omslachtig is, is het een ideale oplossing wanneer je erg veel opgebouwd vocht in de auto hebt. In een dag kun je een grote hoeveelheid vocht uit de bekleding halen. Heb je serieuze vochtproblemen, dan is dat altijd ons eerste advies.

Regelmatig de airco gebruiken

Het wordt vaak vergeten, maar een airco werkt ook prima in de winter. De airco zorgt namelijk niet alleen voor koude lucht maar ook voor drogere lucht. Laat de airco dus regelmatig draaien om de lucht ook in de winter goed droog te houden. Hierdoor kun je al een deel van de vochtige lucht uit de auto halen. Droge lucht neemt vervolgens weer meer vocht op uit de bekleding, welke je met de airco weer kunt drogen. etc. etc.

Ramen open laten

De lucht buiten is misschien kouder, en niet eens zoveel droger dan de lucht binnenin de auto, maar er zit wel beweging in. Als je de ramen een beetje open laat staan, kan de wind helpen om de lucht in de auto te verversen. Verse lucht kan weer vocht opnemen en daarna wegwaaien. Het zal een auto niet kurkdroog maken, maar kan wel helpen om te voorkomen dat het steeds erger wordt. Vooral als een auto onder een afdakje staat kan het geen kwaad om de ramen open te houden. (het kan bovendien helpen om condens in de ochtend tegen te gaan)

Vochtvretertjes

Er zijn diverse zakjes te krijgen die vocht opnemen, zoals bijvoorbeeld de Pingi zakjes. Deze kunnen enkele honderden grammen vocht opnemen uit de lucht en zijn daarna “herlaadbaar” in de magnetron. Andere zijn voor eenmalig gebruik en halen ook vocht uit de lucht. Welke versie je ook gebruikt, het haalt vocht uit de lucht en verplaatst het uit de auto.

Warm stoken en dan alles open zetten

Warme lucht neemt veel meer vocht op dan koude lucht. Dit kun je gebruiken door de auto zo warm mogelijk te stoken. Zet de verwarming op de maximale stand en laat het een flinke tijd doorblazen. De warmte moet namelijk ook in de bekleding trekken. Als je zeker weet dat alles goed doordrenkt is van warmte, zet je alle deuren wagenwijd open zodat de warme en verzadigde lucht weer weg kan. Het zal geen liters aan vocht verwijderen maar soms helpt elk klein beetje.

Stoelverwarming gebruiken

Niet alle auto’s hebben dit, maar stoelverwarming kan helpen om de natte lucht binnenin de stoel op te warmen. Als dit warmer is zal er meer vocht uit het materiaal opgenomen worden. Dit kan daarna makkelijker door de lucht eromheen opgenomen worden en door een open raam (of de airco) afgevoerd worden.

De auto schoonhouden

Vuil houdt graag vocht vast, dus het kan veel helpen als je de auto schoon houdt. Ga regelmatig met een doekje over het dashboard, stofzuig het tapijt en houdt de ruiten schoon. Niet alleen kan dit een heel klein beetje voorkomen dat vocht blijft hangen, maar het ook helpen om condens een beetje te verminderen.

Controleren op lekkages

Soms is vocht niet eens een teken van een natte periode in het jaar, maar eerder een lekkage. Er kan ergens in een gaatje zitten waardoor regenwater binnenkomt. Het maakt dan weinig uit hoeveel trucjes je toepast, daar kun je eigenlijk niet tegenop. Heb je wat technische kennis? Controleer dan ook zeker op lekkages.

Laatje matjes goed drogen

Een van de voordelen van vloermatten is dat je deze makkelijk kunt verwijderen. Zijn ze vochtig? Neem ze dan mee als je uitstapt en leg ze ergens waar ze goed kunnen opdrogen. Leg ze pas terug als ze weer droog zijn. Hierdoor heb je mogelijk voorkomen dat het vochtgehalte in de auto enorm gestegen zou zijn.

Interieur reinigers

Kwestie van de langste adem hebben

Op de lange termijn blijft vocht een eeuwenoud probleem met auto’s. Jong of oud, vocht is altijd een lastig onderdeel. Je wil de auto goed isoleren van binnen, maar tegelijk goed ventileren om vochtproblemen tegen te gaan. Dat zijn 2 zeer lastige eigenschappen om te combineren. Airco’s worden echter steeds beter, fabrikanten maken efficiëntere producten en wij worden gelukkig allemaal steeds slimmer.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×