Hoe was je je microfiber doeken

Hoe houdt je je microfiber doeken als nieuw?

Microfiber doeken (ook bekend als microvezel doeken) maken een wereld van verschil bij het professioneel detailen van je voertuig. Maar daarom wil je ze ook in topconditie houden. Hoe doe je dit? Hoe houdt je die zachte, pluizige doeken als nieuw?

Microfiber doeken in verschillende soorten

Wat zijn microfibers?
Wat zijn microfibers?

Microfiber doeken komen letterlijk in verschillende soorten en maten. Zo zijn er bijvoorbeeld droogdoeken, poetsdoeken, all-purpose doeken, glasdoeken of ruiten doeken, interieur doeken, microsuede en microfiber washandschoenen. Daarbij kunnen ze alle kleuren van de regenboog hebben en in vrijwel elke denkbare maat gemaakt worden. Net zoals met lappen stof, zijn de mogelijkheden enorm. Er zijn zelfs bedrijven die in staat zijn om kleuren te combineren zodat er een figuur of woord ontstaat. De ene microvezel doek is heel dik, de andere juist heel dun en sommige hebben zelfs een patroon erin geweven. En ondanks dat al die verschillen er leuk uit kunnen zien, heeft het vaak ook een realistisch nut. Want dit zijn geen doeken die je bij de Action of Hema koopt, dit zijn professionele doeken die jouw werk makkelijker maken, terwijl het resultaat mooier wordt. In het artikel “Welke microfiber doeken zoek jij” lees je meer over de verschillende doeken, waarom ze veeeel beter zijn dan oude T-shirts en theedoeken en vooral wat ze voor jou kunnen doen.

​Een microfiber of microvezel doek is een doek gemaakt van stof die specifiek ontworpen is voor een bepaalde taak. Deze stof bestaat uit een hele hoop kleine vezels. Door uiterst slimme technieken is de wetenschap in staat om deze microscopische vezels een bepaalde vorm te geven, en die vorm heeft veel invloed op datgene waar deze doek in uitblinkt. Zo kunnen ze vezels maken die watermoleculen vast kunnen houden, wat ervoor zorgt dat de doek heel veel water absorbeert en vasthoudt, zonder te gaan druppelen. Zo kun je je hele auto drogen met 1 doek, in plaats van 5 verschillende doeken. Voor het poetsen van ruiten zijn vezels gebruikt die wat grover zijn, zodat vet en viezigheden van het glas getrokken wordt en ze een streeploos resultaat achterlaten. Alhoewel heel veel doeken voor verschillende taken gebruikt kunnen worden, zijn sommige doeken specifiek ontworpen om uitzonderlijk goed te zijn in 1 specifieke taak. Eén klein nadeel: deze vezels moeten wel goed onderhouden worden om te voorkomen dat ze deze eigenschap verliezen.

Verschillende soorten vuil

Voordat we kunnen gaan praten over de manier van schoonmaken, moeten we 2 dingen goed weten: met wat voor materiaal werken we en wat voor soort vuil willen we verwijderen. Dat eerste heb je hierboven kunnen lezen, dat tweede gaan we nu even uitleggen. Het soort vuil dat microvezel doeken tegenkomen kan heel erg verschillen. De ene doek wordt gebruikt voor glas, waardoor het vooral vet, stof en misschien nicotine tegen zal komen. De andere wordt gebruikt om polijstmiddel te verwijderen, waardoor deze oliën, polijstkorrels en stof tegen gaat komen. Een droogdoek zal vooral water tegenkomen met hier en daar een beetje stof en misschien een klein beetje vuil en shampoo. Veel voorkomende stoffen die verwijderd moeten worden uit microfiber doeken zijn daarom:

  • Shampoo
  • ​Water (schoon of vies)
  • Stof
  • Zand
  • Vet
  • ​Oliën
  • ​Polijstresidue
  • ​Wax
  • ​Vloeibare producten (zoals een sealant of coating)
  • ​Schoonmaakmiddelen

Niet helemaal hetzelfde wat we in onze kleren terug vinden waarschijnlijk. Daarom kunnen we ook beter een schoonmaakmiddel gebruiken dat hierop gericht is, en niet gaat proberen om een mayonaisevlek te vinden. Gelukkig zijn er speciale middelen op de markt om deze professionele doeken in topconditie te houden, maar wanneer je deze even niet bij de hand hebt kan het gelukkig ook nog op een gewone manier.

Microvezel doeken vs microfiber doeken

Er bestaan redelijk wat misverstanden over micovezel doeken en microfiber doeken. Om heel technisch te gaan doen, is er geen verschil. Microfiber is een leenwoord uit het Engels, wat niet veel meer betekent dan “microvezel”. Hierin verwijst “micro” uiteraard naar de microscopisch kleine vezels.
​Echter zie je dat er in de volksmond toch wel verschil is. Veel mensen beschouwen microvezel als een goedkope versie van microfiber. En als we naar wat klassieke voorbeelden gaan kijken in de huishoudelijke schoonmaakmiddelen, dan zien we dat dit ook klopt. Bij diverse winkels kun je microvezel doeken kopen die zeer slecht presteren. Meestal zijn dit dan ook gewone reguliere synthetische doeken, waar helemaal geen microfiber techniek aan toegevoegd is. Autodetailers die deze doeken gebruiken zullen erg teleurgesteld zijn en niet de resultaten krijgen dat ze hadden verwacht. Gelukkig werken wij alleen maar samen met erkende en betrouwbare partijen, om zo microfiber doeken aan te kunnen bieden die meer waarmaken dan ze kunnen beloven.

​Het wassen van microfiber doeken

Het wassen van microfiber doeken hoeft niet bijzonder moeilijk te zijn. Ondanks de hoeveelheid techniek die erin is gestoken, zijn ze inmiddels zover doorontwikkeld dat onderhoud een stuk eenvoudiger is geworden.

Heel erg vies

​Als je doeken behoorlijk vies zijn, of misschien zelfs ronduit smerig, dan kun je ze beter even laten weken. Leg daarom je doeken in een emmer met water en een half dopje wasmiddel. Roer het water even goed door om het wasmiddel te verspreiden. Leg je doeken hier in, en laat ze minstens enkele uren weken. Spoel ze daarna even uit onder stromend lauw water (niet heet water) en gooi ze vervolgens in de wasmachine.

Een beetje vies

Zijn je doeken maar een beetje vies? Of amper zichtbaar? Kom dan niet in de verleiding om ze ongewassen op de verwarming te leggen. Er kan veel vuil in de vezels verstopt zitten dat je niet direct ziet. Vet en oliën kunnen volledig transparant zijn waardoor je ze niet ziet. Bij het volgende gebruik maak je allemaal strepen op je schone auto. Gooi ze gewoon in de wasmachine, een doekje meer of minder maakt ook niet zoveel uit.

In de wasmachine ermee

​Gooi je doeken in de wasmachine en lees de gebruiksaanwijzing van je wasmiddel om ervoor te zorgen dat je de juiste hoeveelheid gebruikt. Gebruik NOOIT wasmiddel met wasverzachter!! Hier zitten oliën in die de vezels van je doeken verstoppen, waardoor ze hun unieke eigenschappen verliezen. Het beste kun je op zoek gaan naar een wasmiddel dat biologisch afbreekbaar is en GEEN toevoegingen heeft! Ze hoeven niet naar bloemetjes te ruiken, als ze hun werk maar goed doen.
​Zet je wasmachine op 30 graden op een synthetisch programma. 30 graden is warm genoeg, boven de 60 graden kunnen de vezels namelijk vervormen, waardoor ze harder worden en hun eigenschappen verliezen. 40 graden zou je alleen hoeven te gebruiken als ze echt heel erg smerig zijn. Heb je twijfels over het wasmiddel? Zet de wasmachine dan op “extra water gebruiken”.

Microfiber doeken in de droger

​Je kunt je microfiber doeken laten drogen in de wind, of op de verwarming. Maar hierdoor blijven de vezels plat liggen, waardoor de doek harder aanvoelt dan hij hoort te zijn. Daarnaast worden eventuele mineralen er niet uitgeklopt, wat de doek een beetje stijfjes kan laten voelen. Het advies is daarom om de doeken in de droger te gooien. Zelfs al heb je ze wel over de verwarming laten drogen, gooi ze dan even 10 minuten in de droger (desnoods zonder dat de droger warm wordt) om ze even op te kloppen.
​Zet de droger op “strijkdroog”, maar zeker NIET op “kastdroog” of “Extra kastdroog”. Als de lucht in de droger te warm wordt kunnen de vezels vervormen, wat de doek langzaamaan kapot maakt. 1 keertje is niet zo’n ramp. Maar meerdere keren levert merkbare schade op. Zijn ze nog niet 100% droog? Hang ze dan nog eventjes op, of zet de droger nog een keertje aan op dezelfde stand. De droger mag op “synthetisch” gezet worden.

​Berg microfiber doeken veilig op

Nadat je je doeken gewassen en gedroogd hebt, wil je natuurlijk niet dat ze vies worden. Ze moeten klaar zijn voor gebruik. Leg ze daarom ergens neer waar ze droog en redelijk stofvrij liggen (dus niet in een schuurtje of carport). Veel mensen hebben speciaal hiervoor grote plastic bakken met een deksel. Zo kun je van buitenaf meteen zien welke doeken in de bak liggen, en liggen ze droog en stofvrij opgeborgen. Zo zijn je microfiber doeken meteen klaar voor gebruik de volgende keer dat je ze nodig hebt.

​Merk het verschil tussen goed en foutief onderhoud

​Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een correcte wasbeurt voor je doeken, en een verkeerde manier?

Wasverzachter gebruikt

​Je doeken zullen strepen achterlaten en absorberen bijna geen water meer. Daarnaast kunnen ze na verloop van tijd zelfs geen stof meer opnemen. Je bent dan hooguit stofjes in het rond aan het vegen, niet aan het verwijderen.

Te heet gewassen, droger te warm gezet

​Je doeken zullen langzaamaan steeds harder en grover worden. Dit zal niet zo snel opvallen, totdat je een keer een nieuwe doek koopt en het verschil voelt. Omdat de doeken harder en grover zijn vergroot je de kans op het maken van swirls.

Strijkijzer op je doeken

​Dit is absoluut funest voor je doeken, de vezels smelten bijna onmiddellijk. Het is net of je een plastic tas probeert te strijken. Zonde van je mooie microfiber doek!

Doeken opbergen waar het vochtig en stoffig is

​Behalve dat je doeken vlekken kunnen ontwikkelen (dit noemen ze “stikken”), zijn je doeken na enkele dagen niet lekker schoon meer. De eerstvolgende keer dat je ze wilt gebruiken maak je de auto eerder vies dan schoon. Zonde van je tijd.

Hele vieze doeken in de wasmachine zonder eerst te drogen

​Je doeken komen minder schoon uit de was, en moeten waarschijnlijk nog een keer gewassen worden. Geen ramp, maar wel zonde van het water en het stroomverbruik.

Als samenvatting:

  • ​Laat je doeken eerst weken als ze echt heel vies zijn
  • ​Gebruik alleen wasmiddel zonder toevoegingen en absoluut GEEN wasverzachter!!!
  • ​Zet de wasmachine niet hoger dan 40 graden (30 graden wordt over het algemeen aangeraden)
  • ​Zet de droger niet hoger dan “strijkdroog”
  • ​Heb je de doeken op de verwarming laten drogen? Gooi ze dan even een paar minuten in de droger om op te kloppen
  • ​Bewaar je doeken in een tas of dichte doos zodat er geen stof bij komt
  • ​Gebruik NOOIT een strijkijzer op je microfiber doeken!!
  • Bij aankoop van een microfiber doek krijg je een downloadlink van ons naar een onderhouds-onverzicht

Meer leren?

Wil je meer lezen en leren over microfiber doeken? Dan kun je altijd nog dit handige artikel doorlezen op DetailingWiki voor meer informatie.

Microvezeldoeken

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×