Hoe krijg ik opgedroogd product van mijn ruit(en)

Stel: je was iets te enthousiast en je bent je reinigingsmiddel over de auto aan het sprayen. De zon schijnt recht op de lak, maar je denkt dat het wel goed zal komen. Uiteindelijk kom je bij het punt waarop je het allemaal wil afnemen of uitpoetsen, maar nu zit je ruit helemaal onder de vlekken en opgedroogd product. Ooh nee! Hoe krijg je dat er weer af?

Hoe kom je aan opgedroogd product op je ruit?

Er zijn diverse producten die je over je auto kunt sprayen: spraysealant, vliegroest verwijderaar, APC, snowfoam, insectenresten verwijderaar en ga zo maar door. Allemaal producten die ook even in moeten werken voordat je ze af kunt nemen. Als je in de zomerse hitte staat te werken en de zon brand recht op je lak of je ruiten, dan kan het product heel snel opdrogen. Wat dan achterblijft zijn diverse reststoffen, vuil en mogelijk enkele werkende bestandsdelen die in het product zitten (zoals wax, zeep, oplosmiddelen etc.). Dat laat vlekken achter op dezelfde manier zoals je kalkvlekken krijgt met kraanwater

Waarom is opgedroogd product een probleem?

Als het product opgedroogd is blijven diverse soorten vlekken achter, deze kunnen net zo hardnekkig zijn als kalkvlekken. Iedereen die ooit de douche gepoetst heeft weet dat kalkvlekken behoorlijk lastig kunnen zijn om te verwijderen, net zoals de vlekken van opgedroogd product. Deze komen niet zomaar los met een sopje of een natte doek. En als je grover aan de slag gaat heb je kans dat je je waxlaag of sealant verwijderd. Dan moet je die plek weer opnieuw waxen of anderzijds behandelen. Bovendien kost dit allemaal extra tijd, moeite en misschien zelfs geld (vanwege de extra producten die je gebruikt). Dat wil je eigenlijk niet.

Hoe krijg je dan opgedroogd product van je ruit(en)?

Laten we bij het begin beginnen. Een van de problemen is dat je in de brandende zon hebt gewerkt, dat is eigenlijk het eerste dat je moet onthouden (en nooit moet herhalen!). Probeer altijd in de schaduw te werken of op een andere manier uit de hitte en uit de zon. Zet de auto dus zo snel mogelijk in de schaduw en koel de auto af door deze ruimschoots af te spoelen met een tuinslang. Als alle panelen afgekoeld zijn, dan kun je beginnen aan het verwijderen van het opgedroogde product.
Opgedroogd product weghalen kan op 3 manieren. Afhankelijk van het product werkt (hopelijk) de meest makkelijker, of alleen de meest ruw…

1. breng het product opnieuw aan

Probeer dit eerst op een klein plekje. Breng daar het product opnieuw aan en wrijf het (indien nodig) een beetje over de vlekken. Bij sommige producten (zoals wax of sealant) kunnen de oplosmiddelen in het product ervoor zorgen dat de vlekken loskomen en weggeveegd kunnen worden. Neem daarom zo snel mogelijk het product af met een schone/droge microvezel doek. Laat het product niet opnieuw opdrogen! Als dit werkt kun je op die manier de rest van de ruiten aanpakken.

2. Pak je klei erbij

Klei is gemaakt met het doel om vuil los te trekken van de lak, waardoor je een mooie, schone lak overhoud. Klei kan vuil losmaken dat niet met een reinigingsmiddel loskomt. Spray de ruiten met claylube en beweeg de klei over de ruit zoals je ook altijd doet over de lak. Hopelijk zie je nu de vlekken verdwijnen. Werkt het? Dan kun je de andere ruiten op deze manier aanpakken. Vergeet niet om de ruiten goed af te spoelen en droog te maken. Hierna kan het zijn dat je je glassealant opnieuw aan moet brengen.

3. Polijsten tot het glimt

Polijstmiddel heeft een schurende werking. Het is niet sterk of grof genoeg om krassen in het glas te maken, en eigenlijk ook niet om krassen uit glas te polijsten (tenzij je speciaal materiaal hebt). Maar de schurende werking zorgt er wel voor dat je de vlekken (letterlijk) van het glas schuurt. Zo houdt je mooi schoon glas over. Hierna moet je het glas wel goed ontvetten en schoonmaken, anders heb je strepen van het polijstmiddel. Maar dat gaat een stuk simpeler dan die lelijke vlekken weghalen. Na het polijsten zul je je coating of sealant op het glas opnieuw aan moeten brengen.

Waar is het nou voornamelijk mis gegaan?

Dat verschilt van de situatie, maar doorgaans zijn er twee fouten die het meest voorkomen:
1. Je hebt in de brandende zon gewerkt en/of op een gloedhete auto. Hierdoor droogt het product veel sneller op dan waar het voor ontwikkeld is. Doorgaans kun je aannemen dat voor elk vloeibaar product geldt: het moet vloeibaar blijven. Dus aanbrengen en daarna verwerken/uitpoetsen, zolang het maar niet opdroogt. Zelfs voor polijstmiddel geldt dat je stopt vlak voordat het opgedroogd is.
2. Je hebt simpelweg te lang gewacht. Zelfs als je in de schaduw werkt, of op een koude dag, kan een product uiteindelijk opdrogen. Dat wil je niet en moet je echt proberen te voorkomen. Het zal een stuk minder snel opdrogen dan wanneer het heel warm is, maar als je lang genoeg wacht droogt vrijwel alles op. Wat vloeibaar is moet vloeibaar blijven.
Volg je bovenstaande tips op dan zijn je ruiten binnen no-time weer schoon en helder. Let de volgende keer iets beter op om te voorkomen dat het wederom nodig is.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×