Hoe krijg je perfect snowfoam met een zwakke hoge druk reiniger

Hoe krijg je perfect snowfoam met een zwakke hogedruk reiniger?

Detailers die regelmatig snowfoam gebruiken weten inmiddels dat je een hogedruk reiniger moet hebben met een minimaal vermogen van 100 of 110 bar om een fatsoenlijke schuimlaag te krijgen. Is je hogedruk reiniger zwakker? Dan krijg je een slappe melk-straal die niet veel nuttigs doet. Maar… dat hoef niet. Jij kunt ook met je zwakke hogedruk reiniger een mooie dikke schuimlaag op je auto leggen! Hoe? Lees verder…

Waarom krijg je slap schuim met een zwakke hogedruk reiniger?

Snowfoam werkt op een bepaalde manier, en die manier bepaald heel veel over de mate van schuim die je krijgt. Om het niet te ingewikkeld te maken zullen we proberen het op een simpele manier uit te leggen:
 • Het water gaat onder hoge druk de foamlance in
 • Het water wordt door een klein gaatje in een “nozzle” geperst (druk en snelheid bouwt nog iets meer op)
 • Het water komt in een kamer terecht waar het gemengd wordt met de snowfoam in het flesje eronder terwijl het door een heel fijn gaas wordt gedrukt
 • Het gaas brengt het water in beweging en dwingt het water om te reageren met lucht (wat de snowfoam laat schuimen)
 • De oplossing komt de foamlance uit, langs 2 vinnen die je kunt gebruiken om de straal te richten en/of te verkleinen
In dit verhaal zijn meerdere dingen die bepalen hoe goed je foamlaag zal zijn, denk hierbij bijvoorbeeld aan het gaas dat niet verstopt mag zijn. De druk is natuurlijk ook van belang, want met te weinig druk wordt de oplossing niet stevig genoeg door het gaas gepompt en gaat het niet voldoende schuimen (denk maar aan de mate van schuim in bad). Last but not least is natuurlijk de hoeveelheid van water, maar dit is niet heel vaak een probleem, tenzij er ergens een blokkade zit of een knik in de tuinslang. Je kunt de onderdelen ongeveer zo zien:
 • Hoeveelheid van water = mate van verdunnen van product
 • Druk van het water = de dikte van het schuim en de grootte van de straal
 • Snelheid van het water = de grootte/lengte van je straal
 • Kwaliteit van gaas = de dikte van het schuim
 • Afstelling van de vinnen = de breedte en lengte van je straal
 • Afstelling van de mengverhouding = de hoeveelheid schuim in je oplossing

Hoe moet het dan werken voor degelijk snowfoam?

Bij zwakke hogedruk reiniger begint het probleem eigenlijk helemaal voorin, waardoor het proces erna ook niet goed verloopt. Dit werd in het verleden ook weleens opgelost door meer product toe te voegen, en genoegen te nemen met waterig schuim dat zo van je auto afdruipt. Het probleem hiermee is vooral dat het snowfoam zijn werk niet goed kan doen, iets waar het product meestal de schuld van kreeg. Een krachtigere hogedruk reiniger zou eigenlijk de oplossing zijn, maar het is soms moeilijk om de consument hiervan te overtuigen. Bij een zwakke hogedruk reiniger zou je eigenlijk bij het begin moeten beginnen, en dat houdt in dat je ervoor zorgt dat het water al meteen met hogere druk de mengkamer in geperst wordt. Voor degene die weet hoe een hogedruk reiniger werkt is het vast makkelijk te bedenken, maar voor hen die dit niet precies weet: door dezelfde hoeveelheid water door een kleinere opening te persen moet de snelheid vergroot worden. De druk wordt door de pomp van het apparaat geleverd en kunnen we niet veranderen. De snelheid van het water kunnen we wel vergroten door de opening te verkleinen. Het gevolg hiervan is dat hetzelfde volume aan water onder een grotere snelheid wordt gemengd met snowfoam. De grootte en lengte van je straal is hierdoor niet heel erg veel langer (dan met een krachtige hogedruk reiniger), maar de kwaliteit van het schuim is een stuk beter en dikker.

Hoe krijg ik mooi schuim uit mijn foamlance?

Voor een hogedruk reiniger tussen de 90 en 130 bar raden wij daarom aan om de 1.10mm nozzle te gebruiken. Voor hogedruk reiniger van 130 tot 180 bar kun je gerust de 1.25mm nozzle gebruiken (welke bijna altijd standaard geleverd wordt). De kleinere nozzle zorgt ervoor dat je toch een mooie schuimlaag krijgt, ondanks dat je een zwakkere hogedruk reiniger gebruikt. Om ervoor te zorgen dat al onze klanten hiervan kunnen genieten bieden wij deze oplossing in 2 opties: een complete foamlance met de correcte nozzle erin, of een losse nozzle om de aanpassing zelf te maken. Heb je straks een nieuwe hogedruk reiniger gekocht? Geen zorgen, je kunt de nozzle altijd nog simpel terug veranderen. De installatie duurt gemiddeld zo’n 10 minuten en kun je prima zelf doen. Een hogedruk reiniger met meer werkdruk kost al snel € 100,-, terwijl onze nozzle nog niet eens een tientje kost. Bijna een no-brainer als niet onnodig veel geld uit wilt geven.

Snowfoam

De 1.1mm snowfoam nozzle installeren

Het verwiselen van de nozzle duurt slechts enkele minuten en bestaat in principe uit 4 stappen:
 1. Stap 1: draai de aansluiting tussen de hogedruk reiniger-koppeling los van de snowfoamlans-kop met steeksleutel maat 15. (zie eerste foto)
 2. Stap 2: draai de nozzle los met een grote schroevendraaier. (zie tweede foto)
 3. Stap 3: schroef de 1.1mm nozzle terug met een grote schroevendraaier.
 4. Stap 4: monteer alles weer (vergeet de teflontape niet).
Schroef de aansluiting los
Schroef de aansluiting los
De witte teflontape zul je moeten vervangen als je alles weer in elkaar zet
De witte teflontape zul je moeten vervangen als je alles weer in elkaar zet
De nozzle kun je met een grote schroevendraaier losmaken. De nieuwe gaat er op dezelfde manier terug in
De nozzle kun je met een grote schroevendraaier losmaken. De nieuwe gaat er op dezelfde manier terug in
Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×