Hoe kun je het beste een cabriodak reinigen?

Hoe kun je het beste een cabriodak reinigen?

Ook cabriodaken worden vies en moeten af en toe gereinigd worden. Tijdens de wekelijkse was kun je meestal al veel vuil wegspoelen, maar het helpt er ook met een washmitt overheen te gaan. Spoel het daarna wel goed af. Maar hoe maak je het nog beter schoon?

Waarom afvragen hoe je een cabriodak kunt reinigen?

Ondanks dat er redelijk wat carbio’s op de Nederlandse wegen te vinden zijn (ongeveer 250.000 in 2019), is het verrassend hoe weinig de eigenaren weten over het onderhoud van de “stoffen kap”. Iedereen weet dat je een normale auto gewoon wassen, maar zo’n stoffen kap oogt en voelt heel anders en snel na de aankoop gaat men zich afvragen “hoe onderhoud ik dit nou?”. Toch is het antwoord simpeler dan je zou denken. Het sleutelwoord is “beleid” en “regelmatig schoonmaken”.

Het reguliere onderhoud van een cabriodak

Ten eerste: een stoffen kap kan gewoon gewassen worden, maar dan wel op de juiste manier. Een auto was je met 2 emmers, een washmitt en autoshampoo. Met deze middelen kun je prima elke week een cabriodak schoonmaken. Spoel na het wassen de dak goed af en zorg ervoor dat deze goed kan drogen. Je kunt de kap ook gewoon droogvegen met een droogdoek. Het sop zal misschien wat makkelijker “in de stof trekken”, maar na het afspoelen zou het water gewoon over de stof moeten rollen. Net zoals goed beschermde lak.

Bescherming voor bekleding/cabrio daken

Een cabriodak grondig reinigen

De stof van een cabrio moet met wat beleid aangepakt worden, maar voor de reiniging kun je grover te werk gaan als je zou denken. Hierin is het vooral belangrijk om te onthouden dat “hoe harder je moet poetsen, des te meer je het verkeerde middel gebruikt”. Je kunt gerust een goede APC of zelfs degreaser gebruiken, maar ga niet als een fanatiekeling tekeer met de grofste borstel die je hebt. Een borstel zoals degene die je gebruikt om schoenen uit te poetsen is een hele goede. Korte, stevige haren die niet erg hard zijn. Flexibel genoeg om de stof niet te beschadigen, maar stevig genoeg om diep in de groeven te komen. Uiteindelijk is het vooral het reinigingsmiddel dat het werk moet doen.
Na het reinigen spoel je alles uitgebreid af, waarbij je goed moet kijken naar het gedrag van het water.

Hoe vaak moet je een cabriodak behandelen?

De fabrikanten die de impregneermiddelen maken vertellen je al snel dat hun middel jaren meegaat, terwijl de autopoetsbedrijven zeggen dat je elk kwartaal terug moet komen. Beide willen ze natuurlijk veel geld verdienen. Onze ervaring zegt dat het afhankelijk is van de kwaliteit van je eigen werk. Als je de kennis en ervaring hebt (en de juiste producten natuurlijk), dan hoef je een cabriodak maar 1x per jaar een grote beurt te geven. Als je nog een beetje moet oefenen, moet je rekenen op elke 6 maanden. Wees ook niet bang om eens wat producten uit te proberen, maar onthoud wel heel goed van wie je dat advies aanneemt.

Reinigers

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp