Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Hoe kun je je ruitenwissers veel langer mee laten gaan?

Hoe kun je je ruitenwissers veel langer mee laten gaan?

Ruitenwissers zijn een typisch voorbeeld van een cruciaal onderdeel dat veel te weinig aandacht krijgt. Want juist op het moment dat je zicht beperkt wordt door de weersomstandigheden, is de ruitenwisser de redder in de nood. Maar zolang het niet regent, wordt er niet naar omgekeken. Kun je er dan voor zorgen dat ze langer meegaan? Zodat je er langer plezier van hebt? Wij leggen uit:

Waarom zou een ruitenwisser langer mee moeten gaan

Zoals we hierboven al zeggen is een ruitenwisser zo’n item dat je pas echt nodig hebt op het moment dat je het echt nodig hebt. Je kijkt er wekenlang niet naar om, maar zodra het gaat regenen verwacht je toch dat het vlekkeloos zijn werk doet. Voor de meeste onder ons geldt dat we pas beseffen dat de ruitenwisser vervangen moet worden op het moment dat hij eigenlijk al vervangen had moeten zijn. Dus als je een trucje leert om de ruitenwisser langer mee te laten gaan, dan is dat in je voordeel. Goedkoper op lange termijn, meer profijt van zijn werk en wanneer je hem echt nodig hebt dan is hij er voor je.

Waarom slijt een ruitenwisser?

Ruitenwissers gaan natuurlijk niet eeuwig mee. Elke auto-eigenaar heeft weleens tegen zichzelf gezegd “hmmm, tijd om nieuwe ruitenwissers te kopen” (terwijl diegene met fijngeknepen ogen tussen de vegen, strepen en druppels heen probeerde te kijken). Maar de slijtage van een ruitenwisser is grotendeels te wijten aan oorzaken waar je zelf best veel aan kan doen. Zo slijt een ruitenwisser bijvoorbeeld door een vieze ruit, te veel op het rubber en slechte ruitenwisservloeistof. Als je hier meer bewuste keuzes in zou maken is de kans aannemelijk dat de slijtage van je ruitenwisser een stuk minder wordt.

Hoe verminder je de slijtage van je ruitenwissers?

We kunnen enkele handige tips geven waarbij we meteen uit zullen leggen waarom we deze noemen.

Houdt de ruit zo schoon mogelijk

Vuil op de ruit heeft twee vervelende bij-effecten (naast dat het niet erg fraai oogt): 1) het zorgt ervoor dat water makkelijker op het glas blijft liggen zonder weg te waaien en 2) het zorgt ervoor dat het oppervlak ruwer is. Als de ruitenwisserbladen over je ruit bewegen ervaart het wat extra druk vanwege de grote massa aan water die het moet wegvegen, dit water bevat nu ook een grote hoeveelheid stof, vuil en andere viezigheid. Het rubber van je ruitenwisser schuurt hier overheen en trekt het mee over het glas van je ruit. Dit heeft als gevolg dat het rubber beschadigd raakt en (letterlijk) afschuurt. Bovendien maakt het ook strepen in het glas zelf. Door je ruiten regelmatig te wassen (en schoon te houden) voorkom je dit en slijt je ruitenwisser al een stuk minder.
Als je dan toch bezig bent, vergeet niet even je ruitenwissers zelf ook schoon te maken.

Gebruik je ruitenwissers minder vaak

Laten we even beginnen met zeggen dat je nooit-ooit je veiligheid in het geding moet brengen om een paar euro te besparen! Dus als je je ruitenwissers nodig hebt, zet ze dan gewoon aan! Wat wij echter wel bedoelen is dat je je ruitenwissers wellicht minder vaak nodig hebt. Regen glijdt makkelijker van een schone ruit af, en met een glascoating vliegen de druppels toch al van je ruit af. Dus als je alle tips hieronder toepast is de kans groot dat je je wissers minder vaak gebruikt, waardoor ze natuurlijk nog minder slijten.

Gebruik betere ruitenwisservloeistof

Ruitenwissenvloeistof moet een balans vinden tussen de volgende eigenschappen: 1) verantwoord voor de lak, rubber, plastic en meer, 2) streeploos opdrogen, 3) veel soorten vuil losweken en 4) niet te duur zijn. Helaas wordt hierbij vaak vooral gekeken naar punt 3 en 4, waardoor deze vloeistof meestal helemaal niet zo prettig is voor je rubbers, je lak of het plastic eromheen. Vooral de agressieve ruitenwisservloeistof kan een heel naar effect hebben op het rubber van je ruitenwissers. Door een meer verantwoorde keus te maken hierin gaan je ruitenwissers al snel een stuk langer mee.

Gebruik eens een dressing

Een rubberdressing is ontworpen om het versleten plastic en rubber een opknapper te geven. Een gunstig bij-effect hiervan is dat het rubber weer soepel en zacht maakt. Door af en toe een beetje dressing over je ruitenwissers te smeren blijft het rubber zacht en flexibel en slijt het minder hard. Het kan ook scheuren in het rubber voorkomen. Let er wel op dat je de rubbers goed afneemt om vette strepen op het glas te voorkomen.

Gebruik een glascoating

Heb je weleens gevoeld hoe glad de lak is na een verse laag wax? Dit geldt ook voor glas wanneer je het voorziet van een glascoating. Aan de ene kant zorgt dit product ervoor dat regendruppels geen houvast kunnen vinden en (letterlijk) zo van het glas rollen, aan de andere kant maakt het het glas lekker glad. Hierdoor schuift de ruitenwisser soepeler en makkelijker over het glas. Minder wrijving = minder slijtage. Ook vuil hecht zich minder makkelijk aan het glas, waardoor het effect van vuil sterk verkleind wordt.

Let op waar je parkeert

Dit klopt misschien minder logisch dan degene hierboven, maar de plek waar je parkeert kan invloed hebben op het vuil dat je op je ruit terugvindt. Onder bomen parkeren wordt vaak afgeraden en heel dicht tegen een struik is ook niet optimaal. Kortom, probeer een beetje uit de buurt te blijven van bomen, struiken en andere planten. Naast een muurtje of onder een carport is dan nog het meest optimaal.

Voorkomen is beter dan genezen

De oplettende lezer zal nu denken dat al het bovenstaande een beetje onlogisch is. Tenslotte kost een ruitenwisser niet zo heel veel geld, en al de producten hierboven kosten wel wat meer. Maar uiteindelijk doe je het niet alleen voor de ruitenwissers maar ook voor je eigen veiligheid. Als je ruit schoner blijft heb jij beter zicht. Bovendien heb je meer aan je ruitenwissers wanneer het regent (en je het zicht hard nodig hebt). De “kosten” die je maakt zijn dus deels voor je ruitenwissers, maar ook grotendeels voor je eigen veiligheid en comfort. Dat mag wel een euro kosten lijkt ons.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp