Verdun verhouding berekenen

Hoeveelheid product berekenen om te verdunnen

Stel, je koopt een flesje autoshampoo, en op het etiket staat “Verdunnen: 1:200”. Hoe zit dat dan ook alweer? 1 deel shampoo tegen 200 delen water? Maar hoeveel shampoo heb je dan nodig als je 1 liter water hebt? En hoeveel eindproduct krijg je dan? Verdunnen is een lastige rekensom, dus maken wij het je graag even makkelijk.

Het meest makkelijke antwoord op verdunnen

We horen je bijna al denken. Nachtmerries naar die jaren wiskunde op school… Hoe werkte het ook alweer? Verhoudingen? Verdunnen? Berekenen van verhoudingen?
Geen zorgen. We gaan dit artikel beginnen met het meest simpele antwoord op de vraag: een makkelijk formuliertje om het verdunnen van producten uit te rekenen

Vul hierboven de verdunverhouding in, en de hoeveelheid van eindproduct die je wil. Daaronder zie je meteen hoeveel product je moet gebruiken. Is dit lastig voor je om af te meten? No worries, met een maatbeker of maatspuit kun je het makkelijk afmeten en direct in de fles/emmer gooien.
Let op, dit formulier geeft je de hoeveelheid die je nodig hebt om te eindigen met een bepaald totaalvolume.

Precies je product afmeten

Uitleg hoe je het zelf berekent

De rekensom achter de verhouding is eigenlijk een stuk makkelijker dan het lijkt, maar je moet dan wel onthouden hoe het trucje is.

Bereken op basis van hoeveelheid water

Het idee is dat de verhouding tussen “water” en “product” hetzelfde blijft. Dus als die verhouding “200 delen water” tegen “1 deel product” is, dan zeg je eigenlijk dat je 200ml water nodig hebt om 1ml product te verdunnen. Als het jouw wens is om 12 liter water te gebruiken, dan heb je niet genoeg aan 200ml water. Sterker nog, je moet dan 60x die 200ml water hebben (12 liter = 60 x 200ml). Je moet dan dus ook 60x het product hebben, wat neerkomt op (1ml x 60 = 60ml) 60ml product.
Als de verhouding 1:200 is, en je wil 12 liter water gebruiken, dan heb je 60ml product nodig.

Rekensom:
Verdunverhouding delen door elkaar” maal “hoeveelheid water” = “hoeveelheid van product dat je nodig hebt
Voorbeeld:
Verhouding is 1:200
Je gaat 12 liter water gebruiken
“1/200” maal “12 liter” = 0.06 liter product.

Bereken op basis van hoeveelheid eindproduct

Het zou niet “simpel” zijn als we de uitleg erachter zouden geven, we vallen dus meteen met de deur in huis.
Als de verhouding “1:200” is, dan tel je deze bij elkaar op = 1+200. Je komt nu op “201”. Stel dat je nog steeds een emmer van 12 liter wilt vullen, dan deel je die 12 liter door 201. De rekensom wordt dan: 12 / 201 = 0.06 (afgerond). Je kunt nu zien dat 0.06 liter hetzelfde is als 60ml.

Rekensom:
aantal (mili)liters eindproduct” delen door “verdunverhouding bij elkaar opgeteld” = “hoeveelheid van product dat je nodig hebt
Voorbeeld:
Verhouding is 1:200
Eindproduct moet 12 liter zijn
“12 liter” delen door “1+200” = 0.06 liter product.

Hoe het fout kan gaan

Let op, er zit een verschil tussen de uitgebreide methode en de simpele methode! Bij de uitgebreide methode krijg je 12 liter water + 60ml product, waardoor er dus uiteindelijk 12.06 liter eindproduct in je emmer zit. Bij de simpele methode bereken je wat je nodig hebt om met precies 12 liter eindproduct te eindigen. Doorgaans is het verschil hierin erg klein, maar bij een verhouding van 1:2 wordt het verschil een stuk groter!
We leggen dit even uit door de bovenstaande voorbeelden aan te passen naar een verhouding van 1:2, in plaats van 1:200.

Bereken op basis van hoeveelheid water

Verhouding is 1:2
Eindproduct moet 12 liter zijn
“1/2” maal “12 liter” = 6 liter product.
Het eindproduct is 6 + 12 liter = 18 liter.

Bereken op basis van hoeveelheid eindproduct

Verhouding is 1:2
Eindproduct moet 12 liter zijn
“12 liter” delen door “1+2” = 4 liter product. De rest van de 12 liter moet je bijvullen met water. Dit kun je in dit geval simpelweg berekenen door 4 liter product af te trekken van de hoeveelheid eindproduct = 12 – 4 = 8 liter water.
Tel je nu de hoeveelheid water en de hoeveelheid van het product bij elkaar op (4 liter product + 8 liter water), dan krijg je precies 12 liter eindproduct.

Auto wassen

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×