Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Ik gebruik de auto niet, wordt die dan wel vies?

Ik gebruik de auto niet, wordt die dan wel vies?

Stel, je gaat binnenkort op vakantie en geeft de auto een grote beurt. Vervolgens vlieg je naar het zuiden en staat de auto 2 of 3 weken stil. Wordt die dan wel vies? Blijft een ongebruikte auto schoon?

Wordt een niet-gebruikte auto wel vies?

Misschien ken je het wel, je gaat een poosje van huis en wil de auto eerst nog een flinke, jaarlijkse beurt geven. Je pakt de auto van binnen en van buiten helemaal aan en als je klaar bent is deze weer absoluut vlekkeloos en perfect schoon. Geweldig resultaat, maar het is dan wel de bedoeling dat het zo blijft tot je weer thuiskomt. Gaat dat lukken? Blijft de auto zo vlekkeloos tot je terug bent, of zal deze toch vies gaan worden?

Blijft de buitenkant schoon?

Ja en nee. Omdat de auto niet rijdt zullen de velgen niet snel vies worden. Er is immers geen remstof dat op de binnenkant van de velgen terecht komt en vrijwel geen wegstof dat op de spaken blijft plakken. Maar de stoffige wind waait nog steeds en er zou zelfs een beetje regen kunnen vallen. De eerste druppels regen zijn de stoffigste, dus de auto wordt wel een beetje vies.
Dus om het heel precies te nemen: nee, de auto blijft niet schoon. Maar de auto zou meer vies worden als deze wel gebruikt zou zijn.

Blijft de binnenkant schoon?

Ook hierbij is het antwoord: ja en nee. Als je het interieur net een flinke opknapper hebt gegeven, dan is het zand, stof en ander vuil weg uit de cabine. De vloermatten zijn mooi schoon en er zitten geen vette vingers op de piano-lak-onderdelen. Dat blijft dus ook netjes en schoon terwijl de auto stil staat. Maar stof is er nog altijd en luchtcirculatie ook. Stof zit in de bekleding, achter het dashboard, in de hemel, in het tapijt etc.etc. En met de natuurlijk luchtcirculatie wordt deze stof een beetje in beweging gehouden.
Het is dus vrijwel onmogelijk om ervoor te zorgen dat alles perfect blijft. Gelukkig gaat het maar om een klein beetje dat met een paar vegen weer weg is.
Het glaswerk is een beetje aan ander verhaal. Lucht is zelden echt schoon en de lucht in jouw auto raakt “vervuild” met stoffen die in je bekleding, dashboard en tapijt zitten. Omdat de lucht minimaal beweegt heeft het ook alle tijd om zich af te zetten op het glas. Dus na die 2 á 3 weken vakantie is de kans aannemelijk dat er een grijzig laagje op het glas zit.

De auto wordt in een garage gezet

Jij hebt de luxe dat je een garage tot je beschikking hebt. Dus de auto staat veilig binnen, weg van de regen en stoffige wind.
Natuurlijk maakt dat wel verschil, maar hoe groot dat verschil is is lastig in te schatten. Er zijn garages die nagenoeg tocht- en kiervrij zijn, maar er zijn ook garages waar hier en daar nog wel een kiertje of gaatje te vinden is. Hoe meer luchtdicht de garage is, hoe minder beweging in de lucht en hoe groter de kans dat stof minimaal rond dwarrelt. In zo’n geval zal de auto hooguit wat kleine beetje stof verzamelen, maar dat is nauwelijks de moeite om over na te denken.
Mocht je wel wat kieren en gaatjes hebben in de garage, dan zal de auto iets meer stof verzamelen. Deze blijft dan nog steeds voor 98% zoals je hem achterliet, maar een vlugge veeg met een witte doek zal aantonen dat er wel wat meer stof op de lak ligt. Geen zorgen, in beide gevallen is een beetje QD op een schone microfiber doek voldoende om dat veilig weg te vegen.

Ik wil echt dat de auto wekenlang perfect blijft

Plaats je auto in een auto-cocoon
Plaats je auto in een auto-cocoon
Dat is vrijwel onmogelijk. Er is altijd wel sprake van enige vorm van stof of ander vuil dat zich afzet tegen het glas of neerdwarrelt op de lak. Maar als het je doel is om het maximale te behalen dan zou je een volledige auto-cocoon kunnen aanschaffen. Dit zijn een soort hele grote “zakken” waar je de auto in rijdt, waarbij een ventilator verse (gefilterde) lucht in de zak blijft. Hierdoor blijft de zak mooi in vorm, maar wordt ook het vochtweggeblazen. Zo’n cocoon is best groot en niet heel makkelijk te vinden in Nederland, maar het is de beste optie om de auto zoveel mogelijk te behouden zoals deze achtergelaten wordt. Houdt er wel rekening mee dat zo’n auto-cocoon ontworpen is om binnen geplaatst te worden. Dus bijvoorbeeld in de garage of ergens anders waar het beschut staat.

Jullie vergeten 1 ding: de autohoes

Nee, die zijn we heus niet vergeten. We hebben er bewust voor gekozen om deze niet te vermelden. De autohoes heeft namelijk 1 enorm nadeel waardoor wij deze niet geschikt vinden: het maakt fysiek contact met de lak. Waarschijnlijk denk je nou “Nee…. echt? (sarcastische toon)”, maar alles dat in contact komt met de lak is in staat om de lak te beschadigen. Daarnaast zijn er talloze autohoezen op de markt van slechte kwaliteit of goedkoop materiaal. Uiteraard roept de fabrikant dan nog steeds hoe geweldig de hoes is, waardoor de consument denkt dat deze een goede koop heeft gedaan. De hoes wordt over de auto getrokken, de stof wrijft hierbij over de lak (waarbij krassen en strepen kunnen ontstaan) en een paar weken later wordt de hoes weer van de auto getrokken, waarbij wederom krassen en strepen kunnen ontstaan.
Afhankelijk van de hoes loop je ook nog eens het risico dat vocht niet weg kan, waardoor de circulatie van lucht in de auto vrijwel nul is. Dit veroorzaakt condens, vochtopbouw, schimmel, rotte plekken etc.etc.
Een hoes ziet er soms heel gaaf uit en het geeft een soort mysterieus tintje (goh, wat zou er toch onder die hoes zitten…?), maar voor je auto en diens lakwerk is het beter om de lak niet te bedekken. Zelfs een periodieke wasbeurt om het stof weg te spoelen kan al veiliger zijn dan een autohoes over de auto.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp