Je auto wassen met meer gemak, zo doe je dat!

Iedereen kan een auto wassen, maar met een beetje techniek en de juiste producten wordt het meteen makkelijker en ook leuker. We proberen dat in de blog van deze week uit te leggen in een paar simpele manieren. We beginnen met simpel, en gaan zo steeds een stapje verder. Het is verder aan jou om te bepalen hoe ver je wilt gaan.

Simpel de auto wassen

Wat je hiervoor nodig hebt zijn 2 emmers, shampoo een washandschoen een (paar) droogdoek(en) en eventueel een fles Quick Detailer. Je gebruikt de 2 emmers omdat 1 emmer het sop bevat terwijl je de andere emmer gebruikt om de washmitt in uit te spoelen (zo blijft het vuil dat je oppikt weg bij het schone sopje). De shampoo en de washandschoen spreken voor zich en de droogdoeken gebruik je natuurlijk om de auto af te drogen. De Quick Detailer zou je eventueel kunnen gebruiken als drooghulp. Hierdoor glijdt de droogdoek makkelijker over de lak (minder wrijving = minder kans op swirls) en breng je meteen een laagje glans aan.
Let op dat deze aanpak niets geeft om de wielen mee te doen, wij raden het sterk af om de washmitt (die je op je lak gebruikt) ook op je velgen te gebruiken. Dit omdat er bij velgen contaminatie in je washmitt komt die krassen op je lak zou kunnen maken.

Stappenplan simpel wasje

  1. Spoel de auto eerst even af met de tuinslag of de hogedruk reiniger. Houdt de slang niet te lang op 1 plek, het is niet de bedoeling dat de auto nu al schoner wordt, het is vooral de bedoeling dat het stof en het loszittende vuil eraf kan spoelen.
  2. Vul 2 emmers met water, in 1 emmer doe je de juiste hoeveelheid shampoo.
  3. Dompel je washmitt in de emmer met sop en was de auto aan 1 kant (bijvoorbeeld eerst de bestuurderskant). Het werkt het fijnste om bovenaan te beginnen en langzaam naar beneden te werken.
  4. Werk ongeveer met 1 paneel per keer. Is dat paneel schoon? Dan spoel je hem uit in de emmer met alleen maar water, en daarna dompel je de washmitt weer in de emmer met sop zodat je het volgende paneel kunt doen.
  5. Heb je de helft gedaan? Pak de tuinslag of hogedruk reiniger erbij, en spoel de auto schoon. Werk eventueel nog even een stukje bij als je ziet dat je wat vergeten bent.
  6. Doe de andere helft op dezelfde manier.
  7. Is de auto helemaal gewassen en afgespoeld? Dan kun je ervoor kiezen om je Quick Detailer erbij te pakken. Spray deze over de auto heen (niet te dik, gewoon een paar pufjes per paneel). Een Quick Detailer is veilig voor rubbers, bumpers, ruiten en lak.
  8. Droog de auto af met je droogdoek. Onthoud dat je tijdens deze fase veel krassen kunt maken als je geen goede droogdoek gebruikt, of wanneer je niet goed gewassen hebt.
  9. Werk nog even een paar plekjes bij, of veeg de laatste druppels weg. Pak een koud biertje en een tuinstoel en geniet van het uitzicht op een glimmende, schone bak.

Auto wassen

Quick Detailers

Iets uitgebreider te werk gaan

Wil je net een stapje verder gaan, dan zou je 2 dingen kunnen toevoegen aan je lijst: de pre-wash (zoals snowfoam) en het kleien. Snowfoam spuit je eerst over de auto heen zodat vuil losgeweekt wordt. Zo wordt het wassen met de washmitt makkelijker en vaak kun je tijdens het afspoelen van de snowfoam al een hoop vuil wegspoelen. Met het kleien wordt viezigheid uit de lak getrokken die zich gehecht heeft aan je lak. Lak hoort namelijk zo glad en vlak te voelen als een stuk glas, als je schuurpapier voelt is dit te danken aan vuil dat zich genesteld heeft in je lak en er niet uit komt tijdens het reguliere wassen.

Stappenplan snowfoam

  1. Pak je hogedruk reiniger en zet je snowfoamlance erop.
  2. Vul de fles met de juiste verhouding snowfoam – water.
  3. Bedek de auto met een laag snowfoam, begin onderaan en kijk even of een buurman heel raar uit het raam staat te kijken ;).
  4. De snowfoam heeft enkele minuten nodig om zijn werk te doen. Gemiddeld zit dit richting de 5 minuten maar is afhankelijk van het weer en de warmte (laat het NOOIT opdrogen).
  5. Spoel de snowfoam van de auto af. Je bent nu klaar om je emmers te vullen en de washandschoen erbij te pakken. Je kunt de auto verder wassen zoals gewoonlijk.
  1. Een pre-wash kun je grotendeels op dezelfde manier gebruiken, alleen breng je dit niet aan met een hogedruk reiniger. Spuit het product over het oppervlak en laat het een paar minuutjes inwerken.
  2. Als de paar minuutjes voorbij zijn, spoel je alles af met de tuinslang of met de hogedruk reiniger.

Stappenplan kleien

  1. Na het wassen van de auto veeg je het grootste deel van het water weg met je droogdoek. Het hoeft niet perfect droog te zijn, maar je wil wel voorkomen dat water opdroogt en kalkvlekken achterlaat.
  2. Spuit een goede nevel van kleiglijmiddel (ook wel: claylube) over het paneel dat je wil gaan kleien en wrijf je klei over de lak. Je hoeft niet hard te drukken, je kunt waarschijnlijk aan de klei voelen wanneer de lak schoon is. Hoe schoner de lak, hoe makkelijker en vloeiender de klei over het oppervlak glijdt.
  3. Werk paneel voor paneel de auto af.
  4. Ben je klaar? Dan kun je de auto gewoon afspoelen, maar je kunt er ook nog even een keertje overheen gaan met de emmer sop om zeker te zijn dat alles schoon is. Spoel dan de auto af en droog zoals gebruikelijk.
  5. Na het kleien kun je marring veroorzaakt hebben, dit zijn vegen in je lak in de richting van het kleien. Helemaal niet erg, een laagje pre-wax cleaner of light-polish polijstmiddel lost dit heel snel op. Hierna kun je de bescherming van jouw keuze aanbrengen.

Voorwassen

Klei en glijmiddel

Decontaminatie van je lak

Het is een heel duur woord, maar zeker iets dat een grote rol speelt in goede car care! Decontaminatie is het verwijderen van alle stofjes en dingetjes die niet op/in je lak hoort. We hebben het dan over roetdeeltjes, vliegroest, teer, insecten, lijmresten en mineraalsporen. Als je dit namelijk niet verwijderd zal een wax, sealant of coating minder goed hechten aan je lak en zal het minder lang bescherming bieden. Daarnaast tast deze contaminatie je lak aan, hoe eerder het verwijderd is, hoe beter.

Stappenplan decontaminatie

  1. Bekijk eerst met wat voor vuil je te maken hebt:
    • Teer zie je aan zwart/bruine vlekjes of vegen. Als het een beetje warm is voelt het zacht en plakkerig. Hiervoor gebruik je een Tar en Glue remover.
    • Vliegroest zie je helaas niet snel met het blote oog. Als het erg is geworden, toont het zich als kleine bruine vlekjes. Als het nog niet heel erg is is het met het blote oog niet te zien. Als je een “fallout remover” (vliegroest verwijderaar) gebruikt, zie je dat dit product paars verkleurt op de plek waar het vliegroest tegenkomt. Je vindt vliegroest vooral op de neus, de motorkap, bij je velgen, je dak en op je zijspiegel.
    • Kalkvlekken of mineraalsporen zijn kleine kringetjes die zich niet makkelijk laten verwijderen. Vaak zijn ze rond, of bijna rond met witte randjes. Deze kun je soms deels verwijderen met shampoo, maar als ze te groot zijn (of te oud zijn) zul je de klei erbij moeten pakken om het van je lak te krijgen.
    • Insecten zijn een bekend probleem om weg te wassen. Als je geen goede bescherming op je lak hebt zitten ze muurvast. Het gevaar is dat je geneigd bent om hard te gaan wrijven, waardoor je juist meer krassen kunt maken. Een APC (all purpose cleaner) even erop spuiten en in laten weken maakt het verwijderen een heel stuk makkelijker.
    • Lijmresten kun je op dezelfde manier behandelen als teervlekken. Een Tar en Glue remover erop spuiten, even zijn ding laten doen en dan wegwrijven. Soms moet je het een paar keer doen.
    • Roetdeeltjes zijn niet vaak een groot probleem, ze komen namelijk met het kleien ook al los. Maar als het een serieus probleem is zou je IPA (Isapropyl alcohol) kunnen proberen, of een Tar en Glue remover. Dit geldt overigens ook voor smerige uitlaten.
  2. Nu je weet met welke contaminatie te maken hebt, weet je welk product je moet gebruiken.
  3. Na het gebruiken van het juiste product wordt het aangeraden om het goed te wassen naderhand, zodat je geen resten hebt van het schoonmaakproduct.
  4. Na het gebruiken van deze producten en het opnieuw wassen kun je klei gaan gebruiken om de puntjes op de I te zetten (lees hierboven).
  5. Ook nu is het advies om een pre-wax cleaner of licht polijstmiddel te gebruiken om eventuele marring te verwijderen.
  6. Nu is het tijd om een nieuw laagje bescherming aan te brengen zodat nieuwe contaminatie niet kan hechten en het wassen van je auto een stuk makkelijker wordt.

Decontaminatie

Lak polijsten

Polijsten is een belangrijke stap als je je lak ook daadwerkelijk mooier wil maken. Door te polijsten verwijder je imperfecties en zorg je voor een egale, vlakke en glanzende laklaag. We praten hier nu niet over het maskeren van krasjes maar echt over het permanent verwijderen van die krasjes. Er is echter een kanttekening, om te gaan polijsten moet het oppervlak brandschoon zijn, anders ga je al die viezigheid in het rond wrijven en maak je maar krassen dan je verwijderd. Het is daarom belangrijk dat je de stappen hierboven uitgebreid doorloopt voordat je gaat polijsten. Pas als de lak brandschoon is, kun je de lak gaan corrigeren door te polijsten.

Stappenplan polijsten

  1. We gaan er even vanuit dat je de stappen hierboven allemaal doorlopen hebt, op de bescherming na! De auto is dus gewassen, contaminatie verwijderd, gekleid en gedroogd.
  2. Als je met een machine gaat polijsten wil je eerst de polijstpad voorbereiden. Dit doe je door een laagje polijstmiddel over het oppervlak te verspreiden met behulp van je vinger. Een beetje zoals je een boterham smeert. Als je met de hand gaat polijsten doe je dit met je kleinere hand-polijstpad.
  3. Breng nu 3 erwten op je polijstpad aan, en dep deze op het paneel. Werk in gebieden van ongeveer 40cm bij 40cm.
  4. Zet nu je polijstmachine op standje 1 (de traagste stand) en zet de machine op het paneel. Schakel hem in en draai heel langzaam de snelheid omhoog tot hij begint met draaien.
  5. Verspreid het polijstmiddel eerst over het gebied en zet de snelheid nu een beetje omhoog. Als de polijstpad gaat spetteren heb je teveel polijstmiddel gebruikt en moet je de snelheid terugdraaien. Onthoudt dat teveel polijstmiddel niet helpt, hiermee glijdt de polijstpad over de lak zonder de polijstkorrels rond te bewegen.
  6. Met een hand-polijstpad gelden eigenlijk dezelfde regels, echter komt het nu aan op jouw eigen spierkracht.
  7. Werk nooit in de zon, of op een heet paneel. Probeer ook te voorkomen dat het polijstmiddel helemaal opdroogt om gumming te voorkomen.
  8. Denk je klaar te zijn? Gebruik dan een microfiber doek om het polijstmiddel af te nemen. Ziet er perfect uit? Spuit dan een beetje IPA over het gepolijste deel en neem dit nogmaals af. Er kan namelijk olie van het polijstmiddel in kleine imperfecties kruipen waardoor je ze niet goed ziet. IPA verwijderd dit polijstresidue.
  9. Als je de hele auto hebt gedaan, neem dan de hele auto nog een keer af met IPA. Je kunt nu een coating of een sealant aanbrengen waarmee de lak weer voor lange tijd goed beschermd is.
  10. Tijdens het wassen kun je soms een beetje sealant of Quick Detailer gebruiken als een drooghulp. Dit maakt het drogen fijner en makkelijker, maar helpt je bescherming ook om langer zijn werk te kunnen doen.

Polijsten

Wat is nou eigenlijk het voordeel van zo je auto wassen?

Uiteraard doe je het wassen om de lak schoon te maken. Schone lak behoud zijn glans langer, wat een auto er natuurlijk nieuw en fris uit laat zien. Maar de stappen die je daarna doet zijn een mengeling van onderhoud en van voorbereiding. Het onderhoud aspect zit hem in het perfect schoon houden van je lak, waardoor je langer van die “nieuw-look” kunt genieten. Het voorbereiden doe je voor het polijsten en/of beschermen.
Waarom ga je dan beschermen? Want uiteindelijk is het een hoop extra werk. Maar ondanks het extra werk is het wel een nuttige stap. Met een goede bescherming loopt het water zo van je lak af, kun je nagaan hoe makkelijk het droogmaken dan wordt? Daarnaast zorgt een goede bescherming ervoor dat viezigheid niet makkelijk kan hechten, wat betekent dat wassen een stuk makkelijker gaat met beter resultaat. Een laatste voordeel is dat oxidatie en oppervlakkige schade door contaminatie op afstand gehouden wordt, waardoor de uitgebreide stappen hierboven zelden nodig zijn. Veel hobby-detailers doen 1 of 2 keer per jaar hun auto een uitgebreide behandeling geven, terwijl ze de rest van het jaar de lak schoon en netjes houden door even simpel en snel te wassen.

Kortom, die bescherming zorgt voor: sneller schoon, minder wrijven en schrobben, langer behoud van die heerlijke glans, water dat er zo van af loopt (lekker vlug droog maken) en minder vaak een uitgebreide poetsbeurt nodig.

Lakbescherming

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×