Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Je auto wassen zonder water, of zonder af te spoelen? Hoe werkt dat?

Het is mogelijk om je auto te wassen zonder veel water te gebruiken. Sterker nog, bij sommige shampoo’s is in zo’n geval een litertje voldoende om de hele auto mee te kunnen doen. Klinkt als een rare droom, maar het kan echt. In hoeverre het van toepassing is voor jou is soms de vraag, dus daar gaan we wat dieper op in.

Waterloos je auto wassen, waterless wash

Een zogenaamde waterless wash is een was-methode waarbij je niet meer water nodig hebt dan wat je gebruikt om het product te verdunnen. Ter voorbeeld: je schenkt 500ml van een speciale waterless shampoo in een spuitfles, daar gaat dan nog 500ml water bij. Et voila, je hebt alles dat je nodig hebt qua wasproduct. Dit product werkt door het op de lak te spuiten en vervolgens af te nemen met een schone doek. De waterless wash werkt door een unieke formula die het vuil in een soort capsule verpakt. Wanneer je met een schone doek het paneel droog veegt, blijft het vuil veilig in de “capsule”. Dit voorkomt dat de scherpe randen over de lak getrokken worden en swirls maken. De reinigende werking helpt om zoveel mogelijk vuil los te maken en makkelijker verwijderbaar te maken zonder vieze vegen achter te laten. Het grootste nadeel van dit product is dat het niet geschikt is voor hele vieze oppervlaktes. Het zou dus niet naar voldoening werken wanneer je het probeert op een auto die al maanden niet gewassen is. Het is wel geschikt als een snelle opfrisbeurt wanneer je auto eigenlijk alleen maar stoffig is geworden.

Voor- en nadelen:

Pluspunt Door het weinige water lekker veilig en verantwoord voor het millieu
Pluspunt Erg handig als snelle opfrisbeurt tussen de normale wasbeurten door
minpunt Niet geschikt voor hele vieze oppervlaktes
minpunt Vrijwel al deze producten laten een flinterdun laagje achter, niet iedereen wil dit
minpunt Je zult voor vrijwel elk paneel een schone kant van je doek moeten pakken. Je hebt dus redelijk wat doeken nodig
minpunt De meningen zijn verdeeld over de kwaliteit van deze producten en of ze ook echt krasvrij kunnen wassen
 

Auto wassen zonder af te spoelen, rinseless wash

Geloof het of niet, maar er zijn mensen die hun auto afsoppen met een spons en dan vervolgens laten opdrogen in de zon. Soms spoelen ze de auto nog wel even af, maar laten hem daarna gewoon opdrogen. Heel jammer, want hierdoor droogt het vuil in het water opnieuw op. Daarnaast krijg je mineraalafzetting in de vorm van kalkvlekken. Ondanks dat er eigenlijk altijd verteld wordt dat je na het wassen je auto af moet spoelen en vervolgens af te drogen met een droogdoek, is het mogelijk om de “afspoel-stap” over te slaan. Dit product noemen ze een rinseless wash. Je gebruikt deze unieke shampoo door een emmer met water te vullen en daar je shampoo aan toe te voegen. JE wast de auto eigenlijk zoals normaal, maar in plaats van afspoelen ga je nu meteen afdrogen met je microfiber droogdoek. Het nadeel is dat dit niet geschikt is voor hele vieze oppervlaktes, maar het werkt wel beter dan een waterless wash.

De rinseless wash werkt door bepaalde ingredienten toe te voegen die een groot verschil maken in de “glijdende” eigenschappen van de shampoo. Soms wordt een wax-emulsie hiervoor gebruikt, wat als extra voordeel heeft dat er meteen heel dun laagje wax achterblijft ter bescherming van de lak. Bij het afdrogen veeg je de vieze shampoo van je lak zonder krassen te maken in je lak. Je zult nog steeds een tweede emmer nodig hebben, want je washmitt wordt bij elk paneel vies en moet dan nog steeds uitgespoeld worden.

Voor- en nadelen:

Pluspunt 1 emmer met ongeveer 10 liter is voldoende voor een normale was
Pluspunt Makkelijker en veiliger te gebruiken als de lak iets viezer is
Pluspunt Laat in de meeste gevallen een flinterdun laagje bescherming achter
Pluspunt Erg handig als je weinig tijd hebt, zuinig wil zijn op het water verbruik of niet veel water kunt/mag gebruiken
minpunt Niet geschikt als de auto echt heel smerig is
minpunt Niet iedereen wil een laagje wax op de lak hebben
minpunt Je moet nog steeds je washmitt uitspoelen bij elk paneel, dus je hebt nog steeds een tweede emmer nodig
 

Verschillende varianten

Inmiddels zijn er in de wereld van detailen behoorlijk wat creatieve oplossingen bedacht om de minpunten van een aanpak terug te dringen. Zo zijn er een paar verschillende technieken die gebruikt kunnen worden.

De Garry Dean methode

Garry Dean is een Amerikaanse detailer die bekend staat om zijn creatieve oplossingen voor veel verschillende methodes. Zo heeft hij meegeholpen aan de techniek waarbij met het Jewellen van de lak versneld. Ook het Spit Shine principe is mede dankzij hem toegevoegd aan de wereld van detailen. (leggen we allemaal nog een keertje uit)
De Garry Dean methode is eigenlijk vrij simpel.

  • Vul een emmer met water en Rinseless Wash shampoo
  • Vul de emmer met een grote stapel microfiber doeken van gemiddelde grootte
  • Vul een spuitfles met een voorwas middel (zoals snowfoam) of pak een Quick Detailer
  • Maak een grote droogdoek nat en wring deze zover uit dat hij alleen nog maar “vochtig” is
  • Spray het voorwasmiddel/QD over het oppervlak (dit zorgt voor extra smering)
  • Pak een natte doek uit de emmer sop, en was het paneel (niet uitwringen, hoe natter hoe beter)
  • Leg de doek weg zodra je een paneel gedaan hebt
  • Gebruik de “vochtige” droogdoek om het paneel droger te maken
  • Gebruik een schone en droge droogdoek om het paneel volledig droog te maken

Via deze methode gebruik je een combinatie van rinseless wassen en waterless wassen om een schone auto te krijgen. Je gebruikt erg weinig water, hoeft niets uit te spoelen en verwijderd veilig het vuil van je lak. Het grote nadeel van deze techniek is dat je heel veel doeken gebruikt. Als dat geen bezwaar is, dan kun je met een beetje oefening je auto in aanzienlijk korte tijd gewassen hebben.

De 1-emmer methode

Ondanks dat je met de Garry Dean methode ook maar 1 emmer nodig hebt, zijn er ook simpelere methodes om met een rinseless wash toch maar 1 emmer te gebruiken. Je kunt dit simpelweg doen door voor elk paneel een schone washmitt te pakken. Een washmitt heeft bovendien 2 kanten, dus voor 4 panelen heb je 2 washmitt’s nodig. Stel dat jouw auto een normale sedan is, dan heb je waarschijnlijk 11 panelen (excl. voor/achterbumper) dus als je 6 washmitt’s hebt, zou het kunnen.
Het is geen praktische oplossing, maar er kunnen situaties zijn waarbij je maar 1 emmer kunt/mag gebruiken. Je moet er alleen op letten dat je elke washmitt weglegt zodra je er klaar mee bent.

Conclusie

Ondanks dat we de rinseless en/of waterless wash niet aanraden voor regelmatig gebruik, heeft elk product z’n plek. En dit soort producten kunnen prima zijn wanneer je met enige regelmaat de auto even een opknapper wil geven. Stel dat het weer een periode met sahara-zand is, dan is het jammer dat je auto na 2 dagen weer bedolven is onder het stof. Een snelle was doordeweeks kan die glans weer terugbrengen. Maar helaas worden dee producten ook weleens gebruikt om een hele vieze auto weer schoon te krijgen, en in dat geval leidt het vaak tot teleurstelling. Kijk dus even naar jouw situatie en bepaal voor jezelf of een rinseless en/of waterless wash voor jou geschikt is.

One comment

  1. […] Onze buurman heeft een stuk tuin achter zijn kantoor, en wanneer het guur of nat weer is zien wij hem weleens naar buiten lopen met een bladhark om zijn tuintje schoon te harken. Wij vonden dat apart, want je gaat toch liever harken als het droog is? Liefst ook een beetje warm? Dus vroeger we hem ernaar, zijn antwoord luidde: als het koud en nat is zijn de bladeren nat, dan waaien ze minder makkelijk wel, bovendien blijven dan aan elkaar plakken. Zo zie je dus maar dat iets heel logisch kan zijn, ondanks dat het vreemd oogt. Op diezelfde manier kijken wij naar het wassen van je auto in de regen. De buurman denkt dat je gek bent geworden, maar jij bespaard water, verkleind het risico op kalkvlekken en wast je auto met meer gemak. P.s. we hebben het hier wel over serieuze regen, die actief van je lak afrolt. We hebben het niet over een miezerbuitje. Want dat spoelt natuurlijk niks weg. Mocht je willen weten hoe je het verhaal helemaal omdraait, dan kun je ook je auto wassen zonder water, of zonder af te spoelen. […]

Reacties zijn gesloten.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp