Je ruitenreiniger gebruiken als antivries?

We hebben het ooit gezegd in andere blogs, maar kun je echt je ruitenreiniger gebruiken als een anti-vries aan de buitenkant van je ruiten? Het antwoord is iets ingewikkelder dan gewoon “ja” of “nee”, dus we besloten wat meer uitleg hierover te geven.

Wat is een anti-vries?

Een anti-vries is (hoe verrassend ook) een middel dat voorkomt dat je in de ochtend wakker wordt met een laag ijsvorming op je ruit. Waar dit vandaan komt legt meteen uit hoe het product werkt. Vooral in de nacht kan het goed afkoelen, dit houdt in dat de luchttemperatuur daalt, soms zelf heel dicht op het vriespunt (en soms eronder). Warme lucht kan meer vocht vasthouden dan koude lucht en zelfs een paar graden kan al voor een groot verschil zorgen. Als het ‘s nachts snel afkoelt en er is te weinig wind, dan condenseert het teveel aan vocht op diverse materialen (waaronder glas). Dit vocht bevriest vervolgens door de lage temperatuur. Hierdoor kan het zijn dat jij moet krabben, terwijl het niet geregend heeft en je ruit gister nog droog was.

De 2 methodes van aanpak

Het bovenstaande kun je in principe op 2 manieren aanpakken:
1. Voorkomen dat er condensatie ontstaat op je ruit. Hierdoor zit er geen vocht op je ruit dat kan bevriezen en hoef je dus ook niet te krabben.
2. Vorst op de ruit makkelijk en snel verwijderen. Er zit dus al vocht op je ruit, maar je wil dit verwijderen zonder te krabben. Het liefst snel en makkelijk.

“Voorkomen is beter dan genezen”. Dus als je een beetje moeite steekt in de voorbereiding, dan hoef je in de ochtend niet moeilijk te doen. De grote vraag is: hoe doe je dat.

Glasreinigers

Ruitenreiniger als anti-vries… en meer…

Zoals je hierboven kunt lezen kun je op zoek gaan naar 2 soorten producten. De ene helpt te voorkomen dat vorst ontstaat op je ruit, terwijl de andere juist helpt om vorst te laten smelten. Om vorst te voorkomen zijn er diverse trucjes uit schoonmoeders doos, zoals je ruit insmeren met zeep en het op laten drogen. Nadeel is echter dat je ruit niet heel erg schoon is en bij gesmolten ijs druipt je sop gewoon van je ruit af. Hiervoor kun je ook producten gebruiken die wat beter bestand zijn tegen water EN die tegen vorst helpen: zoals IPA.
IsoPropylAlcohol is een soort alcohol die je makkelijk kunt verdunnen met water. Alcohol heeft als voordeel dat deze heel moeilijk bevriest. Als je IPA in hoge concentratie op een schone ruit spuit en laat drogen, zul je zien dat condens en vorst veel minder snel ontstaat. Je moet dit misschien wel om de paar dagen opnieuw aanbrengen. IPA kun je echter ook prima gebruiken als glasreiniger.
Andere glasreinigers zoals Clearly Menthol bevatten hoge concentraties van methanol, dat (net zoals IPA) heel moeilijk bevriest. Dit soort ruiten reinigers helpen dus ook om vorst tegen te gaan. (lees het label om te controleren of het product methanol gebruikt, dit is lang niet altijd het geval). Zowel IPA als methanol kunnen ijs ook laten smelten. Zodra het gaat mengen met water ontstaat een mengsel met water dat niet opnieuw bevriest. Het gesmolten ijs blijft dus ook vloeibaar.

Hoe helpt dit je de winter door?

Houd je voorruit zo schoon mogelijk (je ruitenwissers zijn niet genoeg) en spray je ruit vol met IPA wanneer deze nog droog is. Laat dit gewoon opdrogen. Als je vlekjes ziet, dan was je ruit niet helemaal schoon. Grote kans dat je de volgende ochtend niet hoeft te krabben. Ben je het vergeten te doen? Dan kun je ook IPA of ruitenreiniger op het ijs sprayen om vervolgens een kop koffie te gaan drinken. Na een half uur zal een groot deel van het ijs gesmolten zijn. Krabben is dan niet meer nodig of veel makkelijker.
Een andere tip is een goede glascoating. Deze zorgt er sowieso al voor dat het ijs niet makkelijk kan blijven plakken aan het glas.

Glasdoeken

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar