Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Kun je rubber strips en trims met barsten herstellen?

Kun je rubber strips en trims met barsten herstellen?

Raamrubbers, ruitenwissers, deurrubbers, paneeltrims, waterkeringen en meer. Er zit vaak redelijk wat flexibel rubber op een auto, motor, campervan of ander voertuig. Door de jaren heen kunnen deze gaan barsten, maar kan dit nog wel hersteld worden? Kun je rubberen strips en trims met barsten nog herstellen?

Waarom zou je rubberen strips en trim herstellen?

Er zitten heel wat rubberen trims en strips op een voertuig. Deze slijten natuurlijk en worden langzaam ouder. Uiteindelijk kunnen de trims gaan barsten omdat ze hun flexibiliteit verliezen. Een simpele buiging kan ervoor zorgen dat het rubber barst. Niet alle rubbers zijn makkelijk te vervangen, dus herstellen is dan een stuk simpeler dan vervangen. Daarnaast kan herstellen ook goedkoper zijn. In het geval van een oldtimer zou het ook extra mooi zijn als je de originele rubbers kunt blijven gebruiken. Maar kan dit nog wel hersteld worden?

Het effect van een rubber dressing

Dressing is een speciaal product dat het kunststof of rubber een klein beetje zachter maakt en (grotendeels dankzij) siliconen of polymeren ervoor zorgt dat het een klein beetje in het kunststof trekt. Dit kan het oppervlak wat zachter maken, maar is helaas vaak tijdelijk. De hechting van de bestandsdelen is niet enorm sterk, dus met de tijd zal het weer loskomen en zijn effect verliezen. Het voordeel is dat het het rubber iets zachter maakt, waardoor het flexibel blijft en minder slijt van lichte buiging of zelfs mechanische schade (zoals eroverheen wrijven met iets hard). Het nadeel is echter dat het de schade niet hersteld, het kan hooguit de schade op lange termijn voorkomen of verminderen. Maar voorkomen doet het helaas niet.

Het effect van Solution Finish

Solution Finish is een uniek product dat ontworpen is om diep in het materiaal te trekken, waar het essentiële kleurstoffen terug in het materiaal brengt zodat de donkere, zwarte kleur wordt hersteld. Ideaal als het rubber (of plastic) zijn diepe, zwarte kleur verloren is. Ondanks dat Solution Finish helpt in het terugbrengen van essentiële stoffen (waaronder ook oliën die het materiaal flexibel houden) is het effect niet eeuwig. Solution Finish zal een stuk langer zijn werk doen dan een dressing, maar na 12 maanden wordt het aanzienlijk minder. Daarnaast hersteld Solution Finish de schade niet, het kan hooguit voorkomen dat het ooit zover komt.

De conclusie om rubber te herstellen

Zowel dressing als Solution Finish kan helpen om de schade te verminderen, of om het te voorkomen voordat het zover is gekomen. Maar volledig herstellen doet het niet. In het beste geval wordt het rubber zacht genoeg om strakker tegen elkaar aan te liggen, waardoor de barsten minder zichtbaar zijn. Maar dat houdt helaas in dat de schade niet hersteld is, enkel “verhuld”. Om de schade volledig te herstellen is er geen andere optie dan: vervangen. De rubberen trims en strips op de auto zijn onderdeel van het exterieur en moeten af en toe onderhouden worden. Die je dit niet, dan slijten ze. Wil je de volgende langer met je rubbers doen, dan zal het veel verschil maken als je met enige regelmaat je rubbers behandeld met een dressing (of desnoods Solution Finish), zodat ze flexibel en zacht blijven en niet gaan barsten of scheuren. Dit geldt zelfs voor ruitenwissers (wel goed afnemen om strepen op je ruit te voorkomen).

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp