Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Met welk water kun je het beste je auto wassen?

Met welk water kun je het beste je auto wassen?

Welk water? Huh? Waar hebben jullie het nou over? Water is toch gewoon water? We zien jullie al bijna raar opkijken vanwege de titel. Maar toch is het ene water het andere water niet. Water kan veel verschillende eigenschappen hebben en het is lang niet altijd hetzelfde als het andere. Klinkt dat cryptisch? Uiteraard, we willen dat je nieuwsgierig wordt en de rest van het artikel leest. 🙂 We beloven dat het een interessant onderwerp is.

Verschillende soorten water

Water is niet altijd water. En daarmee bedoelen we vooral pure H2O. Het water uit de kraan is vrij zuiver, maar als je heel kritisch bent, is dit niet puur H2O. Het is juist onzuiver water, het bevat namelijk spoorelementen, chloor en stoffen die gebruikt worden om het water gezonder te maken voor ons. Er zijn maar weinig plekken waar je puur H2O kunt halen, en dat hoeft ook niet perse. Maar verschil is er. Voor de gewone mens is iets dat lijkt op water gewoon gelijk aan water. En voor het gemak noemen we het ook water. Maar wanneer je het zou moeten drinken, wordt er ineens onderscheid gemaakt tussen water en water. Alhoewel het voor het wassen van je auto niet uitzonderlijk nauw komt, kan het wel handig zijn om in de gaten te houden welk water je waar voor gaat gebruiken.
Grofweg zou je water kunnen verdelen in 2 groepen:

 • Verontreiniging in suspensie
 • Verontreiniging als mengsel

Verontreiniging in suspensie is onzuiver water waarvan de onzuiverheden niet volledig gemengd zijn met het water. de “niet-water” deeltjes zweven eigenlijk als losse stofjes rond in het water. Meestal gaat het dan om vaste stoffen die ronddwarrelen in een vloeistof. Denk maar eens aan de kleine zandkorreltjes die in het water drijven. De kalk die je in water terug kunt vinden is in principe vaak ook in suspensie.
Een mooi (totaal ander) voorbeeld hiervan kan verf op waterbasis zijn. Hierbij zijn kleurstoffen in suspensie in water.

Verontreiniging als mengsel is te vergelijken met de suspensie, met als verschil dat de onzuiverheden zich gebonden hebben aan het water en ook niet zomaar los te maken zijn van elkaar. Eigenlijk is water zelf ook een mengsel, namelijk eentje van waterstof en zuurstof. Mengsels hoeven niet perse vloeistoffen te zijn. Wanneer je shampoo aan water toevoegt, vormt dit een water-shampoo mengsel.

Quick Detailers

Wat maakt het verschil uit?

Eigenlijk zit het belang van de kwaliteit van het water in 2 eigenschappen: het effect op het product dat je gebruikt om mee schoon te maken en het effect dat het water kan hebben op het oppervlak. Soms kan het zelfs beide eigenschappen beinvloeden.
Om maar even een willekeurig voorbeeld aan te snijden: wat zou er gebeuren als je water gebruikt met heel veel zand en stof erin? Dan ga je tijdens het wassen dit zand en stof natuurlijk over je lak smeren. Hoe harder en hoe meer je beweegt, hoe meer die viezigheid over je lak wrijft. Resultaat = waskrassen.

Een andere kant van die medaille is bijvoorbeeld water dat invloed heeft op de prestaties van shampoo (of een ander product) Als het shampoo zich niet goed kan mengen met het water, of zijn “smerende” eigenschap kwijt raakt, dan zijn de belangrijkste voordelen van de shampoo eigenlijk verloren. Het maakt niet goed meer schoon en het vuil dat je oppikt wordt niet meer opgetild. Wederom kan het resultaat zijn dat je je lak volsmeert met lelijke krassen die daarna weer gepolijst moeten worden.

Een ander probleem met water kunnen de spoorelementen zijn. Een bekend voorbeeld hiervan is kalk. Elke huisman / -vrouw is daar bekend mee. Het zorgt namelijk voor die fraaie versieringen op je douchekraan en de wasbak. Water dat je gebruikt om een product mee te verdunnen kan het beste zo puur mogelijk zijn. Als je op een mooie lentedag rond je auto loopt met een fles QD, en het middel droogt op voordat jij het af hebt kunnen nemen, is er een kans dat je hele lak onder de kalkvlekken komt te zitten. Hoe warmer het is, hoe meer risico je loopt op die kalkvlekken. Water zonder enige spoorelementen kan dan ook geen kalkvlekken achterlaten. Een goede oplossing hiervoor is gedemineraliseerd water, ook wel osmose water genoemd. Sommige gebruiken zelfs het water van een condensdroger, alhoewel de meningen erover verdeeld zijn over hoe schoon dit water echt is.

Er kunnen ook eigenschappen zijn die wel nodig zijn, terwijl ze niet perse bij puur water horen. Water heeft de eigenschap om, naast de zuurstofmoleculen, ook een beetje “los” zuurstof in zich op te nemen. Bij aquariums wordt dit gedaan door het water door een pomp omhoog te pompen en vervolgens terug te laten vallen in het water. Hierdoor neemt het vallende water zuurstof met zich mee in het water. De zuurstof in het water is ook nodig om de oppervlakteactieve stoffen hun werk goed te laten doen. Sterker nog, het is erg lastig om schuim te krijgen wanneer er geen zuurstof in het water zit.

Verschillende soorten water

Natuurlijk snapt iedereen dat je niet met modder je auto gaat wassen. Zelfs niet wanneer er een dikke laag shampoo aan het modder wordt toegevoegd. Maar er wordt weleens vergeten dat “transparant” niet hetzelfde hoeft te zijn als “schoon”. Zout water kan (in een emmer) dezelfde kleur en tint hebben als zoet water, toch zal zout water ervoor zorgen dat je shampoo zich anders gedraagt. Dit gebeurt ook wanneer je zout of zoet water gebruikt om je QD, glasreiniger of claylube te verdunnen. Wij kunnen geen reden bedenken waarom zout water een goed idee zou zijn om te gebruiken tijdens het wassen/onderhouden van je auto.

Afgezien van eigenschappen zoals: hoeveelheid metalen, biologisch materiaal, opgeloste chemicaliën en microroganismen zijn er nog andere verschillen in het water die handig kunnen zijn om te kennen.

 • Zwaar water
 • Osmose water
  Water dat op een bepaalde manier gefilterd is waardoor spoorelementen verwijderd zijn. Dit water zou (vrijwel) geen kalk, metalen of biologisch materiaal moeten bevatten. Dit is misschien wel het schoonste water uit dit rijtje.
 • Regen water
  Water dat door het condenseren in de lucht veel reststoffen (zoals mineralen) is kwijtgeraakt. Dit water is niet vrij van stof, zand of biologisch materiaal, maar tijdens het condenseren is het veel metalen, mineralen en andere zware stoffen kwijtgeraakt.
 • Kraanwater
  Chemisch behandeld water om een bepaalde standaard te benaderen. Wij noemen dit vaak het zuiverste water, maar als “zuiver” inhoudt dat het zo puur mogelijk is, dan is kraanwater niet bepaald zuiver. Kraanwater bevat nog steeds diverse spoorelementen en is juist redelijk rijk aan mineralen. Voor biologisch leven is dit totaal geen probleem, maar wanneer het opdroogt op je lak krijg je toch lelijke vlekken. (daarom is afdrogen ook zo belangrijk)
 • Grond water
  Water dat jarenlang door de aarde gefilterd is. Het bevat vaak relatief weinig stof of biologisch materiaal, maar kan juist rijk zijn aan mineralen. Het is doorgaans prima om te drinken, kan voor extra veel vlekken zorgen als het opdroogt op je lak.

Autoshampoo

Welk water voor welke taak

Uiteraard is kraanwater veruit het meest makkelijke water. Iedereen in Nederland heeft een kraan waar dit uit stroomt, waardoor het goed toegankelijk is. Op zich is hier ook niets mis mee, want diverse shampoo’s bevatten stoffen die proberen te voorkomen dat je kalkvlekken krijgt. Desondanks blijft het een goed idee om goed af te drogen na het wassen. Als je een product gaat verdunnen, zoals een Quick Detailer of een claylube, dan is de kans groot dat dit enige tijd op je lak ligt voor je het afspoelt, of afdroogt. In zulke gevallen is het juist beter om water te gebruiken dat weinig risico op vlekken geeft.

Om de auto mee te wassen

 • Kraanwater
  Ondanks de lichte nadelen kun je kraanwater uitstekend gebruiken. Als je in je achterhoofd houdt dat deze stof een risico geeft op kalkvlekken, dan zul je vast ook wel begrijpen dat je het niet op moet laten drogen. Let dus op in de felle zon en droog goed af. Verder kan dit water geen kwaad.
 • Osmosewater
  Omdat dit water duurder is dan gewoon kraanwater is het niet praktisch om dit te gebruiken om de auto mee te wassen, maar het kan wel. Osmosewater, of gedemineraliseerd water wordt in de doe-het-zelf cabines bij wasstraten vaak aangeboden om af te spoelen zonder vlekken eraan over te houden.

Om producten mee te verdunnen

 • Osmosewater
  Omdat dit heel erg schoon water is, dat zeer weinig kans geeft op vlekken, is het eigenlijk ideaal om producten mee te verdunnen. Je hoeft niet bang te zijn dat het opgedroogde product lastig vlekken achterlaat. Voor glasreinigers kan het vooral fijn zijn. Desondanks is het advies nog steeds om het goed af te nemen en te voorkomen dat het product opdroogt. Andere woorden voor osmosewater zijn: gedemineraliseerd water, gefiltert water, gedestilleerd water, of gede-ioniseerd water.

Overige soorten water worden doogaans niet echt aangeraden om te gebruiken. Deze kunnen vlekken maken, restsporen achterlaten of beïnvloeden het product op een nadelige manier.

Glasreinigers

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp