Pilling, lint of pluisjes op de stoelen en bekleding aanpakken

Stofbolletjes, lint, pilling, pluisjes op de bekleding… Er zijn meerdere namen voor hetzelfde probleem. Kleine bolletjes of pluisjes op je stoel of andere bekleding net zoals je weleens op (versleten) kleding kunt vinden. Makkelijker op te lossen dan je zou denken gelukkig!

Waar komt lint vandaan

We zijn het vast allemaal weleens tegengekomen, maar komen die hele kleine balletjes van pluis eigenlijk vandaan? Je ziet het wel op een trui, maar niet op een spijkerbroek? Dit komt vooral door het materiaal. Een gewoven trui is gemaakt van een bepaald type garen. Er is garen dat vooral bestaat uit hele mooie, strakke en rechte draden, maar er is ook garen dat bestaat uit ontzettend veel kleine stukjes vezel. In het laatste geval zie je regelmatig dat er hele kleine vezels uit het garen steken. Die piepkleine, uitstekende stukjes zie je ook terug in het eindproduct. Dit is ook de reden waarom je een verschilt kun zien tussen het strakke oppervlak van een spijkerbroek en het “pluizige” oppervlak van een gewoven trui.

Pilling, lint of pluisjes op de stoelen en bekleding aanpakkenAls er over de stof gewreven wordt, zijn er talloze piepkleine vezeltjes die loskomen uit de stof. Sommige waaien gewoon weg, terwijl andere aan elkaar klitten. In het begin is dit nog niet te zien, maar wanneer deze pluisjes langs genoeg de tijd krijgen worden ze steeds een beetje groter. Uiteindelijk worden ze groot genoeg om te zien en te voelen. Daarom vind je deze pluizige bolletjes ook het eerst op plekken waar de stof veel in contact is met iets anders. Zoals de schouders, de mouwen of de rug (afhankelijk van wat je doet op een dag).

Hetzelfde geldt voor de stof in de auto. Tijdens het rijden bewegen je benen en wrijven je benen over de stof van je stoel. Daarnaast stap je in en stap je uit, wat extra veel kracht uitoefent op de stof terwijl er ook nog eens een draaiende beweging plaatsvindt. Afhankelijk van het materiaal waar de stoel van gemaakt is, kan dit uiteindelijk leiden tot hele kleine pluizige bolletjes: lint. Je hoeft je verder geen zorgen te maken, ondanks dat lint een soort van “slijtage” is, gebeurt het maar heel zelden dat je daadwerkelijk slijtage ziet op de plekken waar het lint zich vormt.

Kun je lint voorkomen?

Nee, eigenlijk niet echt. Er zijn borstels waarmee je de stoel af kunt doen, waardoor de pluisjes geen kans krijgen om lint te vormen, maar dat moet je dan wel met regelmaat blijven doen. Voor de rest heeft lint helemaal niks te maken met schoonhouden of het soort van broek dat je draagt. Vaak stofzuigen kan helpen, maar uiteindelijk komt het toch weer terug.

Interieur reinigers

Hoe kan ik lint of pluisbolletjes opruimen?

Pilling, lint of pluisjes op de stoelen en bekleding aanpakkenEr zijn een paar methodes die we hieronder zullen uitleggen: het scheermesje, de pluizenverwijderaar of de rubberen trekker. Elke heeft zo zijn eigen voor- en nadelen, maar kunnen allemaal helpen om een strakke stof als resultaat te krijgen.

Het scheermesje

Als de stof straks zit, en goed te hanteren is kun je het scheermesje gebruiken. Dit is een makkelijke techniek die alleen niet perse goedkoop is. Hiervoor heb je nodig: een sprayfles met schoon kraanwater en een scheermesje (zoals Gilette of Wilkinson). Je spuit wat water op de stof en werkt dit in met je hand. De stof moet vochtig zijn, niet zeiknat maar ook niet droog. Kijk goed naar de richting van de vezels en ga met je scheermesje over de stof in de richting van de vezels. Je zult meerdere keren de scheerbeweging moeten maken voordat alle stukjes stof los zijn gekomen. Maak af en toe het scheermesje schoon om te voorkomen dat deze verstopt raakt. Doe dit met beleid en wees voorzichtig bij krommingen en bochten! Vergeet niet dat je met vlijmscherpe mesjes werkt die ook schade kunnen aanrichten. Met wat oefenen krijg je er wel een handigheidje in.

Ontpluizer, lint remover, pluisverwijderaar, kledingontpluizer, ontpluizer etc.

Één van de makkelijkste methodes, maar de resultaten verschillen enorm. Soms is het retesimpel om alles weer mooi en goed te krijgen, andere keren vraag je je af of het wel werkt. Het apparaatje werkt op batterijen of met een netsnoer. Je zet het apparaat gewoonweg aan en beweegt over de stof zoals je ook met een scheerapparaat doet. Af en toe even leegmaken en klaar is kees.

De rubberen trekker

Spuit een klein beetje water over de stof en wrijf eroverheen met een rubberen trekker. In veel gevallen is de rubberen trekker stroef genoeg om veel pluisjes los te trekken van de stof. Het resultaat is een beetje wisselend, maar het is makkelijk met weinig risico en goedkoop.

Hoe snel komt lint terug?

Daar is niks van te zeggen. Dat heeft te maken met het gebruik, het type stof en nog veel meer dingen. Uiteindelijk is lint (in het Engels noemen ze het: Pilling) een “natuurlijk” iets dat ontstaat bij het gebruik van de stof. Niets ernstig, hooguit minder mooi. Je kunt het niet tegenhouden, maar je kunt het wel weghalen.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar