Het lijkt een beetje raar om dit nog te moeten uitleggen, maar er zijn mensen die het advies krijgen om pindakaas op het plastic van hun auto te smeren. Dit maakt het plastic namelijk mooi zwart. Maar het werkt lang niet zo degelijk als een goede dressing! Wij leggen je uit hoe het zit.
Inhoud
Serieus…. Pindakaas? Wtf?
Ja, je leest het goed. En het is geen typefout. Tenzij je toevallig van plan was om je auto af te likken, of een broodje Seat te maken, is het een beetje raar om pindakaas op je auto te smeren. Nou ja, eigenlijk zou het ook een beetje raar zijn om je auto af te willen likken… En een broodje Seat?…
Desalniettemin horen wij keer-op-keer dat mensen het advies kregen om pindakaas op hun bumpers te smeren. De oliën in de pindakaas maken het plastic namelijk mooi, diep zwart. En een klein beetje hebben ze daar ook gelijk in. Maar waarom zou je er pindakaas op smeren als je met een degelijke dressing veel betere resultaten behaald? Naast het feit dat de halve wereld je voor gek verklaard omdat je broodbeleg op je auto staat te smeren. Zo zijn er ook mensen die WD40 op het plastic (of de banden) spuiten :O. Je weet wel, WD40… dat spul dat vol zit met oplosmiddelen, waar kunststof lekker van op gaat zwellen en uit gaat drogen. Hetzelfde spul dat in de regen lekker wegspoelt en overal langs je auto van die vette, smerige strepen op je lak maakt (en daarna opdroogt zodat je het er niet meer afkrijgt). Ja… Die WD40 bedoelen we….
Ok, maar waarom zou je het dan doen? Wat is het effect?
Pindakaas bevat (net als veel andere voedselmiddelen) olie. Deze olie lost niet goed op in water, en blijft makkelijk liggen in de oppervlaktestructuur van het plastic. Hierdoor krijgt het plastic een diepzwarte kleur met een beetje glans. Dat is niet zo heel erg vreemd, want vrijwel alles dat vettig is, of oliën bevat geeft dit effect. Je zou in principe zelfs roomboter op het plastic kunnen smeren met hetzelfde effect. Dit heeft echter ook enkele nadelen, de plantaardige olie spoelt op den duur gewoon weg, waardoor je vettige strepen krijgt op de plek waar het wegglijdt. Daarnaast hebben sommige soorten olie een vergelijkbaar effect als oplosmiddelen, al dan niet een stuk milder. Op lange termijn zorgt dit ervoor dat het plastic aangetast wordt en uitdroogt. De grauwe, grijze look die je probeert te verhullen met de olie wordt dan alleen maar erger.
Kortweg, de olie is niet erg geschikt als dressing, je krijgt vettige strepen waar het wegspoelt en je loopt het risico dat je het alleen maar erger maakt. En dat terwijl je voor een paar euro een product kan kopen dat langer blijft zitten, geen vettige vlekken of strepen maakt en juist het plastic beschermd.
Hoe werkt dressing dan? Dat is toch ook vettig?
Dat ligt eraan, goede dressing is technisch gezien niet vettig (ook al kan het zo wel aanvoelen op je huid). Sleutelwoord in dit geval is “goede”. Dat betekent géén dressing in een spuitbus en géén dressing op basis van oplosmiddelen! Een goede dressing is een wateroplossing of een emulsie waarbij polymeren gebruikt worden om het plastic te “voeden”. Deze stoffen trekken in de oppervlakte van het (ongeverfde) plastic, herstellen de gelijkmatige zwarte kleur en voorkomen dat de oxidatie verder doortrekt.
De grauwe, grijze look is vooral te danken aan materiële slijtage. Een vorm van oxidatie zorgt ervoor dat oliën in het plastic verdampen en de vulkanisatie doorzet. Uiteindelijk verliest het plastic zijn zwarte kleur en zijn gladde oppervlakte. De flexibiliteit wordt ook minder, waardoor het plastic uiteindelijk eerder zal breken dan buigen. De stoffen in een dressing helpen om dit effect te vertragen. Het is helaas onmogelijk om het volledig te voorkomen, maar het is wel mogelijk om het aanzienlijk trager te laten verlopen. Hierdoor blijft het ongeverfde plastic dus langer mooi en flexibel.
Als het plastic al is begonnen met vergrijzen, dan kan een dressing helpen om het plastic weer mooi te maken, en ervoor te zorgen dat het niet veel erger wordt. Het is (met een dressing) helaas niet mogelijk om het plastic volledig te herstellen.
Dressing
Maar ik wil mooi zwart plastic, voor altijd… niet voor even…
Tenzij je het plastic vervangt met gloednieuwe onderdelen, is dit vrijwel onmogelijk. Je hebt echter 2 hele goede oplossingen die veel verschil zullen maken:
1. Een dressing herstelt de diep-zwarte kleur van het plastic en helpt te voorkomen dat het erger wordt. Gedurende de weken zal het effect minder worden, maar je kunt heel simpel weer een nieuw laagje dressing aanbrengen. Een kwestie van aanbrengen, even in laten trekken en weer afvegen.
2. Er zijn ook producten op de markt die kleurstoffen bevatten die de toplaag van het plastic hun kleur terug geven. Solution Finish Black Trim Restorer is zo’n product. De kleurstoffen trekken diep in de toplaag van het plastic (en/of rubber) en “verven” het plastic opnieuw. Dit effect blijft een stuk langer zitten, maar zal in de loop der maanden wel minder duidelijk worden. Gemiddeld horen wij van onze klanten dat ze 1 keer per jaar de behandeling opnieuw doen. Dit product is ietsje duurder, en het vergt wat meer voorbereiding om aan te brengen, maar het effect blijft langer zitten en kan ook met succes in meerdere lagen aangebracht worden.
Nee dank je, ik smeer liever broodbeleg en ander etenswaar over mijn auto heen…
Dat mag natuurlijk :). Als je daar tevreden mee bent, dan hebben wij daar geen moeite mee. Maar onthoud wel dat je een beter resultaat kunt krijgen met een product dat langer blijft zitten en vooral op de lange termijn veel meer voordelen biedt. Je zou je voordeur ook kunnen schilderen met vingerverf, maar dat doe je ook niet. Waarom niet? Omdat dit minder mooi is, minder lang blijft zitten en op de lange termijn alleen maar rotzooi geeft. Op diezelfde manier raden wij de pindakaas-gebruikers ook aan om te overwegen over te stappen.
Denk eens aan al die extra boterhammen met pindakaas je kunt maken? Pindakaas met jam, of met een plakje kaas… Krijg je al honger?
[…] Het probleem van de producten die vaak gebruikt worden is dat ze je rubbers aantasten, je lak aan kunnen tasten en vaak ook een hele smerige verkleuring op de lak in je deurkozijn achter kunnen laten. Voordat je het weer heb je een bruine streep langs je deurkozijn lopen. Producten zoals WD40 en vaseline (petroleum) bevatten veel oplosmiddelen, welke helaas in je rubbers trekken en het rubber kunnen aantasten en op laten zwellen. Dit merk je niet na 1 winter, maar na een paar jaar merk je dat de rubbers niet goed meer afsluiten, veel te zacht en vervormd zijn en soms ook vies en plakkerig kunnen worden. Lijnzaadolie kan zelf je lak aantasten, waardoor je onherstelbare schade aan de lak brengt. Uiteindelijk moet daar dan de lak vervangen worden. Het is bijna net zo’n stomme oplossing als het gebruik van pindakaas op je bumpers… […]