Het is een veel gemaakte fout: de gedachte dat een nieuwe auto helemaal geen onderhoud nodig heeft. Die hoeft niet gewassen te worden en heeft geen bescherming nodig. Hij heeft ook perfecte lak en je hoeft er niets aan te doen. Euhm…. nee, dat klopt dus helaas niet. Ook gloednieuwe auto’s hebben viezigheid en imperfecties, 1 groot voordeel is dat je gewoon dezelfde producten kunt gebruiken als degene die je voor andere auto’s ook kunt gebruiken.
Inhoud
Hoe kan een nieuwe auto niet perfect zijn?
Eigenlijk is het heel simpel. Een auto die voor jou gloednieuw is, heeft panelen en onderdelen die soms al maanden oud zijn. Dat betekent dat het paneel na de fabricage in een magazijn gelegen heeft, vervolgens op de werkvloer heeft gestaan en dan waarschijnlijk buiten heeft staan wachten tot de auto’s getransporteerd kunnen worden naar de dealer. Hier staan ze soms nog een tijdje buiten te wachten tot er ruimte is, of ze staan in de showroom te wachten op een nieuwe eigenaar. Gedurende al deze dagen zijn er regelmatig mensen die met hun handen aan het paneel komen, en elke aanraking kan potentieel imperfecties veroorzaken. Vooral tijdens de wasbeurten die deze auto ondertussen krijgen kunnen makkelijk krassen worden gemaakt omdat fabrikanten en dealers liever niet teveel geld uitgeven aan professionele auto-detailers. Dus de auto mag dan wel nieuw zijn voor jou, de oppervlaktes van de auto vechten al meerdere weken tegen de elementen terwijl het aangeraakt kan worden door tientallen handen die niet altijd even voorzichtig zijn.
Een ander puntje is de kwaliteit van het spuitwerk. Waar men vroeger erg veel tijd en energie stak in het leveren van perfect verfwerk, wordt hier tegenwoordig veel op bespaard. Voor een deel is dit te danken aan de vele millieu wetgevingen op dit gebied, die het lastig maakt om lakken op dezelfde manier te maken en te verwerken. Voor een ander deel komt het door de weg-gooi-cultuur waar we in leven. Waar men in 1980 een Mercedes ontwierp om 50 jaar te kunnen overleven bij correct onderhoud, wordt een auto tegenwoordig gemaakt met het idee dat hij binnen 10 jaar toch vervangen wordt. We zien dit terug bij TV’s, computers en vele andere producten. Auto’s blijven hier helaas niet in bespaard. Zelfs de dikte van de lak is afgenomen. Oude lak kan gerust rond de 120 tot 200 micron zijn, terwijl nieuwe auto’s soms met minder dan 100 micron moeten doen. Ervaren detailers kunnen vaak hele verhalen vertellen van situaties waarin de lak van een oldtimer in betere conditie was dan die van een gloednieuwe auto.
Een goed begin is het halve werk!
Ondanks dat de meeste auto-eigenaren hun stalen ros zien als een echt werkpaard, praten we hier nog steeds over een machine die onderhoud nodig heeft. De olie die de onderdelen smeert moet af en toe vervangen worden, de rubberen slangen drogen uiteindelijk uit en de lagers slijten door de jaren heen. Dit is niks nieuws, maar cosmetisch is er ook meer nodig dan enkel een veegje met een theedoek. De lak ziet er mooi uit, maar voorkomt roestvorming aan de metalen panelen eronder. Als je de lak niet goed onderhoudt oogt je wagen minder mooi, maar loop je ook een vergroot risico op roestvorming. Wanneer je vanaf dag 1 je lak goed onderhoud, zal deze langer meegaan, langer mooi blijven en de cosmetische waarde langer vasthouden. En wat is nou gaver dan zien hoe jouw investering van vandaag over 20 jaar nog steeds staat te fonkelen? Al die andere oldtimers zien eruit alsof ze uit de sloot getrokken zijn, terwijl de jouwe nog net zo fris en fruitig is als de eerste dag. Pure klasse waar menig ander complimenten over zal geven. En waarom? Omdat jij wel de moeite wou nemen om er goed voor te zorgen.
En nu moet ik zeker speciaal spul kopen?
Nope. Helemaal niet zelfs. De producten die wij verkopen zijn geschikt voor oude en jonge auto’s. Of je wagen nou 10 dagen oud is, of 10 jaar oud…. de producten die wij verkopen zijn nog steeds geschikt. Dat is het mooie van de professionele spullen die wij testen en aanbieden, we houden het lekker simpel terwijl jij met hetzelfde gemak veel betere resultaten bereikt. Dat gezegd hebbende, een gloednieuwe auto heeft een bepaald traject afgelegd om van de fabriek naar de dealer te komen. En hierbij is het niet sprankelend schoon gebleven. Ons advies is dan ook altijd om een gloednieuwe auto meteen een uitgebreidere reiniging te geven. Wassen, kleien, chemische decontaminatie en vervolgens een lichte polijstbeurt. Je kunt hiervoor dezelfde producten gebruiken als op elke andere auto, maar hiermee begin je meteen met frisse, schone en verse lak die brandschoon is en professioneel beschermd kan worden. Hoe kan het nog beter?
De dealer levert hem toch gewassen af?
Soms wel ja, maar denk eens terug naar de onderhandelingen voor je nieuwe auto. Eerst de auto en de opties kiezen, dan nog de kleur bespreken en de extra’s bespreken. Wil je dit pakket erbij? Wil je die extra verzekering erbij kopen? En uiteindelijk zit je klaar om flink te onderhandelen over de prijs, wat vaak toch in het voordeel van de dealer eindigt. Kortom, je wordt uitgekleed bij de dealer. Je weet het, je probeert je er op voor te bereiden, maar het is onvermijdelijk. Hoe dan ook, die verkoper gaat naar huis met het grootste voordeel, niet jij.
Dus denk je dan echt dat die wasbeurt, die er op het laatste moment nog gratis bij gegooid werd, gedaan wordt door een vakman? Nee joh, die wordt gedaan door een uitzendkracht bij een poetsbedrijf waar 50 auto’s per dag doorheen geblaast worden. Elke euro die ze betalen voor die wasbeurt snijdt in de marge, en als ze 5 euro kunnen besparen zullen ze dat ook doen.
Dus ja, de dealer wil hem vast wel voor je wassen, en dan zal er ook een bescherming op aangebracht worden waar een rete-strak en vooral intimiderend verhaal achter zit vol met technische termen die je toch niet snapt. Maar als je echt goed spul wil ga je naar de specialist. De vakman. Degene die jou helpt om die wagen in tip-top-conditie te houden.