Niet wassen met snowfoam

Waarom snowfoam niet geschikt is om mee te wassen

Snowfoam is een zogenaamde “pre-wash” (of “voorwas” in het Nederlands). Je gebruikt het om vuil los te weken voordat je gaat wassen. Het ziet er niet alleen tof uit, maar heeft ook daadwerkelijk een functie. Er wordt weleens gedacht dat snow-foam het enige is dat je nodig hebt, maar dat is dus niet zo. Waarom niet? Daar duiken we deze week in.

Wat is snowfoam

Snowfoam is een speciaal reinigingsmiddel dat wel iets weg heeft van shampoo, maar dan toch een beetje anders is. Een shampoo is ontworpen om vuil op een veilige manier los te maken van het oppervlak, vast te houden het sop goed te laten mengen met het water waarmee je het afspoelt. Daarnaast zorgt het voor een “smerende” werking zodat je washmitt soepeler over de lak glijdt en het vuil minder over de lak wordt gesleept. Snow-foam reinigt wel, maar dan op een heel andere manier. Snowfoam is ontworpen om het vuil los te weken van het oppervlak waardoor het minder “vast” zit en zich makkelijker laat verwijderen. Dit maakt het wassen makkelijker en zorgt er soms voor dat er al veel vuil wordt weggespoeld tijdens het afspuiten van de snowfoam. Er zit echter weinig “smerende” werking in snowfoam en het is ook niet ontworpen om het vuil vast te houden in het sop. Je hebt dus wel de reinigende werking die je kunt vergelijken met een shampoo, maar niet de eigenschappen die de waskrassen op afstand houdt.

Waarom moet je niet wassen met snowfoam?

Een shampoo doet in weze 2 dingen tijdens het gebruik:

 1. Zo goed mogelijk vuil en viezigheid losmaken van het oppervlak (reinigende werking)
 2. Het vuil vasthouden waardoor de washmitt makkelijker over het oppervlak glijdt zonder het vuil in de lak te trekken (smerende werking)

Het eindresultaat is dat jij je auto netjes schoon en fris krijgt, zonder dat het vuil op de lak voor waskrassen zorgt. Hoe schoner die lak is, hoe makkelijker het drogen ook wordt. Als je lak mooi schoon is en blijft, is een mooi bij-effect dat nieuw vuil zich minder makkelijker kan hechten en dat je minder snel last hebt van oppervlakte oxidatie. Eigenlijk dus meerdere vliegen in 1 klap. Het belangrijkste hierin is echter het veilig verwijderen van vuil zonder dat dit een negatief effect heeft op je gepolijste lak

Snowfoam is niet genoeg voor een volledige wasbeurt

Er wordt weleens gedacht dat je de hele wasbeurt over kunt slaan nadat je snowfoam hebt gebruikt. Helaas is dit niet het geval. Probeer het zo te zien: als je gaat afwassen, helpt het om de borden eerst even af te spoelen onder de kraan zodat je afwaswater minder snel vies wordt. Maar is dit voldoende? Nee. Na het afspoelen was je ze gewoon nog af. Zo kun je de snowfoam ook zien. De snowfoam probeert de verbinding tussen eht vuil en het oppervlak af te breken, waardoor het vuil eigenlijk “loskomt”. Hierdoor is het makkelijker te verwijderen. Na enkele minuten spoel je de snow-foam van het oppervlak af en spoel je vaak al een hoop vuil weg. Ga je daarna wassen met je washmitt, dan wordt je washmitt minder vuil (minder vaak spoelen en minder vaak je spoelwater verschonen) en wordt je auto makkelijker schoon. Geen reden meer dus om te wrijven en te schrobben. Een paar vegen en je lak is schoon.

Hoe gebruik je snowfoam dan?

Het gebruik van snowfoam is gelukkig vrij simpel:

 • Voeg de juiste hoeveelheid water in de snowfoam-lans fles
 • Voeg de juiste hoeveelheid snow-foam toe
 • Zet je hogedrukreiniger aan en zet de snowfoam-lans erop
 • Foam je auto helemaal onder
 • Is de fles leeg? Vul hem even met schoon kraanwater en spuit de snowfoam-lans schoon
 • Wacht enkele minuten terwijl je het foam van je lak af ziet glijden (laat het nooit opdrogen)
 • Spoel het schuim van je auto af
 • Pak je emmertjes en was de auto
 • Even afspoelen en afdrogen en de auto kan er weer een paar dagen tegenaan 😉

Kortom:

Snowfoam is voor:

 • Het losweken van vuil
 • Het wassen makkelijker maken
 • Het ergste van stof en oppervlakkig vuil af te spoelen
 • En een klein beetje omdat het er toch wel vet uitziet 😉

Shampoo is voor:

 • Het verwijderen van vuil
 • Het veilig schoonvegen van je lak zonder waskrassen
 • De puntjes op de I zetten
 • Ervoor zorgen dat bij het afspoelen vrijwel al het vuil weggespoeld wordt en blinkend schone lak overblijft

Snowfoam

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×