Wat is een interieur reiniger product?

Wat is een interieur reiniger product?

Je hebt diverse stoffen in het interieur van je auto, vrachtwagen, campervan of caravan zitten maar toch kun je het meeste met een paar reinigers schoonmaken. Hoe zit dat dan? En waar moet je op letten? Wat zijn deze interieur reinigers?

One cleaner to rule them all…

Nou, zo mooi is het nog net niet. Het is nog niet zover dat je ‘alles’ kunt reinigen met één reiniger. Maar je komt een heel eind met een paar flesjes. Toch heb je in je wagen meerdere verschillende materialen. Je hebt glas, plastic, leer, hout, metaal en rubber in je interieur. Je zou denken dat je dan ook meerdere reinigers nodig hebt? Deels is dit zo, maar toch kom je een heel eind als je weet welke reinigers je kunt gebruiken op welke ondergrond. Daarom duiken we hier wat dieper in.

De APC (all purpose cleaner) voor je interieur

Dodo Juice Total Wipe Out en Dodo Juice Cabin Krug zijn een klassiek voorbeeld van een type APC. Dit is een reiniger die bijna overal geschikt voor is. Reinigen van rubbers, lastige plekjes, scharnieren, deursponningen, motorruimtes, wielkassen en ook… het interieur. Een goede APC is een subtiele reiniger die zacht is voor de ondergrond maar juist ruw is voor vetten en oliën. Hierdoor kan het prima gebruikt worden om je vette, vieze stuur weer schoon te krijgen of om juist die plakkerige knoppen van je dashboard weer schoon te krijgen.
Er zijn echter ook twee punten die je in je achterhoofd moet gebruiken wanneer je dit gebruikt (geldt overigens voor vrijwel alle reinigers): 1. gebruik een reiniger alleen wanneer het nodig is. Als het schoon is hoef je het ook niet af te nemen met een reiniger. Je kunt het dan prima afnemen met een vochtige doek (alleen water) of desnoods een licht sopje. De reden hiervoor is: 2. elke reiniger laat een heel klein beetje residu achter. Daarom is het aan te raden om er nog eens achteraan te gaan met een vochtige doek (alleen water) zodat je zowel het losgemaakte vuil wegveegt en meteen de resten van het product wegveegt.
Hier vind je APC reinigers >

De leerreiniger

Er zijn heel wat auto’s die leer in het interieur hebben en dat vergt een aparte reiniger. Leer is eigenlijk één van de weinige ondergronden waarbij het advies is om hier ‘alleen’ speciale leer-producten op te gebruiken. Het leer kan namelijk uitdrogen, verkleuren en scheuren als je dit niet op de juiste manier onderhoud. Een leerreiniger trekt het vuil uit het leer zonder de essentiële oliën los te weken. Als je daarna het geheel afneemt met een vochtige doek hoef je ook geen zorgen te maken om eventueel residu. Na het reinigen kun je het leer beschermen en voeden met een “leather sealant”.
P.s. Niet ieder stuur is bekleed met leer. Ondanks dat het hier wel op lijkt is het meestal PU (nepleer) of een andere kunststof die eruit ziet als leer. Op PU kun je prima een APC gebruiken.
Hier vind je leerreinigers >

De glasreiniger

Wie glas weleens reinigt zal weten dat het niet altijd meevalt om glas absoluut streeploos schoon te krijgen. Het lijkt soms schoon, maar zodra je in de zon kijkt zie je toch nog vegen en strepen op het glas. Dan baal je dat het dus toch niet zo schoon is als je dacht… Een goede glasreiniger is ontworpen om vetten, stof en oppervlakkig vuil los te weken, en droogt meestal streeploos op. We zeggen “meestal”, omdat de glasreiniger wel verdampt, maar het vuil dat het losgeweekt heeft niet verdampt. Dat vuil blijft achter en kan alsnog voor vlekken of strepen zorgen. Dat heeft niets met de glasreiniger te maken, maar met jouw techniek. Met de juiste techniek krijg je keer op keer perfecte resultaten dankzij de glasreiniger. #glashelder
Lees hier meer over het reinigen van glas met de juiste techniek.
Hier vind je glasreinigers >

Quick Detailer

Misschien niet het eerste product waar je aan denkt, maar een Quick Detailer kan prima gebruikt worden in het interieur. Het reinigt niet zozeer, maar helpt wel om alles een opknappertje te geven. QD’s hebben meestal een lekkere geur, ze maken het makkelijker om streeploos af te werken (vooral op glanzende delen) en ze kunnen hele lichte imperfecties verhullen. Het kan gebruikt worden op plastic, rubber en glanzende panelen. Het kan ook op touchscreens, metaal en gelakt hout. Maar gebruik het niet op bekleding, leer of glas. Daar is het minder geschikt voor. De Quick Detailer gebruik je in dit geval als een puntje op de i. Dus nadat je alles schoon hebt gemaakt met andere producten.
Hier vind je Quick Detailers >

Rubber- en plastic dressing

Dressing is eigenlijk niet bedoelt voor het reinigen, maar het kan wel gebruikt worden om bepaalde delen wat mooier te maken. Het interieur slijt natuurlijk ook en kunststof kan ook daar verkleuren. Een dressing kan de originele kleur herstellen en soms ook hele lichte imperfecties verhullen. Houd er wel rekening mee dat dressing het kunststof donkerder kan maken. Als je een plekje bijwerkt is de kans groot dat je het hele paneel moet doen om te voorkomen dat je kleurverschil ziet.
Wil je eventuele glans voorkomen nadat je een dressing hebt gebruikt? Neem het dan af met een licht vochtige doek nadat je het even in laat trekken. Meestal is een half uurtje genoeg om het in te laten trekken. Wring een natte doek (gewoon water) zo ver mogelijk uit, en neem daarmee het paneel af.
Hier vind je dressing >

Vochtig doekje (gewoon water)

Het zal je verbazen, maar je kunt heel erg veel schoonmaken met simpelweg water. Een emmertje met schoon kraanwater en een doekje is soms al genoeg voor een opknapper. Het neemt zand en stof op, maar verwijderd geen vetten of oliën. Je kunt prima een vochtig doekje gebruiken om je dashboard (en de rest) stofvrij te maken, waarna je eventuele overgebleven plekjes bijwerkt met de reiniger van je keuze. Gooi je emmertje water niet weg, want nadat je een reiniger hebt gebruikt kun je het nog eens afnemen met een vochtig doekje om zeepresten en ander residu te voorkomen.

Autoshampoo voor je interieur

Staat dat er echt? Typefoutje zeker? Autoshampoo is toch voor de buitenkant? En daar heb je op zich gelijk in. Maar autoshampoo is gewoon een reinigingsmiddel. Net zoals een APC of glasreiniger. Een shampoo is perfect voor het bijhouden en onderhouden van ondergronden omdat het vuil losweekt en toch zacht is voor de ondergrond. Als je interieur dus niet erg vies is, maar vooral stoffig, dan kun je prima een emmertje sop maken met autoshampoo. Wring je doek goed uit, zodat het geen natte rommel wordt en veeg je interieur gewoon schoon met een doekje. Je kunt een tweede doek gebruiken om het geheel weer streeploos droog te maken.

Een beter interieur begint bij jezelf

Het interieur van een voertuig is een gebied dat tamelijk goed afgesloten is (deuren en ramen zijn meestal dicht), waar vrij weinig ventilatie is maar wel verontreiniging kan zijn (vies van je schoenen, vieze handen aan het stuur, nicotine, geknoeid eten of drinken etc). In je woonkamer maak je regelmatig schoon om te voorkomen dat het vies wordt en gaat stinken. Maar het interieur van de auto krijgt vaak minder aandacht terwijl de ventilatie daar slechter is. Als je de frisse geur en mooie look van je auto wil bewaren is het daarom een goed idee om af en toe je interieur een opknapper te geven. Zo geniet je ook weer meer van elke keer dat je instapt. Vergeet niet dat een airco (ook in de winter) kan helpen om het vocht uit de auto te halen en te houden.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×