Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Wat is het verschil tussen een Dressing en Solution Finish

Wat is het verschil tussen een Dressing en Solution Finish

Kunststof, rubber en plastic delen aan de buitenkant van een auto kunnen sneller verouderen dan veel andere delen, om dit te verhelpen zijn er enkele producten op de markt. De meest bekende zijn “rubber/kunststof dressings” en “Solution Finish”. Maar wat zijn hier nou de verschillen tussen? Wanneer gebruik je het een en wanneer de ander?

Wat is een rubber/kunststof/plastic dressing?

Je zult vast weleens gehoord hebben van mensen allerlei goedje op plastic smeren om het weer mooi zwart te krijgen. Je hebt dan vast ook gehoord hoe dit relatief kort mooi blijft, na een paar regenbuien is het effect al weer weg. Bij olie-achtige producten heb je zelfs dat het lelijke vegen en strepen kan maken. Om hier een betere oplossing voor te bieden hebben fabrikanten ontdekt dat bepaalde polymeren bijna hetzelfde effect kunnen hebben als die goedjes die men vroeger gebruikte. Deze polymeren worden in een watergebaseerde oplossing gemaakt en bieden een paar grote voordelen: ze zijn grotendeels hydrofobisch, ze trekken in het materiaal (en liggen er niet gewoon bovenop), ze drogen compleet op, spoelen niet weg, zijn goedkoop om te maken, zijn een stuk millieuvriendelijker dan de olie-gebaseerde verzinsels en hebben geen enkel negatief effect op het kunststof op lange termijn.
Een klein nadeel is dat het effect nog steeds tijdelijk is. De meeste dressing gaan enkele maanden mee, en moeten een paar keer per jaar opnieuw aangebracht worden. Gelukkig is dit goedkoop en vooral zeer simpel om te doen.

Wat hierbij belangrijk is om mee te nemen, is dat professionele autodetailings producten niet alleen gericht zijn op “goed resultaat op korte termijn”, maar juist “goed resultaat zonder op lange termijn negatief effect te hebben”. Goede autopoets producten helpen jouw auto mooi te houden, nu maar vooral ook over meerdere jaren.

Wat is Solution Finish?

In sommige gevallen is de schade aan kunststof, rubber of ander plastic te groot. Oxidatie, UV-straling en vuil hebben door de jaren heen het materiaal laten verkleuren waardoor het zijn originele, diepe, zwarte kleur is kwijt geraakt. Het is dan goed mogelijk dat een dressing niet meer voldoende effect heeft. De Amerikaanse Chris West (professionele detail-expert) besefte dat er iets moest komen dat kunststof niet zozeer “tijdelijk mooier” maakt, maar juist hersteld. Na uitgebreid onderzoek kwam naar voren dat kunststoffen vooral hun kleur verliezen door de afname in koolstof in de bovenste laag. De Solution Finish producten bevatten een synthetische oplossing die actieve koolstof, samen met gepigmenteerde kleurstoffen terugbrengt in het materiaal.
Tot op zeker hoogte zou je kunnen zeggen dat Solution Finish een soort “verf voor plastic” is. Het grote verschil is dat verf OP het materiaal ligt, en Solution Finish dringt diep door in het materiaal.

Kunststof onderhoud

Hoe verschillen een dressing en Solution Finish van elkaar?

Het effect op kunststof door Solution Finish
Het effect op kunststof door Solution Finish

Een dressing gebruik je wanneer de slijtage aan het materiaal nog vrij bescheiden is. Als er wat verkleuring zichtbaar is, maar deze is nog maar heel subtiel. Ietsje grauwer en grijzer is geen probleem voor een dressing. Vooral rubber kan nog heel lang terug gebracht worden naar een diepe, donkere kleur. Maar helaas komt er een punt waarop de slijtage té groot is geworden en het materiaal niet meer voldoende opknapt van een kunststof dressing. Dit is het moment waarop Solution Finish om de hoek komt kijken. Na uitgebreide reiniging breng je de Solution Finish aan op het materiaal, vervolgens laat je het goed intrekken en wrijf je het restant weg. De stoffen in Solution Finish dringen diep door in het materiaal en herstellen hier de diepe, donkere kleur die het plastic/rubber ooit heeft gehad.
Vergeet hierbij niet dat het kunststof ooit is gaan verkleuren. Dus zelfs kunststof dat recht uit de fabriek komt, verkleurd uiteindelijk. Dit geldt ook voor Solution Finish. Ondanks de kracht van dit product is het effect nog altijd tijdelijk. Er zal uiteindelijk een punt komen waarop het product opnieuw aangebracht moet worden. Meestal is dit na enkele jaren. Is dit bij jou sneller? Dan heb je de reiniging waarschijnlijk niet goed gedaan, waardoor het product niet voldoende kon hechten.

Wat is het meest belangrijk bij deze twee producten?

Het is belangrijk om te onthouden dat een dressing en Solution Finish eigenlijk twee compleet verschillende producten zijn. Behalve dat ze beide op kunststof, rubber en plastic te gebruiken zijn, is er eigenlijk amper overeenkomst tussen deze twee. Dit houdt voornamelijk in dat de manier van verwerking heel anders is. Bij een dressing is het een bonus als de ondergrond super-schoon is. Hierdoor hecht het beter en gaat het langer mee. Maar zelfs al doe je dat niet, dan zal het nog steeds enkele weken goed blijven. Daarnaast is dressing vrij goedkoop en het aanbrengen doe je simpelweg door het even over het oppervlak te vegen. That’s it. Kind kan de was doen.
Solution Finish vergt wat meer werk. De ondergrond moet absoluut schoon zijn. Dit houdt in dat het vetvrij, stofvrij en droog moet zijn. Als je in het verleden vaak dressing hebt aangebracht is het verstandig om een grove ontvetter te gebruiken om deze polymeren uit het materiaal te verwijderen. Pas als de ondergrond helemaal tiptop is, kun je gaan afplakken (want je wil het NIET op je lak krijgen), handschoenen aandoen (want je wil het NIET op je handen krijgen) en zorgvuldig te werk gaan met een applicator. Waarom geen oude theedoek, of verknipt T-shirt? Omdat je hier geen mooie, vlakke laag krijgt. In het eindresultaat zie je straks allemaal vegen en ongelijkmatige plekken.

Hoe weet ik dat mijn verweerde kunststof het een of het ander nodig heeft?

Bovenstaand verhaal is natuurlijk mooi, maar wanneer heb je nou een dressing nodig? En wanneer moet je Solution Finish gaan gebruiken? Hier zijn een paar antwoorden voor:

  • Als je dressing aanbrengt, is het effect dan zoals je het wilt hebben? Zo nee, dan zul je Solution Finish nodig hebben.
  • Als het kunststof nat is, ziet het er dan beter uit dan wanneer je dressing hebt aangebracht? Zo ja, dan zul je Solution Finish nodig hebben.
  • Ben je vooral op zoek naar een product dat langer blijft zitten dan een dressing? Dan zul je Solution Finish nodig hebben.
  • Krijgt jouw kunststof zeer veel te verduren? (kilometervreter, off-road rijden, vrachtwagen etc?) dan zul je waarschijnlijk meer baat hebben bij Solution Finish.
  • Zijn je rubbers erg versleten? Lees dan ook eens: Hoe maak ik mijn rubbers weer als nieuw?
Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp