Welke microfiber doeken zoek jij?

Welke microfiber doeken zoek jij

Er zijn veel microfiber doeken, maar welke is nou waarvoor? Droogdoeken, glasdoeken, dubbele of enkele doeken, allround doeken, poetsdoeken, heavy duty doeken, velgendoeken en de lijst gaat nog wel even door. Waarom zijn er zoveel verschillende doeken? En wat heb je er dan aan? Het antwoord lees je hier.

Waarom zijn er verschillende doeken?

Het antwoord kun je een beetje vergelijken met de verklaring waarom er verschillende messen in je keukenla liggen. Kun je een komkommer snijden met een broodmes? Ja, dat kan. Maar is dat het mes dat je zou gebruiken? Nee, waarschijnlijk zou je een wat kleiner mes pakken zonder kartels zodat deze makkelijker te hanteren is en beter door de komkommer glijdt. Zo is het deels met microfiber doeken ook. Een droogdoek kan (in theorie) ook gebruikt worden om je ramen mee schoon te maken. Maar de droogdoek is onhandig groot voor dit doel, en een droogdoek is ontworpen om vocht op te zuigen, niet zozeer om stofdeeltjes van glas weg te vegen en vast te houden. Zou het werken? Waarschijnlijk wel, maar is het handig? Nee, waarschijnlijk niet.
Een Heavy Duty doek (ook wel HD doeken genoemd), is ontworpen om wat steviger te zijn, beter olie en vet op te nemen en niet te gaan rafelen bij ruwe randjes. Zo heb je ook doeken met lange vezels en korte vezels. Lange vezel nemen makkelijker water op, maar kunnen een beetje pluizen en zorgen ervoor dat een doek lijkt te “plakken” op de vochtige lak.

Welke doeken zijn er dan?

Als je alle fabrikanten erbij gaat pakken, dan zie je dat er bijna onbeperkt verschillende doeken zijn. Waar de ene fabrikant alle droogdoeken onder 1 naam zet, besluit een andere fabrikant om ze onder te verdelen in dubbele of enkele doeken. Soms zelfs degene met een gedraaide lus als vezel, of met losse vezels. Zo kun je voor elk miniscuul detail wel een nieuwe categorie maken. Maar dat gaat ons toch een beetje ver. Daarom hanteren wij doorgaans de volgende hoofd-categorieën, waarin een paar details (sub-categorieën) onderscheid kunnen maken.

Algemeen gebruik uitleg

Dit zijn doeken die ontworpen zijn om toepasbaar te zijn in de meeste situaties. Zo kun je deze doeken gebruiken om de deursponningen droog te maken, wax af te nemen, je interieur schoon te maken, een druiper op de lak afvegen, polijstmiddel afnemen en nog veel meer. Dit soort doek zal niet zo goed zijn als een doek die specifiek voor deze taken bedoelt zijn, maar hij zal in veel gevallen “goed genoeg” zijn. Het grote voordeel is dat je maar 1 doek hoef te kopen die je in meerdere situaties kunt gebruiken.

Algemeen gebruik

Droogdoeken uitleg

De droogdoeken zijn speciaal ontworpen om water op te zuigen en dit vast te houden. Deze zijn er doorgaans in diverse maten, kleuren en vormen. Daardoor zit er bijna altijd wel een doek bij die aansluit bij jouw wensen. Iets waar je nog op wilt letten is het verschil tussen dubbele en enkele doeken. Dubbele droogdoeken zijn letterlijk 2 droogdoeken die op elkaar zijn gemaakt, waarbij een enkele droogdoek natuurlijk gewoon 1 droogdoek is. Een voorbeeld is de Klin Korea Drying Duo, of de Dodo Juice Double Touch. Dit zijn doeken waarbij ze 2 van de enkele versie gepakt hebben, en op elkaar gemaakt hebben. Het resultaat is 1 grote doek die een enorme hoeveelheid water op kan zuigen zonder dit los te laten. Droogdoeken zijn vaak wat minder goed in het opnemen van vuil (zoals bij het reinigen van ruiten), of ruwe oppervlaktes (zoals motorruimtes). Ook zullen droogdoeken onhandig zijn bij het uitpoetsen van wax of het afnemen van polijst. Het gaat dan eerder smeren dan uitpoetsen.

Droogdoeken

Glasdoeken uitleg

Eem glasdoek is speciaal ontworpen om glas streeploos schoon te krijgen. Een voorbeeld zou de Klin Korea Glass Shine of de Dodo Juice Mint Merking zijn. De ene doek is een hele korte vezel die letter met een puf water je raam schoon kan maken. Het vuil wordt daarmee in de ruimte tussen de vezels getrokken. De Dodo Juice Mint Merking is een zogenaamde waffle-weave microfiber doek. Deze doek is ook van een korte vezel, maar heeft een soort wafel-structuur. Dit zorgt ervoor dat vuil zich in de kleine vierkantjes ophoopt tijdens het vegen. Dit is vooral handig met een glasreiniger. Een waffle-weave doek kun je ook gebruiken om polijst af te nemen, maar de doek zal hier mee van slijten, wat eigenlijk zonde van de “dure” doek is.

Glasdoeken

Polijst/wax afnemen uitleg

Om polijst af te nemen, of wax uit te poetsen heb je een doek nodig met een open structuur die grof genoeg is om het materiaal van de lak te grijpen, maar ook open genoeg is om niet snel “dicht te slibben”. Dit geldt bij het afnemen van polijst meer dan bij het uitpoetsen van wax. Deze doeken zijn vaak wat goedkoper en vooral ontworpen om gebruikt te worden. Deze doeken zijn bedoelt om te slijten en veel misbruik te kunnen hebben. Aan de ene kant moeten het doeken voor het ruwe werk zijn, aan de andere kant moeten het doeken zijn die zacht, delicaat en veilig voor je lak zijn.

Glasdoeken

Polijst/wax afnemen

Heavy duty doeken uitleg

Soms worden er doeken specifiek ontwikkeld voor het serieuze werk. Denk hierbij aan een motorruimte, de wielkassen of de underbody. Dit zijn plekken met scherpe randen, smerige viezigheid, nare chemicaliën en lastige hoekjes. Ondanks dat de doeken nog steeds veilig voor je lak moet zijn, moet het niet terugdeinzen voor het grove, ruwe werk. Een mooi voorbeeld zijn de Klin Korea HD doeken of de Klin Korea Green Monster. Vooral deze laatste is een apart geval. De doek rafelt niet, scheurt niet, is hard voor viezigheid en lijdt niet onder stevige schoonmaakmiddelen.

50% van het werk is onderhoud

Zoals opa vroeger altijd zei “als je goed voor je gereedschap zorgt, zorgt je gereedschap goed voor jou”. En daar zit een kern van waarheid in. Een verroeste tang werkt niet zo lekker. En een cirkelzaag die dichtgekoekt zit met resten zaagsel is ook niet handig. Microfiber doeken zijn geen uitzondering. Ondanks dat sommige doeken best wel een beetje misbruik kunnen hebben, is het belangrijk om ze naderhand een beetje in de watten te leggen. Het geheim van de smid zit in de vezels, en dat zelfs op microscopisch niveau. Een echt goede doek, blijft goed presteren zolang de vezels goed behandeld worden. Het meest belangrijke hierbij is dat ze na gebruik weer goed schoon worden. Een regulier wasmiddel zoals je voor je kleren gebruikt is sterk genoeg om het meest simpele vuil uit de doek te halen, maar is niet sterk genoeg om de oliën van polijstmiddel of wax op te lossen. Regulier wasmiddel is ook niet ontworpen om vliegroest, teer of andere vloeistoffen uit stof te halen. Simpel gezegd: heb je de auto zijn wekelijkse was gegeven en ben je niets ges tegen gekomen, dan is normaal wasmiddel vaak voldoende om ze weer schoon te krijgen. Maar heb je iets grover gewerkt, of twijfel je, gebruik dan microfiber wasmiddel zoals Dodo Juice Furry Liquid. Dit middel lost zelfs het grofste vuil uit de doeken los, laat geen residue achter in de vezels en helpt om de doeken soepel en schoon te houden. Je hebt misschien net een stapel nieuwe doeken gekocht van gemiddeld 15 euro per doek, zou het dan niet zonde zijn als je deze na 6 maanden weer moet vervangen omdat je wou besparen op het wasmiddel?

Wasmiddel

Doekie = doekoe

We gaan er niet om liegen, microfiber doeken zijn niet heel erg goedkoop. Sterker nog, je zou naar de Action kunnen gaan en een doek kunnen kopen waarbij het woord “microfiber” op de verpakking staat (dat is ook meteen waar de overeenkomst ophoudt). Over het algemeen klopt de stelling “je krijgt waar je voor betaald” wanneer het om microfiber doeken gaat. Een droogdoek van eBay die € 2.99 kost kan in prestaties, levensduur en stevigheid niet op tegen een droogdoek van € 12.99. Een doek zoals de Green Monster is redelijk goedkoop, maar de doek is ook niet erg groot. Afgezien van een paar uitzonderingen, zit een kwalitatieve en professionele microfiberdoek rond de € 40,- per m2. Voor die prijs krijg je een doek die uitmuntend is in zijn doel, veilig voor je lak en voldoende tegen een stootje kan om ook daadwerkelijk goed gebruikt te worden.
Desalniettemin zijn dit “verbruiks-objecten” wat inhoudt dat ze uiteraard wel slijten. Een microfiber doek zal dus ooit zijn leeftijd laten zien en minder gaan presteren.

1 comments

  1. […] Weten welke doek voor jou geschikt is? Welke microfiber doeken zoek je […]

Reacties zijn gesloten.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×